Odobești, orașul viilor domnești
26.09.2022

Aniversăm 50 de ani de la omologarea soiului de struguri Șarba
În urmă cu exact 50 de ani, pe 25 septembrie 1972, la Stațiunea Viticolă Odobești, în Vrancea, era omologat soiul de struguri Șarba. Primele înmulțiri vegetative au avut loc încă din 1965, pentru ca trei ani mai târziu, Spiru Constantinescu să obțină prima șarjă de vin din ce avea să devină un soi reprezentativ pentru podgoriile Moldovei.
O lungă perioadă de timp s-a crezut că soiul de struguri Șarba ar fi o încrucișare între Riesling-ul Italian și Tămâioasa Românească. Adevărul avea să fie descoperit abia în 2013, când analizele moleculare au arătat că nu este vorba despre Tămâioasa Românească, ci despre Muscat de Hamburg.

Chiar și așa, Șarba rămâne un soi semi-aromat, a cărui suprafață în cultură a crescut în permanență, depășind suprafețele cultivate cu soiul Galbenă de Odobești. De altfel, calitățile acestor struguri au și determinat prima denumire a soiului, Riesling aromat.
De-a lungul timpului, cercetătorii de la stațiunile viticole Odobești, Ștefănești (jud. Argeș) și Târgu Bujor (jud. Galați) au reușit să obțină trei clone: clona 25 – Bujoru, clona 2 – Ștefănești și clona 3 – Odobești.
ing. Carmen Stoica
ing. Robert Ionuț Băicoianu