Cum poți proteja mai eficient cultura de măr și păr, folosind produsele BASF

Vezi ce spun fermierii despre rezultatele fungicidelor BASF în livezile de măr și păr din România

BASF Agricultural Solutions are o îndelungată experiență în dezvoltarea produselor pentru protecția culturilor de măr și păr – fructe aflate pe locul III la nivel mondial din punct de vedere al producției.

De-a lungul ultimilor ani, pomicultorii români se confruntă cu probleme acute, cauzate în special de vremea capricioasă, și de presiunea patogenilor.

Pentru aceasta, compania BASF a dezvoltat un portofoliu complex de produse. Tratamentele pentru pomii fructiferi , pe care fermierii din România le-au utilizat, au asigurat o protecție de încredere, obținând, în final, producții de foarte bună calitate.

Vizioneaza testimoniale pomicultori

Delan® Pro face diferența în combaterea rapănului

BASF a dezvoltat un nou fungicid pentru combaterea rapănului la măr și păr. Delan® Pro , cu tehnologie inovatoare proactivă, combină acțiunea a două substanțe. Ditianon, o substanță activă de contact și fosfonați de potasiu. ”Este una dintre acele rare molecule, care au oferit pomicultorilor o combatere eficientă, de încredere a rapănului, de mai bine de 50 de ani”, ar putea-o caracteriza succint Georgiana Bebeșelea, responsabil marketing culturi horticole în cadrul BASF Agricultural Solutions România.

Datorită combinației unice a celor două substanțe active, fungicidul Delan® Pro acționează atât la suprafața, cât și la interiorul frunzelor și fructelor. Substanța activ deja bine cunoscută, ditianon, este preluată de stratul ceros al frunzelor, formând o barieră puternică de protecție. Acidul fosfonic, cu proprietăți sistemice, intensifică activitatea preventivă împotriva plantei, activând mecanismele de apărare ale acesteia. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacționează mult mai rapid și intră în stare de alertă. Genele defensive sunt activate și au loc diferite procese de apărare. Prin urmare, agentul patogen este distrus sau dezvoltarea sa este blocată.

Delan® Pro poate fi aplicat preventiv la plantațiile de măr și păr, pentru combaterea rapănului, pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 53-81, respectiv de la faza de înmugurire până la începutul coacerii fructelor.

Și Robert Băicoianu, direct vânzări culturi horticole BASF, cunoaște bine avantajele fungicidului Delan® Pro: ”Datorită efectului multi-site a ditianonului, produsul Delan® Pro este un fungicid de bază în ceea ce privește managementul rezistenței pentru combaterea rapănului. Ditianon a demonstrat performanțe foarte ridicate, în condiții climatice deosebite. Aderă foarte bine pre frunze și asigură o protecție excelentă, pe o perioadă foarte bună de timp.”

Ce spun pomicultorii despre Delan® Pro

Marin Florin Cristian, cercetător principal gradul II, ICDP Mărăcineni, explică care au fost factorii ce au dus la presiunea crescută a agenților patogeni: ”Anul 2018 a fost unul destul de complex. În primul trimestru au căzut peste 300 l/m2, in cel de-al doilea doar 146 de litri. Pe fondul unui deficit de precipitații, cele mai umede luni au fost mai, iunie și iulie. Principalii agenți patogeni cu care ne-am confruntat noi au fost rapănul, făinarea, focul bacterian pe anumite amplasamente și, bineînțeles, bolile de depozitare. Rapănul este o maladie gravă oriunde în lume, inclusiv în România. Patogenul are nevoie de temperaturi în creștere și umiditate ridicată. Pagubele sunt importante, dacă nu ne luăm măsuri de prevedere”, explică cercetătorul.

„Cultivăm 14 hectare cu măr, din care 9 ha sunt în sistem superintensiv. În acest an am avut o producție foarte bună. Începe să ne roadă problema acestor ani atipici”, povestește Ion Florea, inginer horticultor în Spătărești, județul Suceava. ”Lucrez în pomicultură de peste 50 de ani și vă spun că sunt deja probleme, care s-au acutizat de 3-4 ani. La începutul activității noastre ne bătea grindina în 2 din 10 ani. Acum se întâmplă de 3-4 ori pe vară. Apoi, jocul înfloririi, așa cum îi spunem noi. O înflorire dura 12-14 zile, poate chiar 15. La ora actuală, dacă nu ești bine pregătit, dacă nu te-ai mișcat cu polenizarea, cu lucrările și nu ai făcut ce trebuie, te trezești în 6-7 zile că înflorirea s-a terminat. Temperaturile ridicate de la începutul verii, seceta atmosferică, toate împiedică dezvoltarea normală și legarea fructelor, apar bolile și dăunătorii cu o putere mai mare. Dacă nu faci 4 tratamente pentru rapăn până la înflorit, se poate să ai probleme. În continuare, după înflorit, am folosit produsul Delan® Pro, în care avem mare încredere. Am dat două tratamente cu el”, spune inginerul.

