”Problema cu septorioza e că nu o vezi la început. Te trezești brusc cu ea”

Ce spune Cătălin Ionescu, agronomul SC Agroind Tulucești, despre modul în care fermierii tratează problema pătării brune a cerealelor

Și fermierii din Galați au de-a face cu atacurile de septorioză. Unii dintre ei chiar s-au confruntat recent cu pătarea brună a frunzelor la grâu. Cătălin Ionescu are în grijă peste 1.200 ha la ferma culturile fermei Agroind Tulucești. Agronomul s-a confruntat anul trecut cu septorioza , iar una dintre dorințele sale este o mai bună explicare a rolului substanțelor active în combaterea bolilor specifice culturii de cereale.


Problema cu septorioza este că nu o vezi la început. Când apare pătarea brună, poți vedea doar 2-3 plante afectate la 10 metri pătrați, să spunem. Apoi te trezești brusc că septorioza ți-a infectat aproape toată cultura”, spune fermierul. ”Anul trecut am avut probleme. Când mi-a apărut la orzoaica de toamnă, m-am trezit și cu alte boli pe deasupra. Atunci am aplicat un tratament cu un produs pe bază de epoxiconazol. Deocamdată, am apucat să semăn doar 25% din suprafața de grâu, iar la orz nu am observat mari probleme până acum,dar am în vedere aplicarea unui tratament și în această campanie”, mai spune acesta.


”Toată lumea așteaptă ca mai întâi să apară boala. Dar tratamentul trebuie aplicat înainte”


Sfatul fermierului este clasic: aplicarea preventivă a tratamentului cu fungicid, pentru a elimina posibilitatea apariției septoriozei. ”Cel mai bun sfat este cel pe care îl scriu și toate cărțile de specialitate. Tratamentul trebuie făcut preventiv. De obicei, aceasta e soluția. Eu aș aplica și trei tratamente, dar este costisitor. Toată lumea așteaptă ca mai întâi să apară boala. Știu asta, pentru că am lucrat și în vânzări.

Când vezi câmpul sănătos și găsești doar 2-3 frunze bolnave, spui că nu e nicio problemă, dar atunci trebuie făcută stropirea. Un al doilea sfat e să investești în modernizarea utilajelor. Mulți fermieri folosesc utilaje vechi, iar stropirea nu se efectuează nici corect, nici eficient, deoarece acestea nu sunt performante”, mai spune acesta.


”Aș încerca oricând un produs mai bun”


Agronomul și-ar dori un fungicid mai bun pentru combaterea septoriozei. ”Pentru mine, cel mai important e să fiu sigur că aplic produsul potrivit pentru boala potrivită. Acest lucru mă interesează mai mult decât aspectul economic. Sunt foarte conștient că, dacă las bolile să se înmulțească, se vor înmulți și problemele.


Tratamentul ideal pentru combaterea septoriozei ar fi unul care să îmi acopere cât mai bine cât mai multe plante, să aibă chiar și trei substanțe active, dacă s-ar putea, cu efect de contact sau translaminar. Eu sunt mereu dispus să testez ceva nou. Dacă un produs nu corespunde cerințelor mele nu îl mai folosesc, dar un produs nou, mai bun l-aș încerca oricând. Pentru mine, cel mai bun fungicid este cel care se potrivește exact pentru o anumită boală, așa cum este septorioza”, mai spune Cătălin Ionescu.


”Află mai multe despre septorioza cerealelor”

Mergi sus