De acum îți poți apăra mai bine culturile de legume împotriva bolilor

Folosește fungicidul Signum® pentru protecția tomatelor, salatei, morcovului, verzei, ardeilor, vinetelor, prazului și căpșunilor

Începând din acest sezon agricol, legumicultorii au la dispoziție o nouă soluție destinată protejării culturilor de legume împotriva putregaiului cenușiu, făinării și alternariozei. Recent, fungicidul Signum® , produs de BASF, a primit omologarea pentru utilizare la culturile de tomate, salată, morcov, varză, ardei, vinete, praz și căpșun. Totodată, extinderea omologării cuprinde acum mai mulți agenți patogeni pe care produsul îi combate cu succes.

Produsul Signum® a fost introdus pe piața din România în 2017, fiind o soluție excelentă pentru combaterea moniliozei la speciile de sâmburoase, respectiv pentru combaterea putregaiului cenușiu la tomate. Produsul are în componența sa două substanțe active: 26,7% boscalid, respectiv 6,7% piraclostrobin. Efectul sinergic al celor două substanțe are efect dovedit în stoparea lanțului respirației mitocondriale, oprirea producției de adenozin trifosfat, inhibarea germinației sporilor și a creșterii tubului germinativ, toate acestea ducând în final la moartea agentului patogen.

Acțiunea fungicidului Signum® este sistemică. După penetrarea prin suprafața frunzei, boscalidul este translocat acropetal în plantă. Cealaltă substanță activă, piraclostrobin, formează după aplicare un depozit pe suprafața frunzei, puternic legat de cuticulă și rezistent la spălare. De asemenea, o parte din substanța activă migrează, în doar câteva minute, spre partea inferioară a frunzei, grație mișcării translaminare. Împreună, cele două substanțe active cu moduri diferite de acțiune permit realizarea unei strategii robuste anti-rezistență. Tratamentele cu fungicidul Signum® se aplică preventiv.

Totodată, produsul beneficiază și de efectele AgCelence®, oferind plantelor o toleranță mai mare la stres, o perioadă mai mare în care să poată realiza fotosinteza, cu efect favorabil asupra acumulării de zaharuri în fructe. Toate acestea se concretizează în sporuri de producție și recolte de o calitate superioară, cu o bună fermitate a fructelor și legumelor, precum și cu o perioadă prelungită de păstrare a recoltei respective.

Așa cum spuneam, începând din acest an, Signum® poate fi folosit nu doar la speciile de sâmburoase, precum cireș, cais, piersic, vișin sau prun, ci și la legume.

  • Astfel, pentru cultura de tomate sau vinete, puteți aplica produsul în doza recomandată de 1,5 kg/ha, pentru prevenirea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), respectiv pentru prevenirea atacurilor de făinare (Leveilulla taurica). Puteți efectua maxim 3 tratamente, cu 7 zile pauză între ele, în stadiile BBCH 50-85, mai exact, de la apariția inflorescenței până la apariția a 30% din culoarea tipică de coacere a tomatelor sau vinetelor. Pentru tomate se poate folosi, în funcție de echipament, un volum de soluție de 800-1000 l/ha, în vreme ce pentru vinete, volumul de soluție recomandat este de 600-800 l/ha.
  • Produsul combate cu succes atacurile de putregai cenușiu, respectiv putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) la cultura de salată, doza recomandată fiind de 1,5 kg/ha. Pentru salată se pot aplica cel mult 2 tratamente, cu un interval de 7 zile între ele, de la apariția celei de-a doua frunze adevărate, până la formarea completă a căpățânii. Volumul de soluție utilizat este de 400-600 l/ha.

  • La cultura de ardei, Signum® se poate aplica pentru prevenirea putregaiului cenușiu, respectiv a făinării, doza fiind de 1.5 kg/ha. Se pot face maxim 3 tratamente, cu un interval de pauză de 7-14 zile, de la apariția inflorescenței până la apariția a 70% din culoarea tipică a coacerii ardeilor. Volumul utilizat de soluție poate fi de 600-800 l/ha.
  • Pentru cultura de praz, fungicidul BASF se poate aplica împotriva pătării cafenii (Cladosporium allii-porri), manei (Phytophtora porri) și alternariozei (Alternaria porri). Se pot efectua cel mult 3 tratamente, doza fiind de 1.5 kg/ha, la un interval de 10-14 zile, de la începutul dezvoltării frunzelor bazale până la uscarea frunzelor și uscarea părții superioare a bulbului. Volumul estimat de soluție este de 600-800 l/ha.

  • doză de 1,8 kg/ha, se recomandă pentru protecția culturii de căpșun împotriva putregaiului cenușiu. În acest caz se pot aplica cel mult 2 tratamente, cu 7 zile pauză între ele, de la deschiderea primelor flori, până la coacerea primelor fructe. Pentru această cultură, volumul de soluție variază, în funcție de echipamentul folosit, între 500 și 1000 l/ha.
  • Pentru varză, legumicultorii pot folosi fungicidul Signum® în maxim 3 tratamente pe sezon, în doza omologată de 1,0 kg/ha, cu aplicabilitate în prevenirea atacului de alternarioză, respectiv putregaiul cenușiu. Timpul recomandat de pauză între tratamente este de 7 zile, iar fereastra de aplicare este de la începutul formării căpățânii până la dezvoltarea completă a acesteia. Tratamentul acestei culturi va necesita un volum aproximativ de soluție de 600 l/ha.

  • La morcov, Signum® se aplică în doza de 0,75 kg/ha, pentru a combate alternarioza. Se pot face cel mult 2 tratamente, cu un interval de pauză de 7-10 zile între ele, în perioada de vegetație BBCH 41-47, adică de la începutul dezvoltării rădăcinilor până în momentul în care acestea ajung la un grad de dezvoltare de 70%. Pentru morcovi, volumul estimat de soluție este de 600-800 l/ha, în funcție de echipamentul folosit pentru aplicarea tratamentului.

Mergi sus