La ferma Pombis, din jud. Bistrița, Darius Nicula administrează o plantație de 200 de hectare. ”Anul 2018 a fost deosebit, cu foarte multe precipitații și temperaturi destul de ridicate, cu presiune mare a agenților patogeni, în special rapăn și făinare. Rezultatele aplicării au fost foarte bune. Delan® Pro este un produs foarte bun, pe care îl folosim cu încredere. Cu siguranță, îl vom include în schema de tratament și în anii ce urmează”, spune inginerul horticultor al fermei Pombis din Bistrița.

Delan® Pro a avut rezultate care l-au impresionat și pe Ionuț Chesnoiu. ”Avem 12 hectare de măr. A fost un an cam dificil, cu secetă în primăvară, apoi o perioadă ploioasă. Am reușit, grație produselor BASF, să nu mai avem probleme. În anii anteriori am avut mari probleme la două soiuri, Idared și Muțu. Am avut o infecție foarte mare de rapăn. Anul acesta am reușit să scăpăm de rapăn, fapt pentru care am și realizat planul de producție. Am încercat să venim cu produse foarte bune, în special Sercadis® și Delan® Pro. Pe următoarele le-am aplicat ulterior, Maccani® și Bellis®. Dar pot spune că Delan® Pro a făcut diferența față de anii trecuți și față de alte produse, pe care le-am folosit în anii anteriori. Acum am putut face o comparație”, povestește fermierul din Olt.

Sercadis® îți poate salva livada în lupta contra rapănului și făinării

Făinarea poate să atace atât organe vegetative, cât și organe regenerative ale merilor, amintește dl Marin Florin Cristian. Mugurii afectați de făinare nu se mai deschid. Uneori se usucă și cad. Dacă apar inflorescențele, se pot acoperi de o pâslă, care nu e altceva decât miceliul ciupercii patogene. ”Următoarea etapă, în faza de creștere a rozetelor, e apariția unei pulberi albe, care a și dat numele bolii – este vorba de sporii ciupercii. În faza de creștere activă a lăstarilor, frunzele pot fi afectate sever: se deformează sub formă de lingură, capătă un colorit roșiatic, se usucă, devin casante.”

Sercadis® este o soluție flexibilă și eficientă în combaterea rapănului și făinării la măr și păr . Sercadis® conține substanța activă inovatoare fluxapiroxad, având un mod unic de acțiune și o structură moleculară optimizată. Fluxapiroxad face parte din grupa fungicidelor SDHI, blocând producerea de energie a agentului patogen.

Pentru a ajunge la enzima țintă din agentul patogen, substanța activă trece de toate barierele membranare, deoarece acționează rapid și eficient, într-un mod unic: poate lua diferite conformații, fiind mobilă atât în mediul lipofil, cât și hidrofil.

Datorită puternicei sale acțiuni, fluxapiroxadul are o eficacitate ridicată și un efect de lungă durată. După aplicarea Sercadis® moleculele se fixează pe stratul ceros al frunzei, iar apoi încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratus ceros. Astfel, fungicidul obține performanțe foarte bune în condiții de umiditate. Roua sau precipitațiile mobilizează o parte din substanța activă din depozitele create și activează redistribuirea intensă pe suprafața frunzei, asigurând protecția continuă a plantei pentru o perioadă lungă de timp. În plus, produsul are acțiune translaminară și activitate acropetală.

Sercadis® este deosebit de eficient în combaterea rapănului la măr și păr. Performanța produsului oferă o protecție de încredere și contribuie la optimizarea programului de tratamente. Recomandarea BASF este ca Sercadis® să fie aplicat preventiv.

Ce spun pomicultorii despre Sercadis®

Se știe că soiul Idared este frecvent atacat de făinare. Ion Florea s-a confruntat cu atacul de făinare. ”Infecția se produce și din toamnă, și în cursul anului. Ce ne-a salvat anul acest a fost produsul Sercadis®. Este bun, avem nădejde în el. A fost ca o supapă de salvare pentru noi. Dacă anul trecut, de exemplu, din cauza unei secete pronunțate, am ciupit de aproape două ori pe soiul Jonathan, anul acesta nu am ciupit lăstari atacați de făinare niciodată, iar acesta este un lucru îmbucurător.”, povestește dl Florea Ion.

La ferma Halianthus, din Mureș, Ioan Borda este unul dintre deschizătorii de drum în ceea ce privește livezile de măr superintensive. ”Am început acum 18 ani cu 22 de hectare. Este cu totul și cu totul altceva față de sistemul clasic. Irigare prin picurare, mere de altă calitate. Am folosit Sercadis®, Bellis®, Delan® Pro și Kumulus® de la BASF. Cu Sercadis® am facut un singur tratament, când fructele aveau un diametru cam de 40. Rezultatul a fost bun. După tratament nu am avut nicio problemă”, explică Borda.

Și cei de la ferma Pombis, în Bistrița, au avut rezultate excelente după folosirea Sercadis®. „Includem în programul tehnologic produsele noi. La început pe suprafețe mai mici, de test. Acum am încercat Sercadis® pe 30 de hectare și s-a comportat foarte bine. Am aplicat produsul Sercadis® la scuturatul petalelor. Rezultatele sunt pozitive și vom folosi acest fungicid în fiecare an, sunt sigur”, spune Darius Nicula, inginer horticultor.

Păstrarea îndelungată a fructelor – ultima provocare pentru pomicultori înainte de vânzare

Munca pomicultorilor nu se termină odată cu recoltarea. Fructele trebuie păstrate în depozite, în condiții optime, pentru a putea fi comercializate în stare perfectă chiar și la jumătate de an după recoltare. Însă bolile de depozit pot afecta semnificativ profitul unei ferme, diminuând cantitatea de produse vandabile.

Pentru aceasta, BASF a dezvoltat fungicidul Bellis®. Directorul de vânzări culturi horticole BASF, Robert Băicoianu, explică calitățile produsului. Bellis® este un produs complet, de la BASF. Conține două substanțe active sistemice, boscalid 252 g/kg și piraclostrobin, 128 g/kg. Sunt admise maxim 4 tratamente în sezonul de vegetație. Produsul controlează foarte bine rapănul, făinarea, dar și bolile de depozit, în special Gleosporium, Alternaria, Penicilium, Botrytis, sau chiar Venturia, care poate lua amploare inclusiv pe merele deja recoltate, aflate în depozit.

Pentru pomicultori, perioada de pauză reprezintă un atu. Doar 7 zile, ceea ce protejează împotriva bolilor de depozit și asigură un flux bun pentru comercializare.

Acțiunea celor două substanțe permite asigurarea unui spectru larg de control. Bellis® are astfel un spectru larg de acțiune, fiind eficient împotriva celor mai importante boli care afectează merele și perele, atât în perioada de vegetație, cât și în depozite. Anual, se pot aplica maxim 4 tratamente cu Bellis®, la un interval de 8-14 zile. Pentru combaterea bolilor de depozitare, se recomandă aplicarea înaintea perioadei de recoltare, cu respectarea timpului minim de pauză de 7 zile.

Ce rezultate au obținut pomicultorii care au folosit fungicidul Bellis®

Mari probleme cu păstrarea fructelor am avut în anii trecuți, cu pierderi de aproape 18%. Dar anul trecut am folosit Bellis®. Am avut mere Idared pe care le-am livrat și la sfârșitul lunii mai, când am încheiat campania și încă puteai cântări dintr-un container circa 280 kg de mere, ceea ce este excepțional. Anul acesta am aplicat primul tratament, iar pe al doilea îl vom aplica cu 7 zile înainte de recoltare. În mod cert, vom putea stăpâni păstrarea și valorificarea merelor”, a declarat Florea Ion, pomicultor în Spătărești, Suceava, pentru reprezentanții BASF.

Tot în Suceava, de data aceasta la Fălticeni, Bellis® a oferit rezultate la fel de bune și pentru Agurița Aftudor Manolache: ”Avem în vedere folosirea produsului Bellis® deoarece ne-a dat rezultate foarte bune în anii precedenți. Am considerat oportun să îl includem și anul acesta în planul de tratamente”, a spus aceasta.

Bellis® a fost de ajutor și pentru Maria Hlihor, pomicultor în Iași: ” Am utilizat fungicidul Bellis® anul trecut, l-am folosit și anul acesta, la două tratamente, spre finalul fazei de maturitate. Îl folosim în special pentru depozitare. Ne ajută foarte mult pentru păstrarea merelor.”

Așa cum se poate vedea, produsele BASF pentru protecția culturii de măr oferă nu doar rezultate excelente în combaterea bolilor, ci în special încrederea că potențialul de recoltă poate fi atins, în ciuda frecvenței tot mai mari a episoadelor de vreme capricioasă, care favorizează apariția bolilor.

Mergi sus