Înființarea culturii de rapiță: Cum alegi corect hibridul potrivit

Vezi condițiile esențiale pentru ca succesul rapiței să fie asigurat chiar de la început.

Succesul culturii de rapiță se stabilește chiar din toamnă, dacă îndeplinești câteva cerințe esențiale. Între acestea se regăsește și alegerea semințelor de rapiță potrivite pentru condițiile din ferma ta, respectiv alegerea unei tehnologii care să asigure un echilibru între randament, efort, costuri și, bineînțeles, profitabilitate.

Rapița este o plantă sensibilă la factorii climatici, buruieni și boli, în special în primele etape ale vegetației. Deși domeniul este foarte cuprinzător, iată câteva sfaturi de bază de la specialiștii BASF cu privire la pașii de urmat pentru un start excelent al culturii de rapiță în toamnă.

Terenul trebuie să fie pregătit cu atenție

Această etapă va începe, de regulă, cât mai rapid după recoltarea culturii premergătoare. În general, culturi foarte bune premergătoare pentru rapiță sunt cerealele precum grâul și orzul. Și plantele furajere sunt bune premergătoare. Evită să înființezi o cultură de rapiță după soia, floarea-soarelui, fasole, tutun sau altă cultură de rapiță.

Una dintre adâncimile recomandate pentru arătură este între 18-22 de centimetri. În cazul în care ești adeptul unei agriculturi sustenabile, se poate folosi și sistemul low-tillage sau no-tillage, fără arătură.

Următoarea verigă tehnologică este pregătirea patului germinativ. În general această lucrare se efectuează printr-o trecere cu combinatorul, cu o zi înainte de semănat. Deși tehnologia poate diferi de la o fermă la alta, ai grijă la compactarea solului, deoarece rapița este sensibilă la acest fenomen.

Bineînțeles, poți combina metodele, în funcție de specificul solului utilizând proceduri de scarificare, arătură sau semănarea direct în miriște. Reține însă că fenomenul de evaporare se va amplifica în cazul arăturilor, comparativ cu semănatul direct în miriște, mai ales în situația în care este foarte cald sau bate vântul.

Fertilizarea: ce nutrienți sunt necesari rapiței

Fertilizarea culturii de rapiță este o altă verigă din lanțul tehnologic care trebuie tratată cu atenție. Cartarea solului este un pas esențial în conceperea unei formule corecte de fertilizare. Necunoașterea rezervelor de nutrienți din sol va face ca rapiță să aibă posibile carențe, ceea ce poate limita producția. Tocmai de aceea, cartarea agrochimică trebuie efectuată odată la 4 sau 5 ani. Aceasta se realizează de specialiști și-ți va oferi o determinare despre: ce tip de sol este, ce pH are, ce elemente nutritive se regăsesc și în ce proporții.

În general, cultura de rapiță de toamnă are nevoie în special de: potasiu (K2O), azot, sulf, fosfor (P2O2), magneziu, calciu și microelemente precum bor, molibden sau zinc. Dintre acestea, rapița va absorbi cel mai mult potasiul, urmat de azot și sulf. Dacă nu ai făcut determinările necesare poți aplica o doză de fertilizator între 50-110 kg de fosfor la hectar, respectiv între 70-140 kg de potasiu. Azotul se va aplica luând în calcul masa de resturi vegetale din cultura premergătoare. Pentru sporuri de producție poți lua în considerare și aplicarea unor biostimulatori.

În mod normal, la o tonă de producție, rapița consumă cam 30-35 kg azot, 20-23 kg fosfor și 38-65 kg potasiu. Lipsa acestor nutrienți poate duce la apariția unor probleme precum: slaba dezvoltare a tulpinilor în prima fază de vegetație, ofilirea plantei, cloroza frunzelor tinere, îngălbenirea acestora sau stagnarea dezvoltării plantei.

