Care au fost cele mai profitabile culturi pentru fermieri

Cum se prezintă producțiile și prețurile după un an dificil

Creșterea investițiilor în agricultură se cunoaște. Comparativ cu anul 2011, productivitatea fermierilor români aproape că s-a dublat. Iar producțiile au crescut și ele semnificativ, în ciuda secetei și a condițiilor dificile din acest an.


Cea mai profitabilă cultură pentru fermierii români rămâne rapița. Conform Eurostat, România se clasează în top 10 producători mondiali, cu o producție totală de aproximativ 1,5 milioane de tone și un randament mediu de 2,8 t/ha. În ceea ce privește grâul, conform analizei publicate de AgroIntel , producția totală se ridică la peste 8,2 milioane de tone. De fapt, România a obținut cea mai mare producție de grâu din ultimii 10 ani . Randamentul a trecut de 4 tone la hectar, cu 7% mai mult ca în 2015.


În ciuda secetei care a afectat puternic porumbul, fermierii au obținut aproape 8,5 milioane de tone în total. Dacă anul trecut, randamentul era de 3,1 t/ha, în 2016 s-a obținut o medie de 3.500 kg/ha. Iar fermierii care au aplicat produse de protecție la porumb și au folosit hibrizi de calitate pot atinge chiar și zece tone la hectar.

Și cei care au cultivat floarea soarelui se pot lăuda cu producții mai mari decât anul trecut. Estimările Eurostat arată că România va produce peste 2 milioane de tone și își va păstra astfel primul loc din UE la floarea soarelui. Cultura de floarea soarelui se menține constantă și în ceea ce privește cotațiile bursiere . Acestea sunt de 1,2-1,45 lei/kg, puțin mai mari pentru floarea soarelui high oleică, care se poate tranzacționa și cu 1,5 lei/kg. Prețurile pentru contractele futures s-au menținut și ele constante, iar cei mai mulți fermieri primesc între 1,3 și 1,35 de lei pe kilogram.


Nu același lucru se poate spune despre sfecla de zahăr. Condițiile meteo dificile, în special seceta severă, au dus la diminuarea producției sub pragul de 40 de tone la hectar. Recoltarea a fost și ea devansată, în special în Moldova, care a fost cel mai mult afectată de secetă. Dacă producția europeană este mai mare față de 2015, respectiv 2 milioane de tone, în România se estimează că producția va fi de sub 150.000 de tone de sfeclă de zahăr.

Mergi sus