Concursul ”Povești cu vinuri românești” aduce din nou pe scenă cele mai rafinate vinuri românești

Prima etapă regională, cea din Moldova, și-a stabilit vinurile finaliste

Este pentru al 4-lea an consecutiv când concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, deschide porțile unei stagiuni de rafinament și răsfăț olfactiv în domeniul vinurilor de calitate.

”În acest an ne-am învăluit în magia teatrului, cu dorința de a descoperi adevărații regizori ce stau în spatele unei viticulturi de calitate. Am pornit într-o călătorie la finalul căreia cei mai inspirați producători și vinurile lor se vor califica la faza națională a concursului ”Povești cu vinuri românești”, din luna mai, la Sinaia. Atmosfera a fost minunată, mustind de aromele soiurilor de struguri din care s-au obținut vinurile prezentate comisiei de jurizare.”, este descrierea plastică a celui ce a pus bazele acestui proiect, în urmă cu mai bine de 5 ani, Robert Băicoianu, directorul de vânzări horticole în cadrul diviziei BASF Agricultural Solutions România.

Așa cum cere tradiția, prima etapă regională a concursului BASF s-a adresat viticultorilor din regiunea Moldovei. Evenimentul a avut loc la Domeniile Panciu, în județul Vrancea. Prima etapă a reunit nu mai puțin de 120 de participanți. Audiența a depășit cu mult așteptările organizatorilor. Aceștia au pus în scenă momente artistice, împletind armonios arta teatrală cu cea a producerii unui vin de calitate.

Bineînțeles, nimeni nu a fost mai potrivit în rolul de amfitrion, decât bine-cunoscutul actor Claudiu Bleonț.

Înaintea galei, invitații au putut afla informații utile despre cele mai noi tehnologii de protecție a culturii de viță de vie, dar și despre produsele inovatoare din portofoliul BASF, dedicate viticultorilor. S-au pus multe întrebări, s-au făcut schimburi de experiență și s-a așteptat marele moment: gala de premiere a celor 9 vinuri calificate în finală.

Câștigătorii primei etape s-au calificat în Marea Finală Națională

Ca de obicei, comisia de jurizare a fost compusă din degustători profesioniști, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Juriul, prezidat de vicepreședintele ADAR, Georgel Costache, a evaluat fiecare probă de vin înscrisă în prima etapă conform sistemului internațional de punctaj, reglementat de Organizația Internațională a Viei și Vinului.

Juriul etapei regionale a fost alcătuit din: președinte dr. ing Costache Georgel, membrii comisiei, director de producție Andronic Viorel, Cotnari SA, manager de vinificație Adrian Dolghin, Vincon România SA, director de producție dr.ing. Claudiu Crețu, Vinicola Averesti, oenolog ing Gabriel Stoica, Agroindustriala Ceres, prof dr. Arina Antoce, USAMV București.

Vinurile aplaudate la scenă deschisă au fost în număr de nouă. La categoria vinurilor roșii, cramele finaliste sunt: HD Wines, Casa Olteanu și Agroindustriala Bucium. Cei de la Odobești Vinex, Carpatvin Group și Natura și-au adjudecat primele locuri la categoria vinuri albe. Marii câștigători ai etapei au fost cei de la HD Wines și Agroindustriala Bucium, care au obținut un loc în finală și la categoria vinurilor rosé. Viticom Panciu a fost cea de-a treia cramă care s-a calificat în finală, la categoria rosé.

Celor 9 vinuri finaliste li se vor alătura alte 27, care se vor lupta în finala de la Sinaia pentru unul dintre cele 3 mari premii, constând într-un kit de promovare a afacerii, în valoare de aproape 6.000 de euro fiecare. Kitul constă, la alegere, într-un utilaj de aplicare a tratamentelor la vița de vie sau un website pentru promovarea afacerii.

  • Categoria vinuri albe
    • Sauvignon blanc, sec, 2018, SC Odobești Vinex SRL
    • Fetească regală, demisec, 2018, SC Carpatvin grup, SRL
    • Riesling Italian, dulce, 2017, SC Natura SRL.

  • Categoria vinuri roze
    • Merlot + Fetească neagră, sec, 2018, SC HD Wines SRL
    • Pinot noir, sec, 2018, SC Viticom Panciu SRL
    • Busuioacă de Bohotin, demisec, 2018, SC Agroindustriala Bucium SRL.

  • Categoria vinuri roșii
    • Merlot+ Fetească neagră, sec, 2017, SC HD Wines SRL
    • Fetească neagră, sec, 2017, SC Casa Olteanu SRL
    • Cabernet Sauvignon, sec, 2017, SC Agroindustriala Bucium SRL.

S-au primit 81 de probe în concurs, dintre care 44 albe, 12 roze și 25 roșii. Mulțumim participanților și felicitări câștigătorilor, mai ales producătorului Carpatvin grup care a câștigat pentru prima oară la concursul „Povești cu vinuri românești”, etapa regională.

Calendarul următoarelor etape regionale

Următoarea etapă, adresată viticultorilor din Muntenia și Dobrogea , va avea loc pe data de 21 februarie, la Hotel Iaki, în Mamaia. Data limită de primire a mostrelor este 18 februarie.

A treia etapă regională va reuni viticultorii din regiunea Olteniei și va avea loc pe 28 februarie, la Hotel Ramada, din Craiova. Data limită de înscriere a probelor de vin este 26 februarie.

Ultima etapă regională, dedicată viticultorilor din Transilvania , va avea loc pe 7 martie 2019, la Mediaș. Data limită de înscriere este 5 martie.

La concurs se pot înscrie toți viticultorii cu suprafețe cultivate cu viță de vie de maximum 100 de hectare. Vinurile acceptate în concurs nu trebuie să fie mai vechi de 3 ani. Înscrierea și participarea la concursul de vinuri ”Povești cu vinuri românești” sunt gratuite. Dacă ești interesat de participare, află mai multe detalii accesând pagina ” Povești cu vinuri românești

Culturi similare

Mergi sus