Mana viței de vie – soluții eficiente cu moduri diferite de acțiune. VIDEO

Mana este una dintre cele mai răspândite probleme cu care se confruntă fermierii care cultivă viță de vie.

Și nu doar atât, ci și una dintre cele mai păgubitoare. Agentul dăunător (ciuperca Plasmopara viticola) atacă absolut toate organele verzi ale plantei și afectează semnificativ calitatea vinului - strugurii mănați fac un vin de o calitate inferioară, cu multă aciditate și foarte puțin alcool.

Iustin Urucu, Director tehnic Vinarte, jud. Mehedinți, înțelege foarte bine pericolul, în special în contextul climatic din ultimii ani.Efectele manei sunt devastatoare în momentul în care ciuperca se instalează pe boabele în formare, unde pot atinge pagube de până la 100% în anumite zone, dacă se menține climatul propice dezvoltării și creșterii ciupercii; și chiar dacă nu se instalează pe ciorchine și atacă doar aparatul vegetativ foliar, pagubele sunt mai mult în zona calității strugurilor, pentru că planta nu mai reușește să asigure un nivel bun de nutriție. Practic, este o fotosinteză slabă și, bineînțeles, strugurii vor fi săraci, iar calitatea lor enologică va fi una scăzută”, apreciază acesta.

Pentru a-i ajuta pe fermierii care vor să combată eficient această problemă, BASF are un portofoliu întreg de produse dedicate: Soriale® LX , Polyram® DF , Cabrio® Top , Acrobat® MZ 69 WG , Forum® Gold și Delan® Pro .

Mai mulți fermieri au apelat în 2019 la produsele BASF și au fost de acord să ne spună impresiile lor. Iată ce au avut de spus:

Soriale® LX, Polyram® DF

Iustin Urucu, citat mai devreme, a prezentat soluția aleasă la ferma viticolă Stermina din Mehedinți, unde Vinarte deține o suprafață totală de 200 de ha. “Aș vrea să vă spun că anul 2019 a fost un an atipic, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani. De vreo 4-5 ani nu mai avem anii normali sau predictibili. Nu este un an normal, e un an în care precipitațiile s-au acumulat într-o perioadă scurtă de timp, în special în lunile mai - iunie, dar și la începutul lunii iulie, cu o concentrare mai mare în luna iunie, ceea ce a dat foarte multă bătaie de cap celor care se ocupă de viticultură. Anul acesta, pe fondul precipitațiilor abundente, al umidității aerului foarte crescute și al nopților răcoroase s-a observat o acutizare a manei; undeva la sfârșitul lunii mai - iunie presiunea a fost destul de mare. Unul dintre tratamentele cu care am reușit să avem succes în acest an dificil a fost o combinație de produse. Este vorba despre Soriale® LX și Polyram® DF, care, prin acțiunea separată pe care o au sistemic, translaminar, dar și foliar, am reușit să păstrăm o stare cât mai igienică, cât mai curată în plantațiile de viță de vie. Tratamentul a început de la faza de creștere a lăstarilor și s-a continuat în anumite zone unde presiunea era mai mare. Practic, s-au adunat cinci tratamente în această combinație, intercalate cu alte produse de contact. Soriale® LX asigură și un rol de creștere a capacității de autoapărare a plantei vizavi de alte boli”, a spus acesta.

La Soriale® LX a apelat și Directorul Tehnic de la Provitis Serv, Cernavodă, jud. Constanța. Iată concluziile sale: “Faptul că Soriale® LX conține fosfonatul de potasiu e un mare plus pentru vie. Această substanță activă, dacă este utilizată corect și în cascadă, adică în cel puțin 4-5 tratamente, îți asigură o concentrație suficientă de fosfonat de potasiu, ceea ce va determina planta să creeze mecanismele naturale de autoapărare, astfel că va fi foarte ușor să controlezi mana. Ce înseamnă fosfonatul de potasiu? Acesta creează fitoalexine în plante, ceea ce va determina planta să recunoască mult mai ușor agentul patogen, astfel că își va lua măsurile de autoapărare. Fosfonatul de potasiu are acțiune fungicidă. Nu trebuie confundat cu acidul fosforic, care are activitate fertilizantă”, a spus Ovidiu Cojocaru.

Silviu Trașcă, Manager de fermă la Crama Oprișor, jud. Mehedinți, nu vrea să riște apariția niciunei boli, motiv pentru care a apelat la Polyram® DF. “Anul acesta, pentru mană a fost presiune foarte mare în vară, dar și în primăvară, fiind câteva ploi. Am folosit Polyram®, în 2 tratamente – primul tratament atunci când lăstarii aveau dimensiunea de 10 cm, iar al doilea la degajarea ciorchinelor – și nu am avut probleme cu mana. Anul acesta, împotriva manei, în funcție de soiuri și parcele, am folosit în jur de 6-7 tratamente. Din experiența pe care o am, nicio boală nu este acceptată pe struguri, indiferent că e mană, făinare sau botrytis. Orice boală îți afectează calitatea vinului”, a explicat el.

Cabrio® Top, Acrobat® MZ 69 WG, Forum® Gold

Cu toate că a fost un an foarte dificil, în special cu mana, noi avem o producție foarte bună atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ.”

Mana a fost o amenințare puternică și în județul Vrancea. Pentru a o combate, Cristian Cătănoiu, Directorul Tehnic la Crama Gârboiu, a ales să folosească alte două produse BASF: Cabrio® Top și Acroba MZ 69 WG. Anul acesta a fost un atac deosebit de mană. Pierderile cauzate pot fi și de 100%, așa că noi am folosit produsele Cabrio® Top și Acrobat® MZ 69 WG. Am aplicat Cabrio® Top imediat după înflorit, pe toată suprafața, urmat de Acrobat® MZ, iar pe toată suprafața.” Concluzia? “Cu toate că a fost un an foarte dificil, în special cu mana, noi avem o producție foarte bună atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ.”, a declarat acesta.

“Rezultatele sunt bune, iar noi suntem foarte mulțumiți de colaborare”

La Cabrio® Top a apelat și Florin Gheorghiu, Ing. Șef de fermă la Vincon, jud. Vrancea, însă de data aceasta în combinație cu Forum® Gold.

Cea mai mare și cea mai urâtă este mana viței de vie pentru că duce la pierderi foarte mari în timp foarte scurt. Pentru mană am aplicat Cabrio® Top și Forum® Gold. Eu am folosit cam toate produsele BASF pentru că am avut loturi experimentale ani la rând. Anul acesta nu au fost condiții normale. Am fost nevoiți să anticipăm tot timpul, să reducem perioada în funcție de condiții, de peretele vegetal pe care îl ai, pentru că au fost și creșteri deosebite din cauza ploilor”, a povestit acesta.

Tot în județul Vrancea, de data asta la Natura SRL, s-a folosit Forum® Gold în combinație cu Delan® Pro și Polyram® DF. Iată concluzia administratorului fermei, Adrian Sava: “Cele mai puternice boli cu care ne confruntăm sunt mana și făinarea. Mana a fost pe primul plan anul acesta, în prima parte a anului, și am folosit Forum® Gold, Delan® Pro și acum folosim Polyram® DF. Podusele folosite, cele de la firma BASF, sunt foarte bune. Rezultatele sunt bune, iar noi suntem foarte mulțumiți de colaborare.”

Delan® Pro s-a regăsit și în schema de tratament aplicată la Constanța de viticultorul Ioan Vlad la Sărica-Niculițel. “La mană se poate vedea diferența în perioadele călduroase și de alternanță ploaie-soare; se vede diferența de la oră la oră. Au fost situații în podgoria noastră când unii viticultori nu au cules nimic. Și tocmai aceste produse sistemice pe care le-am folosit au făcut diferența. Mai folosim și noul produs Delan® Pro, cu acel fosfonat de potasiu și cu ditianonul, care este foarte bun. O sistemie a fosfonatului identică cu sistemiile unor substanțe deja celebre pe piață și alternanța asta cu alte substanțe ne-a adus succesul”, a justificat el alegerea.

Iată și cum a procedat: „Două tratamente am aplicat: Delan® Pro, în timpul înfloritului. Eu unul sunt adeptul stropirii și în timpul înfloritului. Cine spune să nu stropești via în timpul înfloritului, eu cred că greșește, pentru că riști să ieși din perioada de protecție a viei și atunci pagubele sunt enorme. L-am folosit înainte, în timpul înfloritului și după înflorit.”

Culturi similare

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF
Mergi sus