Urmează o lună aglomerată. Ce facem pe câmp în septembrie?

Care sunt cele mai importante lucrări agricole din septembrie în cultura mare

Începutul de toamnă aduce pentru agricultori o întreagă gamă de lucrări pe câmp, în grădină sau la fermă. De fapt, septembrie este una dintre cele mai aglomerate luni din an, în special în cultura mare și horticultură.

Pe câmp, sunt două mari direcții de activități. Pe de o parte, recoltarea porumbului și a florii soarelui, a culturilor de soia sau sfeclă de zahăr, iar pe de altă parte încheierea semănatului la rapiță și lucrările de întreținere a acestei culturi, precum și pregătirea pentru semănatul culturilor de cereale de toamnă.

La floarea-soarelui, recoltarea mecanizată începe în momentul în care umiditatea scade sub 15%, iar calatidiile sunt de culoare brună sau brun-gălbuie în proporție de peste 80%.

La hibrizii mijlocii sau târzii de porumb, metoda de recoltare trebuie să țină cont și de modul în care se va face depozitarea, sub formă de boabe sau știuleți. Din păcate, condițiile de anul acesta și în special seceta accentuată de peste vară au afectat producția de porumb în majoritatea zonelor țării.

Pentru recoltarea culturii de soia, fermierii urmăresc ca umiditatea boabelor să fie de 13-14%, iar acestea să aibă un aspect brun-lucios. O atenție deosebită trebuie acordată reglării utilajelor, pentru a diminua pierderile din timpul recoltării. Sfecla de zahăr se recoltează tot în septembrie, dar după jumătatea lunii. Sfecla de zahăr se recoltează doar în cantitățile care pot fi livrate în aceeași zi către unitățile de procesare, dacă vremea este prea caldă. Totodată, rădăcinile și resturile rămase după decoletare trebuie acoperite.

Rapița este în prim-plan

Prima jumătate a lui septembrie este încă perioada optimă de semănat rapita. Înainte de semănatul rapiței, se va asigura necesarul de fosfor și potasiu. Imediat după semănat se poate efectua și o erbicidare pentru combaterea buruienilor . Recomandarea BASF este erbicidul Butisan® Avant pentru rapița convențională . Acesta oferă atât flexibilitate în aplicare, cât și siguranța efectului ”combi” pentru rapiță , dat de cele trei substanțe active din componența sa. Produsul se poate utiliza atât preemergent, cât și postemergent timpuriu.

Pentru solele noi, sau cele în care îmburuienarea este o problemă, soluția optimă este alegerea unor erbicide potrivite.

Solele de rapiță care deja au răsărit se vor ține sub atenta observație, pentru a identifica orice atac de boli și dăunători și pentru luarea cât mai rapidă a măsurilor de combatere necesare.

Pregătirea semănatului pentru culturile de cereale de toamnă

Înaintea începerii campaniei de însămânțare, se verifică utilajele de semănat și se probează funcționarea lor la parametri optimi. În același timp se pregătește patul germinativ.

Orzul de toamnă poate fi semănat după jumătatea lunii septembrie. La scurt timp poate urma și înființarea culturii de grâu, în unele zone ale țării, precum cea de nord sau regiunile colinare. Semănatul grâului de toamnă în zona de câmpie poate începe în jurul datei de 1 octombrie. Spre finalul lunii septembrie se poate semăna și secara. Intervalele optime de înființare a culturii sunt 15-25 septembrie pentru zona colinară și 20 septembrie până spre 10 octombrie în zona de câmpie.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus