Pregătește-ți terenul pentru Revyluție!

Combate buruienile din cultura de grâu și orz încă din toamnă. Profită de oferta BASF pentru erbicide eficiente, dedicate culturii de cereale

Grâul și orzul sunt printre cele mai cultivate plante din România cu aproximativ 2,4 milioane hectare anual.

Importanța culturilor de grâu și orz este foarte mare și în zona Centrală și de Vest a României, însă în aceste zone întâlnim câteva buruieni specifice ce pot diminua semnificativ producția dacă nu sunt combătute la timp și din timp, ideal încă din toamnă.

Iarba vântului (Apera spica-venti): buruiană graminee anuală, care preferă solurile acide cu textură ușoară. Plantele au tulpini cuprinse între 30 si 100 cm, ramificate sub formă de tufă la bază. Frunzele sunt liniare, aspre și păroase pe ambele fețe. Paniculul este mare, cu ramuri lungi ce ajung la 10 cm. Germinarea se produce la 1-2 cm adâncime în perioada lunilor septembrie – noiembrie.

Coada vulpii (Alopecurus myosuroides): buruiană graminee anuală, hibernantă care preferă solurile grele, compacte și umede. Plantele sunt tufoase la bază, cu tulpini erecte de 20 – 60 cm, frunzele sunt aspre, păroase pe față. Paniculul este cilindric și îngust, iar spiculețele au culoare verde – albăstrui. Germinarea și răsărirea are loc în perioada septembrie – noiembrie și martie – aprilie.

Firuța (Poa annua): este o buruiană graminee care germinează pe tot parcursul anului. Firuța crește și se dezvoltă formând tufe ramificate la bază, iar tulpina poate ajunge la înălțimi de până la 25 cm. Se întâlnește pe toate tipurile de sol, dar preferă totuși zonele umede și bogate în azot.

Rocoina (Stellaria media): este o buruiană dicotiledonată, anuală, efemeră, cu rădăcini mici ce consumă elementele nutritive din stratul superificial al solului. Tulpinile sunt subțiri și rotunde de circa 40 cm înălțime. Frunzele sunt ovale, iar florile sunt albe. Preferă solurile fertile, lutoase, umede și bogate în azot. Germinează și răsare pe o lungă perioadă de timp, din martie și până în octombrie.

Șopârlița sau doritoarea (Veronica spp.): buruiană dicotiledonată anuală, efemeră, cu rădăcini subțiri, iar tulpinile de circa 10 – 30 cm fiind abundent ramificată la bază. Frunzele sunt lung pețiolate, iar florile au culoarea albastru-deschis, violet sau roz, foarte rar albe. Germinează și răsare în lunile septembrie – octombrie, dar și în martie.

Soluția BASF

Plantele descrise mai sus, sunt buruieni problemă care fac concurență plantelor de grâu și orz în stadiile timpurii de dezvoltare, iar potențialul de producție este mult diminuat.

Soluția BASF pentru combaterea eficientă a unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale este erbicidul Stomp® Aqua . Aplicat în preemergență, erbicidul Stomp® Aqua combate buruieni precum iarba vântului, coada vulpii, firuța sau șopârlița înainte ca acestea să răsară, astfel concurența buruienilor este eradicată, iar culturile de grâu și orz își pot valorifica la maxim potențialul de producție. Efectul Stomp® Aqua este de lungă durată, iar selectivitatea față de culturile de grâu și orz este foarte bună.

În cazul în care vă confruntați cu un val nou de buruieni dicotiledonate în primăvară, BASF vă recomandă erbicidul Biathlon® 4D care combate peste 80 de specii de buruieni dicotiledonate anuale și perene. Produsul Biathlon® 4D se poate aplica chiar și în toamnă în caz de nevoie, începând cu faza de 3 frunze, iar primăvara se poate aplica până la apariția frunzei stindard. Independența față de condițiile meteo face din Biathlon® 4D un erbicid versatil, deoarece poate fi aplicat atunci când temperaturile sunt de minim 5ºC, dar și atunci când vremea este instabilă iar ploile survin la o oră de la aplicare, eficacitatea erbicidului nefiind afectată.

Mergi sus