Cum se pot proteja speciile de sâmburoase de înghețul târziu

Vezi cele mai la îndemână metode prin care poți apăra pomii fructiferi de acest fenomen

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au dus la reintrarea în vegetație a anumitor specii de pomi fructiferi în zone precum Măcin, județul Tulcea. Pomicultorii au constatat deja, la unele specii de sâmburoase, umflarea mugurilor. Având în vedere faptul că suntem încă în luna februarie, iar riscul unor înghețuri târzii este destul de ridicat în săptămânile următoare, iată câteva metode prin care se poate reduce riscul de pierdere a producției.

Respectă tehnologiile de cultură

Rezistența la îngheț a pomilor poate fi crescută prin aplicarea corectă a măsurilor agrotehnnice. De exemplu, utilizarea corectă a substanțelor de fertilizare precum potasiul sau fosforul, a unor regulatori de creștere sau a irigațiilor poate ajuta la călirea pomilor. De asemenea, tăierile în verde aplicate la unele specii de sâmburoase poate contribui la pornirea tardivă în vegetație, ceea ce va reduce semnificativ riscul ca mugurii deschiși sau chiar florile să fie afectate de un îngheț târziu. De asemenea, asigurând o temperatură mai mică la nivelul sistemului radicular, prin tasarea zăpezii, va întârzia intrarea în vegetație.

Asigură necesarul de material combustibil pentru încălzire

Efectele înghețurilor târzii pot fi reduse dramatic prin metoda generării unor perdele protectoare de fum sau chiar prin încălzirea aerului în livadă. Atât perdelele de fum, cât și metoda încălzirii aerului reduc radiația nocturnă și pot ridica temperatura cu 1-2 grade, sau chiar mai mult, dacă se folosesc arzătoare speciale.

O perdea de fum se poate obține prin amenajarea mai multor grămezi de materiale organice fumigene, precum paie umede, frunze sau ramuri verzi, gunoi de grajd etc. Pentru a asigura un fum compact care să protejeze un hectar de plantație e nevoie de aproximativ 100 de astfel de grămezi. Pomicultorii pot folosi însă și brichete special create în acest scop.

Încălzirea directă a aerului se poate face prin utilizarea unor arzătoare speciale sau sobe de exterior special create pentru livezi. Un astfel de dispozitiv este și cel numit antibrumar, de construcție românească. Indiferent de metoda folosită, asigură-te că ai pregătite materialele combustibile necesare pentru o intervenție rapidă.

Alte metode de protecție la îngheț

Protecția pomilor fructiferi de înghețurile târzii se mai poate face și prin instalații de ventilație speciale, dacă suprafețele sunt mai mici. Acestea au rolul de a degaja aerul rece de lângă sol și a-l înlocui cu aer mai cald, din păturile superioare.

O altă metodă la îndemână este irigarea prin aspersiune. Se pot folosi aspersoare cu jeturi de aproximativ 15 metri sau sprinklere cu consum redus de apă, dotate cu duze pentru stropirea împotriva înghețului. Aceste irigații trebuie efectuate la avertizarea emisă de meteorologi sau dacă temperatura măsurată la un metru și jumătate deasupra solului este egală sau scade sub zero grade. Acest tip de irigare poate crește temperatura arului cu până la 3-4 grade. Operațiunea se va opri atunci când temperatura aerului e de aproximativ un grad și tinde să crească.

Indiferent de metoda aleasă, regula este să fii prevăzător. Tocmai de aceea, în momentul efectuării lucrărilor de tăiere a pomilor fructiferi, trebuie să calculezi încărcătura de rod cu un procent de rezervă, în caz că se produc astfel de înghețuri care pot pune în pericol producția.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus