BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Meteorologii avertizează: vor fi din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme

19 sept. 2016

Toamna s-a instalat brusc, cu temperaturi care au scăzut brusc și cod portocaliu de ploi

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi în 12 județe din țară și cod galben de vijelii, grindină și furtuni în restul județelor, până marți. De luni, toamna și-a intrat puternic în drepturi. Temperaturile au scăzut brusc de la aproximativ 30 de grade la sub 20°C. Județele în care codul galben este în vigoare sunt: Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.


În celelalte zone, ploile vor depăși 20-25 de litri pe metrul pătrat, iar izolat chiar și 40-45 l/m2. Ploile vor fi însemnate cantitativ în a doua parte a zilei de 20 septembrie, în special în zona de sud-vest. Vremea se va menține foarte rece și miercuri, 21 septembrie. Asta, după ce în județe precum Botoșani, țăranii sunt nevoiți să stea la cozi enorme la puținele fântâni care mai au apă, pentru a-și menține animalele în viață. În zonă, agricultura a ajuns la pământ. Mulți fermieri nici nu au mai recoltat culturile de porumb sau soia. În schimb, le-au cosit și îmbalotat pentru animale.


Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu avertizează că ploile din zilele următoare sunt doar prefața pentru vremea din această săptămână. ”Așteptăm să continue ploile și să se răcească. Va ploua foarte mult pe timpul nopții în partea de sud și intens pe intervale scurte. Va fi și mai frig marți și miercuri, cu temperaturi de cel mult 15-16°C”, a spus aceasta la Smart FM. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie le mai dă o veste proastă fermierilor și spune că nu va fi o iarnă foarte grea, cu multă zăpadă, conform primelor semnale.


Fenomenele meteo extreme se vor înmulți


Nu este singurul semnal de alarmă tras de meteorologi. Conform estimărilor pentru următoarele luni, zonele de sud și est vor fi afectate în continuare de seceta extremă în septembrie și octombrie, după care luna noiembrie va fi ploioasă, urmând ca temperaturile din decembrie să crească mult peste limitele normale.


Directorul general ANM, Ion Sandu, avertizează că aceste fenomene extreme se vor înmulți. Nu e exclus să vedem chiar și mai multe tornade. ”În nordul țării, în centru și vest vor fi fenomene meteorologice cu vijelii și furtuni cu sute de avertizări. Chiar dacă în iulie sau august era secetă, acolo erau furtuni violente. Așa va fi și în continuare. Efectele schimbărilor climatice nu au devenit devastatoare, dar în acest ritm, cu temperaturi medii și globale din ce în ce mai mari, vor deveni devastatoare” a declarat directorul ANM pentru Știrile ProTV.


Agricultura este afectată grav de schimbările climatice, iar zonele favorabile culturilor se restrâng din ce în ce mai mult, avertizează specialiștii. Perioadele de semănat sunt și ele devansate, la fel și celelalte lucrări agricole, pentru a corespunde unui sezon mai timpuriu, spune și Daniel Botănoiu, secretar de stat în ministerul Agriculturii. Totodată, atacurile de boli și dăunători sunt mult mai puternice, iar asta face ca multe produse pentru protecția plantelor să aibă eficacitate mai mică. Deocamdată însă, fermierii pot ține pasul cu bolile și dăunătorii din cultură, folosind insecticide, erbicide și fungicide eficiente și aplicând tehnologia la parametri optimi.


Te-ar putea interesa și:


Schimbările climatice: provocare pentru agricultură


Cum arată prognoza meteo pentru toamna aceasta

Mergi sus