BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Companiile agricole locale vor fi pe creștere și anul acesta

30 oct. 2019

Care este pericolul ascuns cu care se confruntă jucătorii din sectorul agricol

Afacerile locale din sectorul agricol vor avea cifre de afaceri mai mari cu aproape jumătate de miliard de euro, arată un studiu efectuat de KeysFin, ceea ce menține agricultura în topul sectoarelor economice strategice din România.

Cercetarea arată că businessul agricol a atins cota de 43 de miliarde de lei în 2018, marcând o creștere de aproape 15% față de anul 2104. În topul celor mai mari companii se situează Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu 2,3 milioane de lei cifră de afaceri, urmată de Smithfield Romania SRL, Promat Comimpex SRL, Agro-Chirnogi SA și Transavia SA. Romsilva este singura companie care a depășit bariera miliardului de lei. Însă cumulat, cele mai mari 10 companii de agro din țara noastră au o cifră totală de afaceri de 6,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o pondere de aproape 16% din totalul cifrei de afaceri în agricultura românească.

Cea mai mare creștere a avut-o producția din sectorul vegetal, ducând România pe locul 6 în topul țărilor din UE. În privința județelor, specialiștii KeysFin plasează Bucureștiul pe primul loc, cu o valoare de aproape 4 miliarde de lei, urmat de Timiș, Călărași, Constanța și Satu Mare. Există însă și un revers al medaliei, în sensul că nu mai puțin de 42% dintre firmele cu profil agricol din România nu au angajați, cifra fiind de 9700 de companii.

Aproape jumătate dintre companiile cu profil agricol au risc de insolvență

La fel de îngrijorătoare este și situația datoriilor acestor firme. Un studiu recent, efectuat de termene.ro arată că, dacă în 2014 valoarea cumulată a cifrei de afaceri era relativ egală cu nivelul datoriilor, adică aproape 18 miliarde de lei, datoriile au crescut în intervalul următorilor trei ani la peste 24,5 miliarde de lei, în timp ce cifra cumulată de afaceri la nivelul anului 2018 a fost de doar 20 de miliarde de lei.

Fiind direct influențată de factori precum zona geografică și mai ales condițiile de mediu, agricultura este un sector cu grad ridicat de sensibilitate la risc. Conform aceluiași studiu, aproape jumătate dintre companiile cu profil agricol au un risc ridicat de intrare în insolvență, iar solvabilitatea generală a companiilor din acest sector se apropie de pragurile de alertă. Cel mai expus județ, din acest punct de vedere, este Timiș, unde 6 firme din 10 prezintă acest risc, în timp ce județele cele mai ”sigure” sunt Ialomița și Călărași, unde riscul este puțin peste 42%. Nici viteza de recuperare a creanțelor nu este foarte mare. Firmele din Timiș sau Teleorman au nevoie de mai mult de șase luni pentru a-și recupera datoriile, în timp ce companiile din Constanța sau Ialomița își primesc banii de la clienți în puțin peste 3 luni.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus