Ce lucrări trebuie făcute pe câmp în această perioadă

Vezi principalele activități de la fermă în luna iulie


Luna iulie aduce cu sine o serie de activități agricole specifice, dar și evaluări ale producției pentru diferite culturi. În ceea ce privește culturile de câmp, fermierii sunt acum în plină activitate de recoltare a cerealelor păioase. Începutul lunii a adus pentru mulți fermieri fenomene meteorologice precum grindina, sau necesitatea de a recolta mai devreme rapița, urmând ca următoarele recolte să fie cele de grâu, triticale sau orz. Pentru aceasta, fermierii trebuie să monitorizeze în fiecare zi gradul de umiditate și stadiul de coacere, în vederea stabilirii perioadei optime pentru recoltare. Totodată, e necesar să se asigure și protecția culturilor afectate de grindină.


Odată strânsă recolta, producția se va stoca în spații pregătite în prealabil, în care s-a efectua și dezinfectarea. Pentru cerealele recoltate cu un grad prea mare de umiditate, fermierii trebuie să asigure condițiile necesare scăderii gradului de umiditate sub 15%. Următoarea etapă după recoltare este dezmiriștirea câmpului recoltat. Lucrarea se efectuează cât mai repede posibil după recoltare, pentru a păstra umiditatea solului. Încorporarea resturilor vegetale în sole se face de obicei cu ajutorul grapei cu discuri ușoare sau grele.


Cum se evaluează cultura de floarea soarelui


Tot pe câmp se recoltează acum și furajele pentru fân sau depozitare prin însilozare, precum și evaluarea producțiilor potențiale pentru floarea soarelui, in sau cânepă. Pentru aceste culturi, evaluările se fac în a doua jumătate a lunii iulie. Floarea soarelui se evaluează folosind cinci puncte de control pentru suprafețele mai mici de 100 ha, sau opt puncte, pentru cele mai mari de 100 ha. Punctele vor avea suprafețe de 28 m2. Pentru fiecare astfel de punct, fermierul va număra capitulele, pentru a stabili numărul mediu. Media capitulelor la hectar se stabilește înmulțind numărul acestora în punctele de control cu 10.000 și împărțind apoi rezultatul la 28, înmulțit cu numărul punctelor de control.


Și legumicultorii au o lună aglomerată, care aduce necesitatea lucrărilor de întreținere pentru majoritatea culturilor. Varza, guliile sau conopida se controlează pentru a se efectua completarea golurilor. După recoltarea cerealelor păioase se pot semăna culturile de varză sau castraveți de toamnă. Tot în această perioadă se pot planta și fasolea, spanacul sau salata. Bineînțeles, în caz de atacuri ale agenților patogeni, legumicultorii trebuie să aplice preventiv sau în scop curativ tratamente cu fungicid pentru legume. Pentru fasolea deja plantată, producția se poate evalua la mijlocul lunii iulie, folosind 3-5 puncte de control cu o suprafață de 10 m2. Formula pentru aflarea cantității de kilograme de fasole la un hectar este: numărul mediu de plante pe metru pătrat, înmulțit cu media păstăilor pentru o plantă, înmulțit cu media boabelor într-o păstaie, înmulțit cu greutatea medie a o mie de boabe de fasole, totul împărțit la 100.


Condițiile meteo favorizează atacurile patogenilor în cultura de tomate


O atenție deosebită trebuie acordată culturilor de tomate, care sunt expuse în această perioadă atacurilor agenților patogeni. Tomatele pot fi atacate în această perioadă de pătarea albă sau cafenie a roșiilor, de alternarioză, sau putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).


Alternarioza tomatelor poate ataca toate organele plantei. Alternarioza la tomate se răspândește de la un an la altul prin resturile vegetale sau miceliul de rezistență din sol sau prin conidiile purtate de vând. Poate fi recunoscută ușor după petele brune, aproape rotunde, care formează zone concentrice la interior și cuprind întreaga frunză. Fructele atacate de alternarioză formează pete rotunde, brune, care se înnegresc și devin lucioase ulterior. Atacul de alternarioză la tomate poate fi combătut prin aplicarea fungicidului Cabrio® Top , în doză de 1,5-2 kg/ha.


Pătarea albă a tomatelor se recunoaște tot datorită petelor apărute pe frunzele bazale. Acestea sunt circulare, mărindu-se ulterior și colorându-se în brun pe margine și alb-cenușiu în centru. Țesuturile atacate se usucă. În timpul vegetației, pătarea albă la roșii se transmite și datorită vântului. Și atacul de Septoria lycopersici poate fi combătut prin tratamentul cu fungicid Cabrio® Top.


Putregaiul cenușiu al tomatelor și pătarea cafenie a frunzelor de roșii sunt alte două boli foarte păgubitoare pentru legumicultori. Atacul de Botrytis afectează în special fructele, sub forma petelor cenușii, apoase, care pot afecta și frunzele sau tulpina. Boala este deosebit de periculoasă în special în spațiile închise, precum solariile sau serele. Botrytis cinerea la tomate poate fi combătută prin tratamentul cu fungicid Signum® , în doza recomandată de 0,15%. Pătarea cenușie la tomate (Cladosporium fulvum) se vede mai întâi pe frunzele de la bază, unde apar pete de decolorare. Frunza va căpăta apoi o culoare galbenă pe fața superioară, pentru ca pe fața inferioară să apară apoi un puf cafeniu. Fiind favorizată de alternanța umiditate-temperaturi ridicate, pătarea cafenie a frunzelor de tomate poate fi combătută cu succes prin aplicarea de fungicid Cabrio® Top, în doză de 1,5-2 kg/ha.


