Prima ediție regională a concursului ”Povești cu vinuri românești” și-a ales finaliștii

Cele mai bune vinuri vor concura în faza națională pentru marele premiu: 3 kit-uri de promovare a afacerii, în valoare de 5.000 de euro fiecare

Prima etapă regională a concursului de vinuri ”Povesti cu vinuri romanesti” , dedicat viticultorilor mici și mijlocii și-a desemnat finaliștii. Concursul organizat de BASF, în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, a avut loc la Odobești. Etapa din Moldova este acum ”poveste”. Dar nu orice fel de poveste, ci una de succes, care a reconfirmat înalta ținută a evenimentelor marca BASF.

Unii dintre cei mai buni oenologi din România au degustat cele 78 de vinuri înscrise in concurs de viticultorii care cultivă sub 100 ha de viță de vie. Probele de vin au provenit din toate centrele viticole ale Moldovei. Comisia de jurizare a fost prezidată de dr. ing. Georgel Costache, vicepreședintele ADAR, oenolog cu o vastă experiență în concursurile naționale și internaționale de vinuri. În sprijinul fermierilor care au participat la eveniment a venit și invitatul special, Dr. Mauro Nosi, Market Approach Manager BASF pentru Toscana.

Regiunea Toscana este zona cu cele mai multe vinuri de înaltă calitate din Italia – lider în 2015 în producția mondială de vin. Invitații au putut afla de la Dr. Nosi rezultatele superioare obținute de produsele BASF în loturile experimentale, tehnologiile de combatere a manei și făinării la vița de vie, precum și noul plan de protecție a plantelor, aplicat în Italia.

Lupta s-a dat între zonele de nord și sud. De data aceasta, Moldova de Nord (Iași) a învins Moldova de Sud (Vrancea), prin numărul de premii. Fiecare finalist a avut ocazia să-și spună povestea vinului său, iar președintele juriului a completat descrierea și calitățile probelor câștigătoare. Cei prezenți au aflat astfel povestea locului de unde provin vinurile , cât soare au primit strugurii și cât timp au petrecut viticultorii în plantație, stând “de vorbă” cu fiecare butuc de viță de vie în parte.

Viticultorii de la AgroIndustriala Bucium SA, Eximciiap SRL și Winegut SRL au ocupat șase din cele nouă locuri finaliste. Vinurile lor s-au calificat în finala națională, de la Alba Iulia, de pe18 mai, unde vor lupta pentru marele premiu, trei kit-uri în valoare de 5.000 de euro fiecare , prin care viticultorii se pot promova în toată țara. Vinurile finaliste sunt:

  • Vinuri roșii:
    • Fetească Neagră Demisec 2015 (SC Agroindustriala Bucium SA)
    • Cabernet Sauvignon Dealurile Vrancei Mosconi General Rascu, sec 2015 (SC Tenuța Odobești SRL)
    • Ferească Neagră DOC Nicorești, Crama Tata și Fiul, sec 2104 (SC Eximciiap SRL)

  • Vinuri roze:
    • Busuioacă de Bohotin, dulce, 2015 (SC SC Agroindustriala Bucium SA)
    • Fetească Neagră & Cabernet Sauvignon, DOC Nicorești, Crama tata și Fiul, sec 2015 (SC Eximciiap SRL)
    • Cabernet Sauvignon DOC Nicorești, Crama Tata și Fiul, sec 2014 (SC Eximciiap SRL)

  • Vinuri albe:
    • Sauvignon Blanc sec 2015 (SC Odobești Vinex SRL)
    • Tămâioasă Românească, demidulce 2015 (SC Winegut T&D SRL)
    • Muscat Ottonel, demidulce 2015 (SC Winegut T&D SRL)

Următoarea etapă regională a concursului de vinuri Povesti cu vinuri romanesti, organizat de BASF cu sprijinul ADAR, va avea loc pe 25 februarie, în Urlați (Prahova), la Conacul dintre Vii. Viticultorii din Dobrogea și Muntenia, care cultivă vita de vie pe suprafețe de până în 100 ha se pot înscrie la a doua etapă regională până pe data de 23 februarie.

Pentru a participa la faza regională, viticultorii trebuie să trimită câte 3 sticle de 0,75 de litri din cel mai bun sortiment de vin din categoria roșu, roze sau alb. Sticlele trebuie trimise la adresele din tabelul de mai jos până la data limită pentru înscriere aferentă fiecărui eveniment. Alături de sticle trebuie trimisă și fișa de participare, pe care viticultorii o pot obține de la reprezentanții BASF.

RegiuneData limită pentru înscrieriData evenimentLocațieAdresă depunere probe vinAdresă evenimentPersoană de contact
Dobrogea și Muntenia 23.02.201625.02.2016Conacul dintre ViiStrada Valea Bobului, nr. 18, Urlați, PrahovaStrada Valea Bobului, nr. 18, Urlați, PrahovaVasile Stoica (tel. 0730 166 691) și Cristian Gherunda (tel. 0732 750 468)
Oltenia și Banat Sud01.03.201603.03.2016Golden HouseStrada Brestei, nr. 18, Craiova, DoljStrada Brestei, nr. 18, Craiova, Dolj
Nicoleta Bălă
(tel. 0726 266 155)
Transilvania și Banat Nord08.03.201610.03.2016Cramele RecașStrada Sorin Titel nr. 13-15, ap.2, TimișoaraStr. Recaș, nr. 1, Recaș, Timiș
Ruxandra Chiru Vizitiu (tel. 0737 717 968)

Vinurile care se califică pentru faza națională au șanse de a câștiga unul dintre cele 3 premii constând în servicii de promovare în valoare de 5000 de euro fiecare. Câștigătorii fiecărei categorii de vin pot alege între crearea identității de brand pentru vinul lor, dezvoltarea unui magazin online sau închirierea unui spațiu de expoziție în Mall Promenada, din București.

Mergi sus