BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ce bani va primi agricultura de la buget pe 2017

24 ian. 2017

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul Legii Bugetului. Acesta va fi discutat pe 25 ianuarie

Guvernul va discuta miercuri proiectul Legii Bugetului pe 2017. Pentru PNDR, autoritățile estimează că vor fi alocați pentru agricultură 1,18 miliarde de euro. Tot atât ar putea ajunge la fermieri și pentru politica agricolă comună.


Interesante pentru fermieri sunt și celelalte direcții ale bugetului. Astfel, în 2017, schemele de sprijin direct și măsurile finanțate din FEGA privind gestionare financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente PAC, sau a celor alocate de la bugetul de stat se vor cuprinde în bugetul MADR. În ceea ce privește creșterea veniturilor populației, autoritățile vor crește de la 1 februarie salariul minim la 1.450 de lei. Pensia minimă se va majora de la 1 martie la 520 de lei, iar punctul de pensie va crește de la 1 iulie la 1.000 de lei. Pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor fi scutite de impozit.


La capitolul investiții, acestea se estimează că vor reprezenta 4,2% din PIB. Pentru încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, de la 1 februarie 2017 se va majora limita venitorilor realizate la 31 decembrie 2016 la 500.000 de euro. Totodată, s-a stabilit o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulți salariați, eliminându-se impozitul de 2% pentru microîntreprinderile cu un salariat.

Plățile pentru fermieri se reiau după adoptarea bugetului pe 2017


Vestea nu tocmai bună pentru fermieri este că plățile către ei se vor relua abia după aprobarea bugetului. APIA mai are de acordat și a doua tranșă după achitarea avansului. Plățile se vor face pentru schema de plată unică pe suprafață, schema de plată redistributivă, cea pentru înverzire, pentru tinerii fermieri, pentru măsura 13, respectiv măsura 214.


În țară, centrele APIA așteaptă și ele adoptarea legii bugetului. În Giurgiu, de exemplu, 1.100 de fermieri încă așteaptă avansul, după cum a declarat Carmen Miron Urîtu, directorul executiv al Oficiului Județean APIA, în cadrul simpozionului BASF de pe 18 ianuarie. ”Lucrurile au intrat în normal pentru județul Giurgiu în privința plăților. Am primit în momentul de faţă avans din plățile pe suprafață în procent de peste 80% şi plată finală, 79%.


Mai avem cam 1.100 de fermieri care nu au primit încă avansul. Din păcate sunt fermieri mari. Încă nu au început plățile pentru sectorul zootehnic. Controlul pe teren s-a terminat, dar nu am finalizat introducerea rapoartelor de control. Sunt probleme şi nu sunt intrați în „whitelist” (lista albă) pe care o întocmește APIA central, pentru că au sprijin cuplat, au controale pe teren şi alte probleme.


Până la 31 ianuarie trebuie depuse cererile pentru motorină pe trimestrul IV. În prezent lucrăm la plata diferenței pentru trimestrul III”, a mai spus directorul APIA Giurgiu. Aceasta a explicat și motivul pentru care aceiași fermieri intră la control an de an: ”Sunt în general acei fermieri care au foarte multe parcele, au suprafețe mari, dar cu multe parcele”.

Tot în cadrul simpozionului BASF, Marius Ciocoiu, directorul executiv al Oficiului Județean AFIR Giurgiu, a explicat de ce se accesează greu fondurile europene și care este cel mai des întâlnit motiv pentru care unii fermieri sunt nevoiți să returneze sumele primite. ”Birocrația este mare, accesarea unui proiect durează foarte mult. S-a mai ușurat puțin situația odată cu depunerea proiectelor online, dar această măsură nu este neapărat benefică, deoarece, în momentul în care un consultant depune online un proiect, acela a intrat în sistem și așa rămâne până la final.


Înainte, mai puteai modifica lucrurile pe parcurs. Acum avem cazuri în județul Giurgiu în care un consultant a uitat să-l pună pe beneficiar să semneze cerere, iar acel proiect este neconform și se pierde. Sau, mai sunt cazuri în care dai banii înapoi din cauza unei firme de consultanță. Sunt cazuri în care consultanții, după ce au accesat proiectul, nu îl mai urmăresc în implementarea lui și nu ajută fermierul să îl ducă la bun sfârșit în cei cinci ani de monitorizare”, le-a explicat Ciocoiu, celor peste 290 de fermieri prezenți la simpozionul BASF de la Giurgiu.

Mergi sus