Indicii de calitate ai semințelor pentru semănat

Utilizarea semințelor de înaltă calitate reprezintă unul dintre factorii esențiali care influențează calitatea recoltei. Află care sunt cele mai importante caracteristici ale semințelor și care sunt indicii de calitate pentru obținerea unor culturi performante, cu productivitate sporită.

Managementul semințelor de înaltă calitate

Indici de calitate la floarea-soarelui

Când vine vorba de calitatea semințelor, capacitatea de germinare, vigoarea, procentul de puritate sunt câțiva indici fundamentali de care fermierii țin cont atunci când evaluează calitatea materialului pentru însămânțare. Umiditatea, mirosul, culoarea sunt factori care afectează în mod direct potențialul germinativ și calitatea semințelor. Din acest motiv, vom analiza principalii indici de calitate ai semințelor și cum contribuie aceștia la creșterea productivității și calității recoltelor:

  • Valoarea biologică;
  • Calitatea fizică: puritate fizică, conținut de apă, dimensiune;
  • Calitatea genetică a semințelor: puritatea soiului, omogenitate, potențial de randament, rezistența la boli și dăunători;
  • Calitatea sanitară: prezența agenților patogeni care afectează calitatea (ciuperci, viruși);
  • Calitatea fiziologică: germinare și vigoare;
  • Puterea de străbatere.

Managementul semințelor de înaltă calitate

Sămânța este un organism viu, formată din unul sau mai multe integumente, fundamentale pentru asigurarea procesului de germinare. Aceste țesuturi care alcătuiesc sămânța, formate din embrion și material nutritiv, sunt esențiale pentru dezvoltarea unui răsad normal și viguros. Calitatea semințelor poate fi determinată prin analizarea unui set de atribute genetice, fizice, sanitare și biologice. Aceste caracteristici garantează atât performanța semințelor de înaltă calitate, cât și succesul culturii.

În România, controlul calității și eliberarea certificatelor de calitate a semințelor și materialului săditor în fazele de producere, condiționare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport și comercializare se fac de către Inspecția de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu normele legale aplicabile, respectiv Ordinul nr. 65 din 18 septembrie 1997 și Ordinul nr. 350 din 2 august 2002.

Valoarea biologică

Puritatea și valoarea biologică a semințelor destinate însămânțărilor sunt principalii indici de calitate cuprinși în standardele de stat. Pe lângă faptul că se referă la apartenența semințelor la un soi (hibrid, linie), exprimă calitatea materialului biologic stabilită prin acțiunea de certificare a semințelor în urma unor controale în câmp. În cadrul acțiunii de certificare se determină proveniența semințelor, autenticitatea acestora, puritatea biologică și starea sanitară a culturii.

Determinarea calității semințelor pentru semănat se face pe bază de probe reprezentative extrase dintr-un lot de semințe. Modalitatea de luare a probelor elementare sau compuse, de laborator sau analiză, trebuie să redea cât mai fidel calitatea lotului de semințe din care au fost extrase probele. Semințele omologate care au primit un act de certificare oferă performanțe superioare și o garanție de înaltă calitate a materialului genetic.

Calitatea fizică: puritate fizică, conținut de apă, dimensiune

Utilizarea unui lot de semințe cu puritate fizică scăzută poate avea consecințe negative asupra productivității și eficienței culturilor. Calitatea fizică este exprimată cu ajutorul procentului de sămânță pură din specia analizată față de masa totală a lotului de semințe. Puritatea fizică este strâns legată de caracteristici precum structura, forma, compoziția, dimensiunea, greutatea și aspectul semințelor analizate. Proba de semințe este separată, pe de o parte, în semințe pure și semințe de la alte specii cultivate sau sălbatice, cum ar fi buruienile și, pe de altă parte, în materiale inerte precum pietre, bulgări de pământ, rămășițe ale altor plante, insecte sau alte impurități. Pentru calcularea procentajului de sămânță pură se poate folosi formula: P=100-(x1+x2+x3+I). Astfel, procentul de sămânță pură (P) se obține prin însumarea procentului categoriei de impurități cu procentul de impurități (I), scăzând totalul obținut din 100.

Umiditatea optimă a semințelor variază în funcție de specie. Un grad de umiditate mai mic decât nivelul critic va crește rezistența la păstrare a semințelor, în timp ce un procent ridicat de umiditate poate duce la alterarea acestora. De regulă, semințele cu conținut ridicat de ulei au un nivel de umiditate mai scăzut în comparație cu semințele care au un conținut mai mare de substanțe hidrocarbonate.

Calitatea genetică a semințelor: puritatea soiului, omogenitate, potențial de randament, rezistența la boli și dăunători

Puritatea soiului, omogenitatea plantelor, potențialul de randament, mărimea, rezistența la boli și insecte, printre altele, sunt caracteristici atribuite calității genetice. Pentru asigurarea unor loturi cu semințe de înaltă calitate se depun eforturi considerabile astfel încât soiurile îmbunătățite să fie pure din punct de vedere genetic și să ofere rezistență la boli, o productivitate excelentă și să garanteze fermierilor procese performante de producție. Prin accesul la genetica de ultimă oră, BASF Agricultural Solutions România oferă fermierilor un portofoliu complex de semințe de floarea-soarelui și rapiță . Cu ajutorul hibrizilor Clearfield® și Clearfield® Plus fermierii beneficiază de o protecție sporită a culturilor, dar și de producții stabile, chiar și în condiții de stres climatic.

Lansarea pe piaţă a unui hibrid Clearfield® pentru floarea-soarelui este un proces de durată, care se întinde pe parcursul câtorva ani şi care presupune parcurgerea diferitelor faze de dezvoltare înainte de a fi aprobat ca hibrid de floarea-soarelui Clearfield®. Compania BASF, împreună cu companiile de seminţe partenere, utilizează un proces de calificare al fiecărui hibrid nou pentru ca acesta să poată fi clasificat drept hibrid Clearfield®. Acest proces de calificare conţine criterii foarte stricte de conformitate cu aşteptările comerciale ale pieţei în ceea ce priveşte performanţa şi toleranţa culturii. Utilizarea sistemului de producţie Clearfield® Plus pentru floarea-soarelui este noua generaţie a sistemului Clearfield®. Floarea-soarelui Clearfield® Plus este clasificată ca nemodificată genetic și asigură o toleranță îmbunătățită la factorii de stres din mediu, dar și obținerea unor producții mai mari. Sistemul de productie Clearfield® Plus utilizează o combinaţie de genetică superioară între hibrizi de floarea-soarelui Clearfield® Plus şi un erbicid specific care asigură un sistem eficient de combatere a buruienilor pe parcursul întregului sezon.

Calitatea sanitară: prezența agenților patogeni care afectează calitatea (ciuperci, virusuri)

Calitatea sanitară a semințelor este strâns legată de prezența agenților patogeni, cum ar fi ciupercile, bacteriile, virusurile, nematodele, în lotul de semințe. Pe lângă faptul că afectează viabilitatea și vigoarea semințelor, prezența agenților patogeni în apropierea semințelor trebuie limitată în lan sau în lotul de semințe pentru a nu afecta productivitatea culturii. Detectarea și identificarea microorganismelor înainte de însămânțare sunt indispensabile pentru prevenirea contaminării și răspândirii anumitor boli ce pot provoca daune semnificative. Prin urmare, alegerea unor semințe care prezintă o calitate sanitară bună favorizează implementarea sigură a culturii, limitând apariția și prezența bolilor și dăunătorilor.

Calitatea fiziologică: germinare și vigoare

Caracteristicile fiziologice ale semințelor pentru semănat sunt legate de aspectele lor metabolice. Germinarea și vigoarea sunt parametri fundamentali influențați în principal de mediul în care se formează semințele, dar și de manipularea lor în timpul fazelor de recoltare, prelucrare sau depozitare. Aportul de apă, formarea sistemului enzimatic, sănătatea semințelor, timpul, temperatura și căldura joacă un rol important în procesul de germinare. Germinarea exprimă procentul de semințe capabile să formeze răsaduri normale, în condiții normale de temperatură, umiditate, oxigenare și luminozitate. Vigoarea reprezintă capacitatea semințelor de a genera plante de înaltă performanță în condiții nefavorabile. Spre deosebire de testele de germinare, testul de vigoare furnizează informații suplimentare cu privire la potențialul de stocare al loturilor de semințe și valoarea de plantare într-o gamă vastă de medii. Pentru a măsura vigoarea semințelor, se iau în considerare mai multe aspecte:

  • Uniformitatea dezvoltării răsadului;
  • Rata de germinare;
  • Menținerea puterii germinative după depozitare.

Puterea de străbatere

Puterea de străbatere este reprezentată de capacitatea germenilor de a ieși la suprafața stratului acoperitor, fie că este vorba de pământ, nisip sau zgură, în condiții de temperatură și umiditate normale și constante. Acest indice, alături de alți indici calitativi, poate oferi informații subtile ale calității fiziologice, care nu sunt oferite de testul germinativ.

Indici de calitate la floarea-soarelui

Piața semințelor de floarea-soarelui este importantă și în continuă expansiune, în special în Europa. Lansarea hibrizilor inovativi de floarea-soarelui oferă cultivatorilor din România un portofoliu bogat de soluții care combină genetica de top cu produse pentru protecția plantelor. Pentru obținerea unor producții spectaculoase de calitate superioară, semințele utilizate trebuie să aparțină unui hibrid cu o bună adaptabilitate la condițiile din zonă, care să ofere numeroase beneficii pe lângă toleranța ridicată la numeroase boli și controlul eficient al buruienilor.

Acordis CLP este un hibrid cu conținut foarte ridicat de ulei, vigoare timpurie extraordinară și o excelentă toleranță la cădere. Hibridul Acordis CLP este cel de-al treilea hibrid de floarea-soarelui Clearfield® Plus din portofoliul de semințe BASF și se adresează fermierilor care folosesc tehnologii intensive de cultivare la floarea-soarelui. Acesta oferă beneficiul unui pachet complet de toleranțe, atât la buruiana-parazit Orobanche (rasele A-F), cât și la numeroase boli precum: Verticillium, Phomopsis, Sclerotinia, Marcophornina, Alternaria și Puccinia. În cazul cultivării pe soluri fertile, densitatea recomandată este între 60.000 – 65.000 de boabe germinabile la hectar. În cazul solurilor sărace, cu umiditate scăzută, se recomandă o densitate între 55.000 – 60.000 de boabe germinabile la hectar.

Stas de calitate pentru semințele de floarea-soarelui

Performanța și calitatea culturilor de floarea-soarelui se pot realiza doar atunci când semințele sunt de înaltă calitate. Utilizarea unor semințe neconforme vor compromite semnificativ producția. Particularitățile și calitatea fiecărui soi trebuie știute înainte de însămânțare.

Semințele potrivite pentru semănat sunt cele cu puritate fizică de cel puțin 90% și germinație de peste 85%. Totodată, ele trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice spărturi sau fisuri, mucegăire sau putrezire. Prezența insectelor vii printre semințe nu este permisă. Semințele trebuie să fie cât mai uniforme și cu masa a 1.000 de boabe (MMB) cât mai ridicată. MMB este testul care stabilește mărimea semințelor exprimată prin masa a 1000 de semințe. Se determină din proba de laborator la umiditatea existentă în momentul determinării.

Calitatea semințelor de floarea-soarelui este determinată cu ajutorul a doi indici:

  • Umiditatea;
  • Impuritățile.

Dacă umiditatea semințelor trebuie să fie de 9%, impuritățile admise sunt de maximum 2%.

În prezent, semințele pentru semănat asigură succesul și o înaltă calitate a culturilor datorită progreselor realizate cu ajutorul îmbunătățirii genetice. Alegerea unor semințe de foarte bună calitate influențează atât performanța, cât și randamentul culturii.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus