BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Urmează un final de an ploios. Ce spun meteorologii

23 sept. 2016

Vezi care va fi prognoza agrometeo pentru perioada 22-28 septembrie

Următoarea săptămână va fi mai rece în aproape toată țara. Temperaturile se vor încadra în intervalul 7-19°C în aproape toată țara, cu maxime situate între 13-23°C și minime de 1-15°C. În ceea ce privește regimul termic diurn al solului la adâncimea de 5 cm, temperaturile se vor situa între 11-19°C. Regim termic este optim pentru efectuarea lucrărilor de însămânțare pentru culturile de toamnă. Cât despre ploi, acestea vor fi în general cu aspect local, reduse cantitativ și cu intensificări de scurtă durată a vântului.


În zone precum Banat, Maramureș, Dobrogea, Transilvania, Muntenia, precum și local în nord-vestul, centrul, vestul și sudul Moldovei, izolat în nord-estul Olteniei și sudul Crișanei, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm are valori aproape de optim. În restul teritoriului conținutul de apă se încadrează în categoria secetei pedologice moderate, puternice sau extreme. Zonele care sunt afectate sunt Oltenia, nord-estul și estul Moldovei, izolat în centrul și nord-vestul Transilvaniei, centrul și sud-vestul Dobrogei, nord-estul, sudul și estul Munteniei, precum și cea mai mare parte a Crișanei.


Cum se prezintă culturile agricole


Per ansamblu, ritmurile de creștere și dezvoltare la rapita de toamna sau orzul de toamnă, care au fost deja semănate, vor intra normal în primele stadii de vegetație, în special în zonele cu rezerve bune de umiditate. La floarea soarelui se încheie lucrările de recoltare pe ultimele suprafețe. Și porumbul va ajunge în acest interval la maturitatea deplină și faza de recoltare în aproape toată țara.


Cultura de cartof se află și ea aproape de stadiul recoltării. Sfecla de zahăr se află în faza de îngroșare a axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină. Pomicultorii și viticultorii se află în plină activitate de recoltare a fructelor și strugurilor, precum și de pregătire a condițiilor de depozitare.

Lucrările agricole de toamnă pot fi pe alocuri amânate din cauza ploilor, dar se vor desfășura normal în aproape toată țara. În funcție de specificul culturii, fermierii pot efectua în acest interval lucrări de recoltare, transport și depozitare a produselor, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, arătura de toamnă, pregătirea patului germinativ sau semănat. Epoca optimă pentru arat și pregătirea patului germinativ în vederea semănatului este 15 septembrie – 20 octombrie, în funcție de rezerva de apă din sol.


Cât de mult va ploua până la finalul anului


Prognoza meteorologică arată că ultimele luni ale acestui an vor fi mai ploioase, cu precipitații lunare peste norme. Octombrie va aduce temperaturi medii lunare mai mari decât normalul în aproape toată țara. Temperaturile medii se vor încadra în intervalul 9-10°C în Maramureș, între 6-10°C în Transilvania, 8-12°C în Muntenia și Oltenia, 5-12°C în Moldova, 10-13°C în Banat și 11-14°C în Dobrogea. Va ploua aproape de normale climatologice în sud și sud est și excedentar în restul țării. Precipitațiile vor avea valori mai mari în Oltenia, unde se vor înregistra 38-70 l/m2, Maramureș, cu 39-69 l/m2 și Crișana, cu 39-56 l/m2.


Temperaturile din noiembrie vor fi aproape de normele climatologice în aproape toată țara, cu excepția sudului, sud-vestului și vestului, unde este posibil să plouă mai mult. Nivelul precipitațiilor va fi cel mai ridicat în Oltenia, Maramureș, Crișana și Banat. Va fi mai frig în Moldova și Transilvania. Cele mai ridicate temperaturi, de 5-8°C, se vor înregistra în Dobrogea și Crișana (4-6°C).


Pentru decembrie, media precipitațiilor va fi mai mare decât limitele normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor de nord, est și vest. Se vor înregistra valori de 42-92 l/m2 în Maramureș, 46-70 l/m2 în Crișana, 22-68 l/m2 în Transilvania, 39-87 l/m2 în Oltenia, 28-55 l/m2 în Muntenia, 20-40 l/m2 în Dobrogea, 24-40 l/m2 în Moldova și 45-70 l/m2 în Banat. Cel mai frig va fi în Transilvania și Moldova, cu temperaturi între -5-0°C, în vreme ce Banatul și Dobrogea vor înregistra temperaturi medii cuprinse între 0-3°C.


Vezi prognoza meteo detaliată pentru fermieri pe site-ul BASF

Mergi sus