Monilioza, făinarea și rapănul. Cum protejăm pomii fructiferi


Tratamentele cu insecticid sau fungicid pentru pomi fructiferi se aplică în funcție de specificul atacului sau la avertizările fito-sanitare. Tot în această perioadă se efectuează și recoltarea merelor de vară, a caiselor, piersicilor sau vișinelor. Având în vedere condițiile dificile cu care se confruntă fermierii în această perioadă, cu alternanțe ale temperaturilor ridicate, urmate de precipitații abundente, specialiștii BASF au o serie de recomandări pentru protecția culturilor horticole .


Cultura de măr este susceptibilă în această perioadă în special la atacul de făinare sau rapăn. Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) atacă fructele mai ales la soiurile sensibile. În rest, făinarea atacă mugurii și inflorescențele, care se usucă, în caz de infestare puternică. Condițiile favorabile din această perioadă impun tratamentul cu fungicide precum Polyram® DF, Maccani® sau Bellis®. Rapănul mărului provoacă printre cele mai mari pierderi de producție în livezi. Atacul rapănului se produce la nivelul frunzelor, fructelor și lăstarilor. Rapanul la măr poate fi identificat prin petele cafenii-negricioase care acoperă toată frunza în timp. Fructele sunt vulnerabile la atacul rapanului în toate stadiile de dezvoltare. Același tip de pete apar și pe merele care se deformează și cad înainte de vreme. Ca și făinarea, rapănul mărului poate fi combătut cu succes în această perioadă prin tratamentul cu fungicid Bellis® , în doza recomandată de 0,8 kg/ha.


În ceea ce privește cultura de prun, o atenție deosebită trebuie acordată protecției împotriva moniliozei. Monilioza la prun se mai numește și putregaiul brun al sâmburoaselor, fiind larg răspândită în țara noastră. Nu doar prunii sunt atacați, ci și cireșii, vișinii, piersicii sau caișii. Pomii din specia sâmburoaselor sunt vulnerabili la atacul moniliozei mai ales în perioada înfloritului sau în perioada maturării fructelor. Organele atacate se ofilesc, se brunifică, dar nu se desprind. Prunele atacate de monilioză putrezesc, fiind ulterior acoperite de un puf cenușiu-albicios. Monilioza prunului poate fi combătută cu eficacitate maximă folosind fungicid Signum®, de la BASF, în doza omologată de 0,5 kg/ha.


Atenție, urmează atacuri ale putregaiului negru la vița de vie


În viticultură, iulie este perioada de aplicare a îngrășămintelor foliare, a tratamentelor de combatere a manei la vita de vie , a făinării sau a altor boli, precum și a lucrărilor de întreținere. Solul trebuie curățat de buruieni și afânat. Perioada aceasta corespunde cu stadiul de încheiere a ciorchinilor, ceea ce mărește importanța monitorizării atacurilor agenților patogeni. Totodată, plantațiile de 1-3 ani trebuie copcite pentru a doua oară, pentru a le mări rezistența la secetă.


Pentru viticultori, perioada aceasta aduce probleme legate de atacurile de făinare la vița de vie și mană. În perioada imediat următoare se vor semnala atacuri ale putregaiului negru la vița de vie. Mana viței de vie poate cauza pierderi semnificative de producție, din cauza faptului că atacul se poate produce la nivelul tuturor organelor plantei. Dacă la început, frunzele prezintă pete gălbui, acestea vor dezvolta ulterior o pulbere albicioasă, iar frunzele se usucă. Atacul cel mai dăunător are loc la nivelul ciorchinilor care se acoperă cu puf alb și se usucă. Mana viței de vie poate compromite întreaga producție, dacă beneficiază de condiții favorabile și nu se aplică nici un tratament. Pentru combaterea manei , BASF recomandă fungicidul inovator Forum® Gold, datorită intervalului larg în care se poate aplica, de la apariția frunzei a 5-a, până la începutul intrării în pârgă. Viticultorii pot stropi via cu fungicidul Forum® Gold de maximum 3 ori pe sezon, la un interval de 10-12 zile, pentru prevenirea și combaterea manei.


Făinarea viței de vie se recunoaște ușor, prin prezența pulberii albe care acoperă boabele. Acestea pot fi acoperite chiar în totalitate. Dacă atacul este puternic, boabele se pierd în totalitate. Prevenirea și combaterea făinări se pot face prin stropirea viei cu fungicide de la BASF, precum Vivando® , Kumulus® DF , sau Cabrio® Top . Pentru prevenirea atacului Botrytis cinerea asupra viței de vie se poate folosi fungicidul Cantus® în doza omologată de 1-1,2 kg/ha, în funcție de presiunea de infecție. Este recomandat un singur tratament pe sezon, parte a unui program integrat de combatere a Botrytis la vița de vie. Boala se poate recunoaște prin aspectul brunificat al boabelor de struguri. Dacă atacul se produce înainte de recoltare, efectele sunt devastatoare pentru cultură, având în vedere condițiile meteo extrem de prielnice pentru dezvoltarea ciupercii, din această perioadă.

Mergi sus