Eveniment BASF și Marcoser. Împreună pentru fructe și legume sănătoase
07.06.2023
BASF: în căutarea unor tehnologii de combatere a bolilor și dăunătorilor la cultura de tomate care să contribuie la obținerea unor recolte cât mai sănătoase
Ideea de a avea fructe și legume sănătoase reprezintă pentru orice fermier un deziderat, dar și o provocare imediată.
Pentru a obține nivele cât mai reduse de pesticide, dar și recolte bogate, trebuie să urmăm recomandările producătorilor:
- Doza recomandată
- Momentul aplicării
- Numărul de tratamente pe sezon
- Intervalul dintre tratamente
- Alternarea produselor în funcție de familia chimică din care face parte
- Timpul de pauză.
(Toate aceste informații se regăsesc pe eticheta fiecărui produs.)
Compania BASF experimentează o serie de scheme tehnologice care cuprind atât produse R&D, cât și produse certificate ecologice pentru cultura de tomate.
Scopul?
- Alternarea produselor de sinteză cu produse ecologice
- Stabilirea momentului de aplicare, în funcție de fenofază
- Evitarea apariției formelor de rezistență
- Reducerea nivelului maxim de reziduuri
- Potențarea eficacității produselor ecologice, urmare a aplicării în spații protejate.
Lotul demonstrativ a fost realizat de către colegul nostru, ing. Florin Gheorghiu, responsabil tehnic pentru culturile horticole din cadrul BASF împreună cu echipa de specialiști a companiei Marcoser.
Rezultatele sunt încurajatoare, mai ales în condițiile unui sezon în care temperatura și umiditatea au fost greu de controlat și influențat.
În principiu se urmărește menținerea sub control a manei, putregaiului cenușiu, pătarea cafenie și a moliei miniere (Tuta absoluta).
Produsele BASF recomandate și aplicate sunt: Alverde®, Cabrio® Top, Dagonis®, Scala®, Signum® și Zetanil®, în alternanță cu o serie de produse ecologice despre care vom oferi detalii suplimentare după încheierea sezonului de tratamente și publicarea rezultatelor.
Mulțumim colaboratorilor Marius și Cătălin Petrache – Marcoser pentru sprijin și pentru deschiderea pe care o au pentru tot ceea ce este nou și poate deveni o certitudine prin testare și validare de informație în domeniul legumicol.
ing. Robert Ionuț Băicoianu