5 sfaturi prin care să ții buruienile la respect în culturile de leguminoase

Aplică aceste reguli de bază în managementul culturilor tale ca să te bucuri de recolte de succes

E inutil să mai enumerăm avantajele culturilor leguminoase în agricultură. De la fixarea azotului în sol, rolul-cheie în rotația culturilor și până la furajarea animalelor sau nivelul ridicat de proteine, leguminoasele sunt esențiale pentru agricultura.

Între acestea, cultura de soia este una dintre cele mai pretențioase. Plantele sunt afectate de buruieni poate în cel mai înalt grad, ducând la pierderi de cultură de până la 85. Rezulta că fără o erbicidare eficientă, fermierii care cultivă soia pot înregistra pierderi semnificative de profit.

Buruienile sunt inamicul numărul 1 pentru soia

Lupta pentru apă (planta de soia e o mare consumatoare de apă) și substanțele nutritive se dă din momentul germinării semințelor de soia. Aceasta crește mai lent la început și are o capacitate redusă de a lupta cu buruienile, astfel că această sensibilitatea la îmburuienare necesită un efort constant din partea agricultorilor.

Pentru rezultate optime în cultura de soia, trebuie să ții cont de câteva aspecte pentru combaterea buruienilor:

  • Identifică cele mai periculoase buruieni care pot afecta cultura;
  • Documentează-te! Află cum le poți combate în cel mai eficient mod posibil;
  • Planifică numărul și momentul de aplicare a tratamentelor cu erbicid;
  • Fii atent la vreme! Condițiile meteo pot afecta eficacitatea erbicidelor.

Erbicidarea la momentul potrivit mai prezintă un avantaj, pe lângă cel evident, de eliminare a concurenței buruienilor. Erbicidele te pot ajuta și să eviți lucrările mecanice de întreținere și îți scutesc astfel bani și timp.

Cum poți combate cu succes infestarea cu buruieni la leguminoase:

  • Planifică pe mai mult de un an. Fă-ți un plan pe 4-5 ani, dacă e posibil. Gândește-te că timpul necesar acestei etape e infinit mai puțin decât cel pe care-l vei pierde apoi căutând soluțiile potrivite.
  • Anticipează! Încearcă să vezi care sunt eventualele probleme sau buruieni cu care s-ar putea confrunta culturile tale. Știi deja care e specificul zonei, cunoști buruienile locale și ai deja experiența anilor trecuți.
  • Asigură-te totodată și că ai un plan eficient de rotație a culturilor. Ţine cont si de eventuala calamitare a culturilor tratate.
  • Urmărește stadiul de dezvoltare a plantelor de cultură, dar și pe cel al buruienilor. Astfel, poți aplica măsurile de combatere la timpul potrivit.
  • Identifică și monitorizează cele mai dificile buruieni pe fiecare lot. Probleme diferite pot necesita măsuri specifice de combatere și management al buruienilor. Dacă observi buruieni precum știrul, loboda porcească sau ambrosia, monitorizează loturile la intervale regulate.
  • Atenție la vreme! Aceasta pot influența categoric atât dezvoltarea plantelor cât și efectul erbicidării. Soia nu trebuie erbicidată sub 12°C sau peste 26°C.
  • Folosește un erbicid cu efect rezidual. Nu uita că efectul rezidual ar erbicidului variază în funcție de spectrul de buruieni, modul de pregatire al patului germinativ şi cantitatea de precipitații. Un astfel de produs cu efect rezidual este Frontier® Forte .
  • În postemergenţă aplică erbicidul Corum® și adjuvant DASH® HC, într-un singur tratament sau secvențial, în două treceri.
  • Nu ezita să apelezi la un expert agronom, sau la reprezentantul tău BASF , dacă situația pare să te depășească.

Erbicidează cu Corum® - soluția inteligentă pentru o producție ridicată de soia

Una din cele mai bune soluții de erbicidare la culturile de leguminoase existente pe piață este erbicidul CORUM® , produs de BASF. Corum® poate fi aplicat atât pentru protecția culturilor de soia, cât și pentru erbicidare la mazăre, fasole, sau lucernă. Este eficient atât împotriva buruienilor anuale dicotiledonate, cât și împotriva unor buruieni monocotiledonate.

Erbicidul Corum® are în componența sa două substanțe active, Bentazon și Imazamox. Bentazonul afectează fotosinteza buruienilor, în timp ce Imazamoxul blochează sinteza aminoacizilor. După aplicarea erbicidului Corum®, buruienile mor în 1-2 săptămâni. Creșterea buruienilor se reduce, frunzele acestora se îngălbenesc și apoi se necrozează.

Prin aplicarea de erbicid Corum®, specializat pentru leguminoase , poți combate cu succes buruieni dificile, precum teișor (Abutilon theophrasti), știr (Amaranthus spp.), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), loboda porcească (Chenopodium album), ciumăfaia (Datura stramonium), fumărița (Fumaria officinalis) sau turița (Galium aparine). Specialiștii recomandă aplicarea separată a unui graminicid specific pe terenurile care prezintă infestări puternice cu buruieni graminee.

Cum erbicidezi cu Corum®

La soia, Corum® poate fi utilizat în postemergența timpurie atât într-o singură aplicare, în doza omologată, cât și secvențial în doua treceri cu jumatăti de doză, dar cu respectarea per total a dozei omologate. Astfel, la o singura trecere poți aplica erbicidul Corum® la soia, de la apariția primelor frunze trifoliate până la apariția primilor lăstari laterali, iar buruienile să fie în primele stadii de dezvoltare. Doza recomandată e de 1,9 l/ha + adjuvant DASH® HC. Tratamentul secvențial cu erbicid Corum® se poate face în doză de 0,95 l/ha, începând cu stadiul 1 de frunză a culturii de soia, urmând ca a doua trecere să se facă la 2-3 săptamani după prima, la reinfestare cu buruieni şi atunci cînd majoritatea buruienilor se află în stadiul de cotiledoane până la două frunze adevărate.

Pentru soia, soluția cea mai sigură, recomandată de specialiștii BASF, e să nu aștepți pentru erbicidarea postemergentă, ci să aplici un erbicid preemergent, de genul Frontier® Forte, urmând apoi să acționezi cu erbicidul Corum® pentru soia în postemergența timpurie.

Pentru lucernă, erbicidul Corum® se utilizează fără adjuvant, în stadiul de 2-9 frunze adevărate, buruieni în primele stadii de dezvoltare, cu o doză de 1,25 l/ha.

Mazărea și fasolea se vor erbicida cu Corum® și adjuvant DASH® HC în doză de 1,25 l/ha + 0,25-0,3 l DASH® HC /100 l soluție. Momentul optim e de la apariția frunzelor trifoliate până la apariția primilor lăstari laterali. Doza de adjuvant se poate mări la 0,5 litri/100 l soluție dacă infestarea cu buruieni este puternică. De asemenea, evită să erbicidezi cu Corum® dacă în următoarele ore se anunță ploi.

Avantajele erbicidului Corum® - Soluția 5 în 1 pentru combaterea buruienilor la leguminoase

  • Eficacitate sporită
  • Spectru larg de combatere a buruienilor
  • Selectivitate pentru cultură
  • Specializat pentru leguminoase
  • Flexibilitate în aplicare

Alege acum cea mai potrivită soluție pentru erbicidarea culturilor de leguminoase! Sună-ți distribuitorul sau reprezentantul BASF !

Mergi sus