VOX POP: ”După 10-15 zile, efectul Stratos® Ultra asupra samulastrei a fost total”

Cum combat fermierii profesioniști samulastra de cereale păioase din cultura de rapiță


Samulastra de cereale păioase le poate face probleme fermierilor la fiecare revenire a culturii de rapiță în cadrul rotației. În special în condiții nefavorabile, samulastra poate lipsi plantele de rapiță de nutrienții esențiali în primele stadii de dezvoltare. De aceea, se impune aplicarea unui erbicid eficace în combaterea samulastrei de cereale.


Fermierii au la dispoziție mai multe instrumente prin care pot trata problema samulastrei de cereale păioase din cultura de rapiță. Unul dintre cele mai eficiente este erbicidul Stratos® Ultra , produs de BASF. David Fifu, agronomul SC Azochim SRL, l-a folosit recent, cu efecte excelente.


”Am aplicat Stratos® Ultra în urmă cu șase zile, la rapița convențională. Își face foarte bine treaba, eliminând samulastra. Am avut probleme foarte mari cu aceasta, de aceea am apelat la erbicidul Stratos® Ultra. Din punct de vedere calitate-preț, e foarte rentabil mai ales că vine la pachet cu adjuvantul Dash® HC. Ce se întâmplă? Samulastra are frunza îngustă, iar adjuvantul ajută erbicidul să se fixeze pe plantă. Astfel, combaterea este uniformă”, spune inginerul.


”Am mai încercat și alte graminicide, dar Stratos® Ultra m-a mulțumit cel mai mult. Din punctul meu de vedere, este cel mai rentabil produs, atât ca raport calitate-preț, cât și ca eficacitate. Cu siguranță, mă voi baza pe el și în anii următori. Aș recomanda cu Încredere Stratos® Ultra tuturor fermierilor care folosesc tehnologia convențională în cultivarea rapiței”, spune David Fifu.


”Toată samulastra s-a brunificat și apoi s-a uscat…”


Nu este singurul fermier căruia erbicidul BASF i-a lăsat cea mai bună impresie. Și Ion Becheru, proprietarul SC Avosem, folosește produsul cu succes în Teleorman. ”În ultimii trei ani m-am axat pe o trilogie, rapiță, grâu, orz. Obligatoriu, din cauza faptului că rapița urmează după păioase, apare samulastra. De aceea, folosesc erbicid Stratos® Ultra pentru combaterea samulastrei , în combinație cu adjuvant Dash® HC”, spune acesta.


Fermierul a observat și efectul radical pe care îl are produsul asupra gramineelor. ”După 10-15 zile de la aplicare, efectul asupra buruienilor a fost total. Toată vegetația de samulastră s-a brunificat și apoi s-a uscat, iar cultura apare acum așa cum o puteți vedea și dumneavoastră. Recomand fermierilor cu căldură erbicidul Stratos® Ultra, folosit în doza de 1 litru, la care se adaugă 1 litru de adjuvant Dash® HC, dar în faza când gramineele sunt la începutul răsăririi. Este bine să se aplice până la momentul când samulastra înfrățește, pentru a putea folosi doza minimă, de 1+1 litri la hectar. Este mai economic. Stratos® Ultra combate tot, inclusiv toate gramineele, Setaria, Echinochloa, în special samulastra de orz sau grâu”, spune domnul Becheru.

Mergi sus