Prețul rapiței crește accelerat

Cum poți maximiza producția și profitul

Cultivatorii de rapiță au toate motivele să se bucure. Pe bursă, cotațiile futures au trecut de 518 €/tonă, iar prețurile nu dau semne că s-ar opri prea curând din creștere. Cotațiile la rapiță pentru viitoarea recoltă au explodat în acest an, fiind la cel mai bun nivel din ultimii 9 ani. De altfel, în martie, rapița a trecut inclusiv de pragul de 500 de euro/tonă.

Comparativ cu 2020, rapița se tranzacționează acum la prețuri cu peste 32% mai mari. Traderii estimează că, la nivelul actual, cotațiile ar putea depăși în curând chiar și vârful istoric înregistrat pe bursa de la Paris, 525,25 €/tonă.

Pentru fermierii care au rapiță în câmp, aceste cotații sunt o oportunitate excelentă de profit. Dar nu singura. Prin măsurile pe care le vor lua în perioada următoare și tehnologia aplicată pot obține producție maximă la hectar, ceea ce înseamnă profituri maxime.

Pentru aceasta, factorii tehnologici implicați trebuie să protejeze potențialul maxim de producție, prin prevenirea pierderilor provocate de boli, buruieni, dăunători, căderea plantelor, scuturarea prematură a silicvelor sau alte fenomene nedorite.

Tehnologia BASF contribuie la maximizarea cantitativă și calitativă a producției de rapiță

Pentru o recoltă de calitate, deci profitabilă, specialiștii BASF în culturi oleaginoase recomandă utilizarea tehnologiei BASF ale cărei rezultate excelente au fost dovedite în repetate rânduri.

Aplică fungicidul Caramba® Turbo în primăvară

Bine-cunoscutul fungicid Caramba® Turbo combină substanța activă cu rol fungic metconazol cu acțiunea regulatorului de creștere mepiquat clorură, asigurând atât controlul eficient al bolilor, cât și avantajele unui regulator de creștere.

Aplicând Caramba® Turbo în primăvară poți asigura doi piloni de creștere a producției:

1) Efectul de regulator de creștere

  • Reduce riscul de cădere prin reducerea înălțimii plantelor, asigurând o recoltare ușoară, cu costuri scăzute și prevenind pierderi de producție și respecitv apariția samulastrei în cultura următoare.
  • Îmbunătățește arhitectura plantei prin reducerea dominanței apicale, redirecționând resursele și spre ramificațiile laterale.
  • Influențează pozitiv dezvoltarea silicvelor, evitând (și prin efectul fungicid) probleme precum semințele sistave, avortarea silicvelor, maturarea neuniformă sau deschiderea silicvelor.

Toate acestea pot fi obținute printr-o singură aplicare a produsului Caramba® Turbo în primăvară, rezultatul fiind creșterea recoltei. În plus, Caramba® Turbo controlează eficient bolile specifice culturii de rapiță.

2) Protecția împotriva bolilor la reluarea vegetației

  • Combate eficient Phoma (putregaiul negru), în special infecțiile din primăvară, prin prevenirea și combaterea eventualelor noi infecții de pe tulpină care se pot produce pe ranile apărute din cauza gerului sau insectelor.
  • Combate Erysiphe (făinarea) și alte boli

Pentru aplicare în primăvară, fungicidul Caramba® Turbo se utilizează în doza omologată de 1 l/ha, primăvara devreme, după pornirea în vegetație, până la începerea alungirii tijei florale.

Pictor® - protecție fără compromisuri la cultura de rapiță

Produsul Pictor® este unul dintre cele mai bune fungicide create de BASF pentru protecția rapiței, având o eficacitate preventivă și curativă excelentă, determinată de un bun echilibru între cele două substanțe active – boscalid și dimoxistrobin.

Fungicidul Pictor® asigură atât protecția împotriva bolilor la înflorit, cât și creșteri semnificative de producție, grație efectelor de vitalizare AgCelence®. Produsul se aplică de la faza de buton galben până la înflorit total.

Efectele AgCelence® ale fungicidului Pictor® contribuie la obținerea unor sporuri semnificative de producție

Pe lângă garanția celei mai bune combateri a putregaiului alb la rapiță (Sclerotinia sclerotiorum), Pictor® oferă beneficii suplimentare, grație tehnologiei AgCelence®. Chiar și în absența bolilor, culturile tratate cu Pictor®, arată o produţie mai mare comparativ cu martorul netratat. Motivul acestei creșteri a producţiei poate fi explicat printr-o toleranță crescută la stres a culturilor. În condiții nefavorabile, secetă pe perioadă scurtă de timp, cultura nu suferă atât de puternic și rămâne mai verde, putând realiza procesul de fotosinteză în continuare și realizând producții mai mari.

Prevenind pierderile de producție la rapiță, prin controlul eficient al celor mai păgubitoare boli și efectele fiziologice dovedite în cele peste 500 de teste din toată Europa, fermierii vor constata că tratamentele cu Pictor® se amortizează foarte ușor, aplicarea produsului aducând întotdeauna beneficii.

Efectele benefice AgCelcence® la rapiță

  • Reducerea deschiderii premature a silicvelor contribuie la minimizarea pierderilor de producție
  • Reducerea stresului conduce la o creștere omogenă a plantelor, contribuind la atingerea potențialului de producție
  • Plantele trec mai ușor perioadelor de secetă și factorilor de stres abiotic, fără apariția fenomenului de coacere prematură (de urgență)

În fiecare an în care a fost folosit, Pictor a asigurat numeroase sporuri de recoltă. În urma testelor efectuate la nivel european, sporurile au fost între 220 kg/ha până la 470 kg/ha, în funcție de an și de condițile climatice.

În completarea tehnologiei de protecție a rapiței, fermierii care cultivă hibrizi de rapiță Clearfield® și care nu au folosit în toamnă un erbicid Clearfield, pot opta în primăvară pentru un erbicid eficient, precum Cleravo®, dar și pentru un insecticid precum Fastac® Active , pentru combaterea dăunătorilor în primăvară, în special Ceuthorynchus.

Cleravo® este soluția Clearfield® de erbicidare a rapiței în primăvară, pentru a combate eficient buruienile dicotiledonate dificile, inclusiv cruciferele. Produsul acționează în principal ca erbicid foliar (postemergent), având două substanțe active: imazamox și quinmerac.

Aplicat în doza recomandată de 0,8 – 1,0 l/ha, Cleravo® poate combate eficient un spectru larg de buruieni dicotiledonate și unele monocotiledonate. Dintre acestea amintim: Anthemis spp., Brassica napus, Capsela bursa- pastoris, Descuriana sophia, Chenopodium spp.,Galium aparine, Matricaria spp., Papaver rhoeas, Polygonum spp., Stellaria media, Veronica spp., Sinapis arvensis, Viola arvensis etc

Fastac® Active este un insecticid piretroid de sinteză, rezistent la lumină, care se poate aplica la rapiță pentru a proteja cultura din timp de primele atacuri ale gărgăriței tulpinilor (Ceutorhynchus napi). Atacul acestui dăunător este deosebit de periculos, iar tratamentele trebuie făcute preventiv, până la depunerea ouălor. Pentru combaterea gărgăriței tulpinilor, insecticitul Fastac Active trebuie aplicat în doza de 0,3 l/ha, la avertizare, respectiv la depășirea pragului economic de dăunare.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus