Odobești, orașul viilor domnești

Aniversăm 50 de ani de la omologarea soiului de struguri Șarba

În urmă cu exact 50 de ani, pe 25 septembrie 1972, la Stațiunea Viticolă Odobești, în Vrancea, era omologat soiul de struguri Șarba. Primele înmulțiri vegetative au avut loc încă din 1965, pentru ca trei ani mai târziu, Spiru Constantinescu să obțină prima șarjă de vin din ce avea să devină un soi reprezentativ pentru podgoriile Moldovei.

O lungă perioadă de timp s-a crezut că soiul de struguri Șarba ar fi o încrucișare între Riesling-ul Italian și Tămâioasa Românească. Adevărul avea să fie descoperit abia în 2013, când analizele moleculare au arătat că nu este vorba despre Tămâioasa Românească, ci despre Muscat de Hamburg.

Chiar și așa, Șarba rămâne un soi semi-aromat, a cărui suprafață în cultură a crescut în permanență, depășind suprafețele cultivate cu soiul Galbenă de Odobești. De altfel, calitățile acestor struguri au și determinat prima denumire a soiului, Riesling aromat.

De-a lungul timpului, cercetătorii de la stațiunile viticole Odobești, Ștefănești (jud. Argeș) și Târgu Bujor (jud. Galați) au reușit să obțină trei clone: clona 25 – Bujoru, clona 2 – Ștefănești și clona 3 – Odobești.

ing. Carmen Stoica

ing. Robert Ionuț Băicoianu

Culturi similare

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus