BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

AIPROM a prezentat Raportul de Dezvoltare Sustenabilă 2016. Care sunt propunerile

19 oct. 2016

Agricultura sustenabilă pentru un viitor durabil se poate face doar cu implicarea tuturor părților

Asociația Industriei de Protecția Plantelor a prezentat Raportul de Dezvoltare Sustenabilă 2016 în cadrul unui eveniment festiv, desfășurat sub motto-ul ”Cultivăm un viitor durabil”. AIPROM reunește cei mai importanți producători de pesticide din România și își propune atât o înțelegere mai mare asupra acțiunilor și rezultatelor asociației, cât și viziunea unor măsuri care să asigure o dezvoltare durabilă a agriculturii românești, pentru un viitor în care fermierii să poată susține cererea din ce în ce mai mare de hrană de calitate, în condițiile unui mediu din ce în ce mai curat.


Raportul de dezvoltare sustenabilă , prezentat de AIPROM îți propune să găsească soluții inovatoare pentru asigurarea produselor alimentare în siguranță. Tot în cadrul evenimentului a fost lansat și clipul de promovare a Asociației Industriei de Protecția Plantelor. ”La AIPROM credem cu adevărat că pământul este «împrumutat de la generațiile viitoare», de aceea abordarea noastră îmbină promovarea unei utilizări durabile a produselor de protecția plantelor, cu respectul pentru sănătatea oamenilor și grija pentru mediul înconjurător”, e de părere Hernan Alejandro Mora, președintele AIPROM.


Obiectivul pe termen lung al producătorilor de produse pentru protecția plantelor și implicit al AIPROM este să conserve resursele naturale, atât prin conștientizarea eforturilor pentru o agricultură sustenabila, cât și prin colaborări cu partenerii-cheie, pentru a îmbunătăți productivitatea și calitatea agriculturii, dar și pentru a menține un mediu înconjurător capabil să susțină necesitățile populației tot mai mari.

Ce înseamnă agricultura sustenabilă?


Simplu spus, agricultura sustenabilă reprezintă un concept prin care resursele naturale sunt exploatate într-un mod care să permită și generațiilor viitoare accesul la ele, precum și satisfacerea nevoilor de hrană, apă sau aer, protejând mediul în același timp. În contextul schimbărilor climatice care își fac resimțite efectele tot mai pregnant, dar și a exploatărilor tot mai agresive a resurselor naturale, sustenabilitatea reprezintă motorul către realizarea unui viitor durabil și își propune să asigure cadrul necesar pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de aceleași condiții ca noi.


Conceptul de sustenabilitate a fost inițiat în 1987 și are trei piloni la bază: dezvoltarea economică, dezvoltarea socială și protecția mediului. Rațiunea de a exista a agriculturii sustenabile o reprezintă, istoric, chiar societățile care s-au prăbușit de-a lungul timpului din cauza inabilității de a se adapta la schimbarea condițiilor.

Raportul de dezvoltare sustenabilă AIPROM 2015-2016


Principala provocare a agriculturii actuale o reprezintă creșterea productivității în scopul de a asigura satisfacerea cerințelor tot mai mari ale unei populații în creștere. Impactul industriei de protecția plantelor asupra economiei este esențial. Doar fungicidele, de exemplu, se estimează că vor atinge o piață cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari în următorii 5 ani. Dar agricultura trebuie să se adapteze , să îți schimbe standardele și normele pentru a putea ține pasul cu o populație tot mai pretențioasă, având grijă, în același timp, ca plantele cultivate să rămână viabile economic.


Din punct de vedere economic, AIPROM a implementat un proiect în 4 pași, pentru a reduce comerțul și folosirea pesticidelor contrafăcute în România. La nivel european, se estimează că acestea au ajuns la 10% din totalul produselor de protecție a plantelor, punând riscuri serioase asupra sănătății populației, dar și poluării mediului înconjurător. Totodată, în colaborare cu AIPROM, Autoritatea Națională Fitosanitară a început dezvoltarea legislației naționale pentru verificarea echipamentelor de aplicare a produselor și managementul pesticidelor. Cele mai bune practici agricole au fost promovate în cadrul programului SUI (Utilizarea în siguranță a produselor de protecția plantelor), inițiat în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării, precum și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.


În ceea ce privește sustenabilitatea socială, creșterea demografică mondială aduce concurență din ce în ce mai mare, atât pentru terenul arabil, cât și între producători, totul ducând la o presiune din ce în ce mai crescută asupra agriculturii și resurselor naturale. Prin Utilizarea în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor (Programul SUI), se poate asigura atât expunerea fermierilor la substanțe periculoase, cât și poluarea apei sau solului. Un alt program inițiat în 2008 este cel de management al ambalajelor produselor de protecție a plantelor, ”SCAPA de ambalaje”. Proiectul le permite agricultorilor să elimine deșeurile gratuit și în siguranță, în conformitate cu prevederile și recomandările colectorilor.


Impactul AIPROM asupra legislației românești s-a concretizat în dezvoltarea unei strategii pe termen lung în colaborarea cu MADR, inițierea legislației de reglementare pentru folosirea deflectoarelor în tratamentul semințelor, propunerea legislativă pentru instruirea și certificarea utilizatorilor profesioniști de produse de protecție e plantelor, elaborarea unui proiect de revizuire a legislației, pentru a se asigura tranziția către noile norme de etichetare, precum și numeroase seminarii și ateliere pentru educarea fermierilor.

Bineînțeles, nu pot lipsi din această enumerare eforturile industriei de protecția pantelor pentru protecția și durabilitatea mediului. În Uniunea Europeană sunt necesare de exemplu, nu mai puțin de 100 de teste pentru a omologa un pesticid nou. De asemenea, prin folosirea pesticidelor, recoltele sunt în medie cu 40% mai mari, ceea ce reduce necesitatea suprafețelor mai mari de teren pentru practicarea agriculturii. Unul dintre proiectele implementate de AIPROM este TOPPS (Training Operators to Prevent Pollution from Point Sources). Prin intermediul TOPPS se implementează un set de bune practici manageriale în utilizarea erbicidelor, fungicidelor au insecticidelor, pentru a preveni orice el de poluare a apei din resurse agricole. Programul se desfășoară în 14 țări, printre care și România și se va încheia la finalul anului 2017. Celălalt program principal inițiat de APIA este SCAPA de ambalaje. În intervalul 2015-2016, AIPROM a susținut activ programul SCAPA pentru colectarea, transportul și recuperarea ambalajelor din plastic, metal și hârtie a ambalajelor de la produsele de protecția plantelor, indiferent dacă sunt importate sau produse în România.


Care sunt valorile AIPROM


Asociația românească AIPROM reprezintă principalii jucători din industria de protecție a plantelor din România. AIPROM este ea însăși membră a ECPA, ale cărei principii și valori le împărtășește. Este vorba de siguranță, sănătatea umană, protecția mediului, transparență în orice acțiune, responsabilitate pentru folosirea sigură și durabilă a produselor pentru protecția plantelor, proactivitate pentru bunăstarea societății și integritate.


Printre prioritățile AIPROM se numără fixarea unui mediu care să încurajeze inovația, creșterea conștientizării și încrederii publicului în legătură cu siguranța produselor de protecție a plantelor, promovarea codului de bune practici agricole, protejarea mediului natural și creșterea productivității agriculturii, respectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor. Toate acestea se pot realiza prin folosirea tehnologiilor inovatoare, prin dezvoltarea unor formulări noi de produse, care să fie folosite responsabil, pentru a reduce poluarea mediului.


Proiectele viitoare ale AIPROM includ formarea profesională continuă, creșterea gradului de conștientizare privind o serie de probleme importante pentru agricultură, organizarea de seminarii adresate fermierilor și distribuitorilor, promovarea instrumentelor moderne de dezvoltare, precum platforme de e-learning, îmbunătățirea parteneriatelor actuale, dar și stabilirea unor colaborări noi, precum și creșterea frecvenței comunicărilor către public, pentru a asigura și menține dezvoltarea durabilă a agriculturii românești.

Mergi sus