Tehnici avansate de cultivare a cerealelor păioase în condiții dificile. Cum ajută un regulator de creștere

VIDEO: Fermierul Marian Coneac explică ce poți face atunci când vrei să obții sporuri de producție, dar condițiile nu sunt prielnice pentru cerealele păioase

Cultivarea numeroaselor soiuri de cereale păioase necesită nu doar cunoștințe agronomice temeinice, ci și eforturi susținute pentru a putea gestiona o tehnologie complexă, în care produse sau tehnici diferite de cultivare să poată asigura condiții optime, specifice fiecărui soi în parte. Pentru ca lucrurile să fie și mai dificile, echilibrul precar între specificul genetic al unui anumit soi, creșterea fiziologică, gradul de productivitate și costuri, respectiv producție, poate fi ușor perturbat de singurul factor asupra căruia niciun fermier nu are control: vremea.

Sunt suficiente un episod de ploaie puternică, o furtună, sau chiar câteva rafale de vânt, pentru ca fenomenul căderii plantelor să se producă, zădărnicind astfel eforturile fermierilor și îngreunând procesul de recoltare. Soluția BASF, pentru astfel de situații, o reprezintă regulatorul de creștere Medax® Top . Produsul acționează pe mai multe planuri, reducând talia plantei și, în același timp, consolidând sistemul radicular, pentru o ancorare optimă în sol.

Beneficiile regulatorului de creștere Medax® Top sunt vizibile: de la reducerea riscului de cădere prin reducerea uniformă a lungimii tulpinilor, îmbunătățirea arhitecturii rădăcinilor, pentru un acces mai ușor la apă și nutrienți, flexibilitatea în aplicare, reducerea costurilor de recoltare și până la avantaje suplimentare, precum creșterea concentrației de clorofilă din frunze, înălțimea uniformă a fraților sau creșterea producției – toate acestea vin în sprijinul fermierilor care doresc să facă performanță, chiar și în condiții dificile.

Acesta este și cazul domnului Marian Coneac, de la ferma Promat, din Satu Mare, unde se cultivă numeroase soiuri de cereale. ”Avem în spectrul nostru de varietăți cultivate de cereale păioase și anumite varietăți care au talie semiînaltă și înaltă, conform specificului genetic al soiurilor respective. Pentru toate aceste cazuri, un regulator de creștere precum Medax® Top este o modalitate tehnică absolut necesară, pentru ca această scurtnodare să se producă din timp, să nu ai o plantă crescută foarte înalt, care, odată ajunsă la maturitate, inevitabil, la orice episod meteo neprevăzut, se culcă. Efectul va fi că, o bună parte din recolta pe care ai reușit să o faci, se pierde, atât cantitativ, cât și calitativ.

Unii fermieri nu aplică această pârghie tehnică, pe care o au la îndemână, prin intermediul regulatorului de creștere, de a stopa creșterea plantei și de a determina sistemul radicular să fie mai profund, iar planta să rămână în picioare până la maturitate deplină, pentru ca astfel să poți recolta în condiții optime întreaga producție pe care ai reușit să o construiești.

Utilizarea unui astfel de regulator de creștere, precum Medax® Top, trebuie corelat, din punctul meu de vedere, și cu o strategie de nutriție ușor modificată. Motivul e că, în momentul în care intervii din afară și modifici talia plantei de cultură, categoric ai posibilitatea tehnică de a te plia, în funcție de specificitățile anului, și pe o nutriție mai potențată, pe o captare făcută de așa manieră încât să te poți folosi de acest mijloc pozitiv de retardare a creșterii printr-o potențare a nutriției. Astfel, plusurile de producție pot ajunge la peste 30% față de varianta în care nu folosești astfel de tehnici.

Satu Mare și Sălaj și chiar și Bihor au cunoscut o extindere a zootehniei în ultimii ani. Din această activitate, inclusiv de la păsări, porci sau vaci, rezultă o serie de dejecții, atât solide, cât și lichide sau semi-solide. Prin intermediul acestora se poate, de foarte multe ori, potența fertilizarea cu azot, lucru care, din punct de vedere tehnic, sensibilizează anumiți parametri de producție sau de creștere fiziologică a plantelor de cultură, care pot fi reglați prin utilizarea unui astfel de regulator de creștere, precum Medax® Top, în sensul creșterii producțiilor, pe care ne propunem să le obținem.”

Desigur, așa cum am menționat, avem o multitudine de varietăți de cereale păioase. De regulă, noi, în această zonă, ca un specific local, am testat și ne-au convins anumite varietăți de cereale păioase, care necesită o normă oarecum redusă de cantitate de sămânță la semănat. Însă avem și soiuri la care mergem pe o densitate mai mare la semănat. Sunt soiuri care au în caracterul lor genetic și o creștere mai luxuriantă. În acest caz, am introdus în tehnologie și folosim cu succes regulatorul de creștere Medax® Top.

Dacă ai ajuns la concluzia că trebuie să utilizezi și un regulator de creștere la cultura de cereale păioase, categoric atunci, trebuie să ai în schema tehnologică și măsuri prin care, în funcție de specificitatea zonei, de nivelul precipitațiilor, în fazele de creștere activă, să poți interveni și cu fertilizanți în plus, pentru a reuși să depășești nivelul și să obții un spor bun de producție, să depășești valoarea consumată cu aceste produse și, bineînțeles, să creezi plus-valoare. Noi în acest sens gândim toate aceste intervenții”, spune Marian Coneac, agronomul SC Promat SRL Satu Mare

Produse BASF recomandate

Mergi sus