Cum alegi hibridul și sistemul de producție la floarea-soarelui

Află ce tipuri de hibrizi poți folosi și cum îi alegi în mod corect

Cultura de floarea-soarelui are o importanță ridicată în agricultura României, fiind o plantă cu multiple utilizări, iar succesul unei recolte bogate depinde în mare măsură de folosirea hibrizilor potriviți. Află în cele ce urmează ce tipuri de hibrizi poți alege și care sunt sistemele de producție potrivite pentru cultura de floarea-soarelui.

  • Tipuri de hibrizi de floarea-soarelui
  • Cum alegi hibridul potrivit de floarea-soarelui
  • Sisteme de producție la floarea-soarelui

Tipuri de hibrizi de floarea-soarelui

Cultura de floarea-soarelui este utilizată în România în numeroase domenii, de la producerea uleiului vegetal de calitate și până la hrana animalelor, precum și în industria oleochimică și energetică. În funcție de obiectivul de producție, este indicată folosirea unui anumit tip de hibrid, care să ofere o producție stabilă și care să ajute fermierii să obțină o recoltă calitativă și cantitativă. În principal, floarea-soarelui este utilizată pentru obținerea uleiului.

BASF pune la dispoziție două dintre cele mai performante tipuri de hibrizi de floarea-soarelui, care ajută la obținerea unei producții stabile, indiferent de factorii de stres climatic.

Coloris CL - hibrid de floarea-soarelui semitimpuriu Clearfield®

Coloris CL este un hibrid performant, ușor de cultivat, cu o vigoare timpurie foarte bună. Acesta este calificat ca hibrid Clearfield® și prezintă următoarele beneficii.

Beneficii ale hibridul Coloris CL

  • Vigoare excelentă;
  • Creștere rapidă și uniformă în perioada primăverii;
  • Oferă o producție ridicată și stabilă;
  • Are rezistență sporită la condiții climatice dificile;
  • Este flexibil și performant;
  • Toleranță bună la boli;
  • Toleranță ridicată la rasele Orobanche A – G;
  • Plantele sunt de talie medie și au o toleranță foarte bună la cădere.

Toleranța la boli

Hibridul Coloris CL oferă, de asemenea, toleranță ridicată la unele dintre cele mai păgubitoare boli care pot afecta cultura de floarea-soarelui. Astfel, acest hibrid oferă toleranță excelentă la verticilioză (Verticilium dahliae), dar și o toleranță bună la mană (Plasmopara hastedii).

Hibridul Coloris CL oferă toleranță și împotriva altor boli, printre care alternarioza, putregaiul alb, pătarea brună sau rugina neagră. Nivelul de toleranță împotriva acestor boli este prezentat în tabelul de mai jos:

Ar mai fi de menționat faptul că acest hibrid ajută la un control excelent al buruienilor, împreună cu folosirea erbicidului Pulsar® 40, care combate cu succes buruienile monocotiledonate și dicotiledonate, și datorită sistemului Clearfield®. De asemenea, hibridul oferă toleranță genetică ridicată și împotriva parazitului Orobanche (rasele A > G). Astfel, cultura de floarea-soarelui va fi protejată pe toată perioada de vegetație și va oferi o producție stabilă.

Loris CLP - Hibrid de floarea-soarelui Clearfield Plus®

Hibridul Loris CLP este indicat pentru tehnologie intensivă și pentru obținerea unei producții ridicate de ulei de calitate. Acesta reprezintă primul hibrid de floarea-soarelui Clearfield® Plus din portofoliul de semințe BASF și are următoarele beneficii:

Beneficii ale hibridului Loris CLP

  • Producție stabilă;
  • Oferă o producție ridicată de ulei de floarea-soarelui;
  • Bună vigoare timpurie;
  • Toleranță la boli și buruieni;
  • Toleranță ridicată la rasele Orobanche A – G;
  • Rezistență ridicată la factorii de stres climatic;

Toleranța la boli

Hibridul Loris CLP este indicat fermierilor care își doresc plante cu un conținut oleic ridicat, cu toleranță ridicată la boli. Acest hibrid oferă toleranță ridicată împotriva pătării brune (Phomopsis), dar și contra altor boli precum alternarioza, putregaiul alb sau rugina neagră. Nivelul de toleranță este prezentat în tabelul de mai jos:

În același timp, hibridul Loris CLP asigură și un control puternic asupra buruienilor, datorită sistemului Clearfield® Plus, împreună cu folosirea erbicidului Pulsar® Plus. Acest tip de hibrid de floarea-soarelui oferă toleranță ridicată la rasele Orobanche A – G.

Cum alegi hibridul potrivit de floarea-soarelui

Pentru a avea o cultură de floarea-soarelui rezistentă și cu un nivel de producție ridicat, este recomandat ca hibridul să fie ales în funcție de zona de favorabilitate și obiectivul de producție. Fiecare hibrid în parte are anumite cerințe raportate la potențialul de producție, dar și la zona potrivită pentru cultivare. Hibrizii din catalogul de produse BASF sunt adaptați la cerințele climatice din România și oferă rezistență sporită la factorii de stres climatic.

Zona de favorabilitate

În România, există condiții prielnice pentru cultura de floarea-soarelui, însă cele mai potrivite zone pentru cultivarea hibrizilor, conform Manualului de fitotehnie, sunt următoarele:

  • Câmpia Română și Dobrogea, în special pe solurile de tip cernoziom și Câmpia de Vest (zona I);
  • Lunca Dunării (zona II);
  • Câmpia Română și Dobrogea, pe suprafețe care nu sunt irigate, cu soluri de tip preluvosoluri roșcate și cernoziomuri, iar în Dobrogea și pe soluri bălane (zona III);
  • Câmpia Găvanu-Burdea (cu asociații de vertisoluri), Câmpia Leu-Rotunda și Câmpia Pleniţa, cu cernoziomuri levigate și preluvosoluri roșcate (zona IV);
  • Câmpia Jijiei, podișul Bârladului și Câmpia Transilvaniei (zona V);
  • Podișul Moldovenesc, Piemonturile Vestice și Piemontul Getic sudic (zona VI).

Obiectivul de producție

Cultura de floarea-soarelui are numeroase întrebuințări, iar plantele pot fi folosite pentru obținerea uleiului, dar și pentru hrana animalelor. În ceea ce privește utilizarea industrială, floarea-soarelui este folosită pentru producerea săpunurilor, produselor cosmetice, detergenților, pesticidelor și produselor farmaceutice. Semințele pot fi consumate de oameni ca atare sau în diferite produse de patiserie.

Totuși, cultura de floarea-soarelui este folosită cu precădere pentru obținerea uleiului. Hibridul de floarea-soarelui Loris CLP are un conținut ridicat de ulei, astfel că este indicat pentru fermierii care vor să folosească plantele pentru a obține ulei.

Alte criterii pentru alegerea hibridului potrivit sunt toleranța la boli, rezistența ridicată la condițiile de stres și secetă sau un potențial de producție foarte mare. Ambele tipuri de hibrizi din catalogul de produse BASF, Loris CLP și Coloris CL, prezintă aceste beneficii.

Sisteme de producție la floarea-soarelui

O cultură de floarea-soarelui sănătoasă trebuie să aibă la un sistem de producție potrivit. Soluțiile BASF care sunt puse la dispoziție fermierilor din România sunt următoarele:

Sistemul de producție Clearfield®

Sistemul de producție Clearfield® reprezintă o soluție eficientă pentru combaterea buruienilor și a parazitului Orobanche spp. – Lupoaia si obținerea unor producții ridicate si de calitate. Acesta se bazează pe folosirea unor hibrizi de tip Clearfield care sunt adaptați la condițiile de mediu (Coloris CL), împreună cu folosirea erbicidului Pulsar® 40 .

În ceea ce privește densitatea la însămânțare a hibridului Coloris CL, aceasta este următoarea:

  • Soluri sărace, cu umiditate mică - 55.000 – 60.000 de boabe germinabile/ha;
  • Soluri fertile, cu umiditate bună - 60.000 – 65.000 de boabe germinabile/ha.

Este recomandat ca erbicidul Pulsar 40 să fie aplicat într-o doză de 1,2 litri/ha, atunci când plantele de floarea-soarelui au între patru și șase frunze . Acest produs asigură controlul unor buruieni problema precum ambrozia (Ambrosia spp.) și cornuți (Xanthium spp.). Pentru combaterea lupoaiei se recomanda ca aplicarea să se facă atunci când floarea-soarelui are 6-8 frunze.

Sistemul de producție Clearfield® Plus

Sistemul de producție Clearfield® Plus reprezintă următoarea generație a sistemului Clearfield®, care aduce numeroase avantaje pentru fermieri. Acesta se bazează pe folosirea unor hibrizi de calitate de tip Clearfield® Plus, precum Loris CLP și aplicarea erbicidului Pulsar® Plus .

Densitatea la însămânțare pentru hibridul Loris CLP este recomandată astfel:

  • Soluri fertile - 60.000 – 65.000 de boabe germinabile/ha;
  • Soluri sărace, cu umiditate scăzută - 55.000 – 60.000 de boabe germinabile/ha.

Erbicidul Pulsar® Plus trebuie aplicat postemergent, într-o doză cuprinsă între 1,2 l/ha și 2 l/ha, în funcție de nivelul de infestare, stadiul și spectrul buruienilor. Se aplică cel mult un tratament în perioada de vegetație, când plantele de floarea-soarelui au între două și opt frunze, respectiv șase și opt frunze pentru combaterea parazitului Orobanche. Pulsar® Plus combate atât principalele buruienile monocotiledonate anuale, cât și pe cele dicotiledonate.

Mergi sus