Verticilioza rapiței de toamnă: simptome și prevenire

Cum se poate recunoaște, preveni și combate Verticillium longisporum

Fermierii cu experiență știu bine că performanța culturii de rapiță poate fi variabilă de la un an la altul. În timp ce unii dintre factorii care îl afectează sunt ușor de identificat, alții sunt mai insidioși și slăbesc plantele, făcând cultura mai puțin rezistentă la alte probleme. Verticillium longisporum (verticilioza) este unul dintre acești factori. Boala poate cauza pierderi de producție de până la 25%.

Incidența și gravitatea verticiliozei sunt influențate de factorii de mediu, dar și de caracteristici ale solului, precum tipul, temperatura sau umiditatea. Cu toate acestea, experții recunosc că boala nu este în momentul de față pe deplin înțeleasă.

Simptomele verticiliozei

Verticillium longisporum nu este, așa cum s-ar crede, boala care ofilește rapița, ci boala care duce la coacerea prematură sau îmbătrânirea rapiței. Pe măsură ce se apropie momentul recoltării și vremea fierbinte revine, cultivatorii pot începe să vadă zone din câmp în care cultura de rapiță pare să se coacă prematur.

Simptomele Verticillium sunt de obicei observate pe măsură ce plantele încep să ajunga la maturitate. Mai întâi, se pot observa frunzele îngălbenite, apoi apar coacerea prematură a ramurilor și tulpinile cenușii. Adeseori, tulpinile capătă această culoare doar pe o parte, dar se pot întâlni și cazuri în care să fie afectată întreaga secțiune transversală a unei tulpini. Sub dungile verticale, dacă dezlipiți stratul exterior al tulpinii, se poate vedea țesut vascular de culoare gri. Dacă utilizați o lentilă manuală, puteți vedea și mici puncte negre sau microscleroți.

Ciclul de viață al patogenului

Agentul patogen infectează planta prin sistemul radiculal, mai exact prin perișorii radiculari de pe ramificațiile laterale. Ulterior, circulă în plantă și ajunge la nivelul tulpinilor și a frunzelor. Patogenul va forma microscleroți în tulpini, care cad pe sol în momentul recoltării, reluându-se ciclul biologic. Microscleroții de Verticillium longisporum pot rezista chiar și peste 10 ani în sol.

Prevenirea și combaterea verticiliozei la rapiță

Identificarea corectă a acestei boli este esențială, deoarece unele simptome pot semăna cu cele cauzate de Sclerotinia. Totuși, e important ca fermierii să deosebească verticilioza, deoarece microscleroții se transmit prin sol. Astfel, orice măsură care previne cât mai mult mișcarea solului este eficientă. Igienizarea echipamentelor sau tehnici de arătură precum low tillage, no tillage vor ajuta la reducerea răspândirii verticiliozei.

Printre măsurile de control mai putem include și introducerea în rotație a rapiței la un interval mai mare, combaterea eficientă a buruienilor crucifere sau creșterea fertilității solului pentru a îmbunătăți rezistența rapiței. Totuși, având în vedere faptul că patogenul poate rezista peste zece ani, aceste soluții nu sunt practice pentru fermieri.

În prezent nu există fungicide care pot combate verticilioza.

Cea mai eficientă metodă de prevenire și combatere a verticiliozei pe solurile deja infectate este cultivarea unui hibrid de rapiță cu o bună rezistență sau toleranță la Verticillium longisporum. Astfel, fermierii pot preveni și controla pierderile de producție cauzate de ofilirea verticiliană.

Hibrizii InVigor® au toleranță ridicată la Verticillium

BASF a înțeles această problemă și oferă fermierilor o soluție: hibrizii de rapiță InVigor®. Aceștia au o rezistență foarte ridicată la verticilioză. Hibrizii InVigor 1165 și InVigor 1170 sunt soluțiile recomandate de experții BASF pentru fermierii care se confruntă cu această problemă. Cei doi hibrizi sunt bine adaptați climatului din țara noastră și pot fi cultivați în toate zonele de cultură a rapiței de la noi.

InVigor 1165 este un hibrid de rapiță cu potențial mare de producție, pe care veți fi bucuroși că l-ați cultivat. Densitatea recomandată este de 50 de plante/mp. Hibridul se dezvoltă rapid în primele stadii de creștere, oferind rezistență crescută la iernare și o foarte bună rezistență la Verticillium și putregaiul negru. De asemenea are toleranță ridicată la scuturare.

InVigor 1170 este un hibrid cu toleranță ridicată la boli precum Verticillium sau Phome, cu bună vigoare în primăvară, dar și o bună rezistență la iernare. Are o excelentă vigoare timpurie, o mare toleranță la frângere, conținut ridicat de ulei, precum și o toleranță ridicată la scuturare.

Ameliorarea hibrizilor de rapiță InVigor

Hibrizii de rapiță InVigor - rezistența la scuturare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus