BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Protejează-ți eficient pomii fructiferi împotriva moniliozei

Acestea sunt cele mai bune metode de prevenire și combatere a bolii la sâmburoase

Condițiile meteo din această primăvară sunt ideale pentru apariția și dezvoltarea uneia dintre cele mai periculoase boli pentru pomii fructiferi. Vremea nu a ținut cu pomicultorii în ultimul timp, iar umiditatea mare, cantitatea de precipitații și temperaturile mai mici decât media normală sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează apariția moniliozei la sâmburoase. În unele zone din România plantațiile de pomi fructiferi au fost afectate și de grindină. Ciuperca ce cauzează această boală (Monilinia spp.) a putut pătrunde mai ușor prin leziunile cauzate de grindină.


Speciile de sâmburoase afectate de monilioză sunt: cireșul, prunul, vișinul, caisul sau piersicul. Monilioza la pomi poate duce la pierderi semnificative, de peste 90%, de flori și implicit de producție. În cazurile foarte grave, în lipsa tratamentelor și a măsurilor specifice de prevenire și combatere, monilioza poate cauza chiar moartea pomilor fructiferi.


Cum se manifestă monilioza la pomii fructiferi


Monilioza se mai numește și putregaiul brun al sâmburoaselor. Are o largă răspândire la speciile pomicole. Pomii sunt vulnerabili la atacul bolii în special în perioada de înflorire și cea în care fructele se maturează. Ciuperca poate ataca ramurile, lăstarii tineri, frunzele, fructele și florile pomilor fructiferi. De la un an la altul, ciuperca se transmite prin miceliul de rezistență, iar sensibilitatea pomilor la atacul acesteia variază de la un soi la altul.


Atacul moniliozei ar putea fi ușor confundat cu daunele produse de îngheț. Organele sensibile ale pomilor sunt infectate în condiții climatice favorabile, ca acum. Diferența față de afectarea produsă de îngheț este că monilioza nu afectează la început uniform pomul, iar florile afectate rămân pe ramuri. În cazul lăstarilor, zonele afectate se brunifică, fără ca asta să ducă la ruperea lăstarilor. Doar cei tineri se pot ofili, dar simptomele sunt ușor de recunoscut, pentru că vârful acestora se îndoaie și se usucă. Frunzele tinere afectate de monilioză se desprind de pe ramuri. Florile și fructele afectate de monilioza se ofilesc, se brunifică, dar rămân prinse de pom. Fructele care sunt atacate de monilioza aproape de maturitate se acoperă cu un puf cenușiu-albicios și putrezesc.


Cum poate fi combătută monilioza la sâmburoase


Boala a fost semnalată în România pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani. De atunci, s-a răspândit în majoritatea teritoriului, iar atacurile ciupercii produc în medie pagube de 60%, conform stațiunii de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Băneasa. Combaterea moniliozei la pomii fructiferi se face prin mai multe măsuri de igienă și tratamente fitosanitare. Acestea se aplică la avertizare.


Ca măsuri preventive împotriva moniliozei, pomicultorii pot alege în primul rând soiuri de sâmburoase cu sensibilitate mai scăzută la Monilinia spp. În momentul efectuării tăierilor de rodire, altoire sau de formare, rănile trebuie sigilate cu mastic, pentru protecția împotriva infecțiilor. Totodată, lăstarii care au fost atacați trebuie tăiați și arși. Se mai pot face totodată și tratamente preventive în perioada de iarnă.


Din categoria tratamentelor fitosanitare, recomandarea specialiștilor BASF este fungicidul Signum® . Produsul poate fi aplicat preventiv în perioada de înflorit și la intrarea fructelor în pârgă. Fungicidul Signum® pentru pomii fructiferi trebuie integrat însă într-un program de tratamente, iar aplicarea se face în alternanță cu produse care acționează diferit.


Cum funcționează fungicidul Signum®


Unul dintre fungicidele inovatoare produse de compania BASF, Signum®, are în componența sa două substanțe active care combină moduri diferite de acțiune. Boscalidul blochează enzima SDH, ducând la oprirea producției de adenozin trifosfat, inhibarea germinației sporilor, a creșterii tubului germinativ și la moartea celulelor ciupercii. Boscalid acționează și asupra altor agenți patogeni precum putregaiul negru, putregaiul alb, antracnoza, alternarioza și secundar, făinarea.


Cea de-a doua substanță activă din componența fungicidului Signum® este piraclostrobinul. Aceasta este prima substanță din familia strobilurinelor, omologată în România pentru speciile de sâmburoase. După aplicare, acesta formează inițial un depozit pe suprafața frunzei. În doar câteva minute, acesta migrează spre interior, inhibând germinația sporilor, creșterea tubului germinativ și sporularea.


Fungicidul Signum® are eficacitate dovedită împotriva moniliozei florilor, moniliozei fructelor, antracnozei fructelor și a mucegaiului (Rhizopus spp.). Fungicidul Signum® pentru pomi fructiferi are flexibilitate în aplicare și este ușor de folosit. Aplicarea acestuia ajută la obținerea unor producții mari, de calitate. Pomicultorii pot aplica fungicid Signum® în doza omologată de 0,5 kg/ha, în perioada înfloritului și/sau la intrarea fructelor în pârgă. Fungicidul necesită un timp de pauză între aplicări de 7 zile și un volum de apă de 500-1.500 l/ha.


Cum folosești fungicid Signum® pentru tomate


Totodată, Signum® poate fi folosit și ca fungicid pentru combaterea putregaiului cenușiu la tomate. Acesta determină nu doar sporuri semnificative de recoltă, ci și îmbunătățirea procentului de producție destinată vânzării. Pentru tomate, se poate aplica tratament cu fungicid Signum® în perioada formării fructelor sau la primele simptome ale atacului putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea).


Atacul de putregai cenușiu la tomate poate fi recunoscut după aspectul petelor cenușii apărute pe fructele verzi, inițial pe peduncul, care evoluează ulterior pe pulpa fructului. Putregaiul cenușiu este extrem de periculos dacă atacul se produce în sere sau solarii. Pentru combaterea putregaiului cenușiu la tomate, fungicidul Signum® se folosește în concentrație de 0,15% și necesită un timp de pauză de 3 zile între tratamente.

Mergi sus