Alegerea corectă a semințelor de rapiță

Următorul pas esențial este alegerea hibridului de rapiță adaptat condițiilor din fermă. Semințele de rapiță trebuie să îndeplinească anumite calități, în funcție de specificul solului, factorii climatici, presiunea agenților patogeni, tipul de lanț tehnologic și echilibrul costuri – profitabilitate avut în vedere. Iată câteva dintre acestea:

  • Vigoarea: semințele de rapiță cu o bună vigoare timpurie vor avea o răsărire rapidă și uniformă și se pot dezvolta optim în toamnă, ceea ce poate contribui la o mai bună rezistență la iernare. Toleranța la ger și temperaturile scăzute este un alt deziderat pe care să-l ai în vedere.
  • Germinația: aceasta trebuie să fie de minim 85%, iar puritatea să fie de cel puțin 95%
  • Densitatea optimă la semănat poate varia între 150 și 180 de plante pe metru pătrat, ceea ce va asigura o densitate la recoltare de 50 de plante/mp.
  • Factorul MMB: masa a 1000 de boabe, exprimată în grame, variază între 4 și 8.
  • Toleranță la Phoma (putregaiul negru)

Specialiștii BASF recomandă hibrizii de rapiță InVigor ®. Aceștia sunt adaptați condițiilor climatice din România. Disponibile în România din 2018, semințele de rapiță InVigor® sunt o sursă constantă a unora dintre cele mai productive revolte. Portofoliul InVigor® cuprinde atât hibrizi convenționali de rapiță, cât și hibrizi de tip Clearfield®.

Iată câteva dintre carateristicile semințelor InVigor®:

  • InV1166CL este un hibrid Clearfield® de rapiță de toamnă, excelent adaptat la agroclimatul din România, cu o vigoare timpurie foarte bună și toleranță bună la iernare. Acesta conține gena Rlm7, care-i oferă o bună rezistență la Phoma. InV1166CL are un conținut ridicat de ulei și rezistență mare la frângere.
  • InV1266CL este un hibrid tot de tip Clearfield®, ce oferă producții foarte mari. Este bine adaptat unor condiții diverse de agromediu. Va rezista cu succes la temperaturile mici și vremea severă din timpul iernii. Acest hibrid Clearfield® conține gena Rlm7, care-i conferă o bună toleranță la Phoma. Bineînțeles, hibridul are și un conținut ridical de ulei
  • InV1165 este un hibrid convențional de rapiță, robust, cu un mare potențial de producție, pe care vei fi bucuros că l-ai cultivat. Densitatea recomandată este de 45-50 de plante/mp. Hibridul se dezvoltă bine în primele stadii de creștere, oferind rezistență crescută la iernare și o foarte bună rezistență la Phoma.

Schema de protecție

Protecția culturii de rapiță este esențială pentru asigurarea unei recolte excelente. Pentru a evita problemele puse de buruieni, boli sau dăunători e necesar să aplici tratamentele la momentul optim de vegetație, respectând dozele recomandate de producători.

Alegerea schemei de protecție se face în funcție de localizarea fermei, factorii climatici, particularitățile solului, culturii și presiunea de infecție. O regulă generală spune însă că e întotdeauna mai bine să aplici tratamente preventive decât curative. Tehnologia de protecție a rapiței are câteva direcții principale, la care se adaugă fertilizarea fazială, din timpul vegetației:

BASF oferă o gamă completă de erbicide, fungicide, insecticide și regulatori de creștere pentru rapiță. Pentru mai multe informații, consultă schema de protecție a culturii de rapiță de la BASF sau secțiunea dedicată acestei culturi.

Suplimentar, poți beneficia și de avantajele pachetelor promoționale BASF pentru cultura de rapiță . Pachetele sunt soluții complete pentru cultura de rapiță și cuprind, în funcție de tipul ales, atât semințe, cât și gama de erbicide fungicide și insecticide necesare. Fiecare dintre cele 7 pachete este configurat pentru o suprafață de 20 de hectare. Promoțiile sunt valabile, în limita stocului, iar cele care conțin semințe sunt valabile până la 31 august 2019. Descarcă broșura promoției aici .

Culturi similare

Mergi sus