Excorioza viței de vie: cauze, simptome, tratament

Excorioza este una dintre cele mai periculoase boli ale culturii viței de vie, care poate afecta atât lăstarii, cât și frunzele și strugurii.

Cunoscută popular sub denumirea de excorioza viței de vie (Phomopsis viticola), aceasta reprezintă o boală gravă care poate duce la scăderea cantitativă și calitativă a recoltei. Află în cele ce urmează în ce condiții se dezvoltă, care sunt simptomele bolii și ce tratament poate fi folosit pentru combaterea ei.

  • Aspecte biologice ale bolii și când apare
  • Cauzele care favorizează apariția bolii
  • Simptomele atacului excoriozei viței de vie
  • Modalitățile de transmitere
  • Prevenirea și combaterea excoriozei viței de vie

Aspecte biologice ale bolii și când apare

Excorioza viței de vie este provocată de ciuperca Phomopsis viticola, care poate produce pagube însemnate primăvara, în condiții de umiditate ridicată. Conform Ghidului pentru recunoașterea și combaterea bolilor și dăunătorilor la vița de vie al Autorității Naționale Fitosanitare, ciuperca iernează ca miceliu de rezistență pe lemn sau muguri.

Agentul patogen se dezvoltă în perioada de vegetație și infectează doar țesuturile verzi. Infecțiile primare apar imediat după germinare. Ciuperca va forma sub epidermă picnidii brun negricioase, care conțin picnospori eliptici, unicelulari.

Odată cu venirea primăverii, când umiditatea este ridicată, picnosporii eliberați din picnidii ajung să infecteze organele verzi ale plantei, fiind răspândiți prin picăturile de apă și vânt.

Condițiile favorabile pentru germinare sunt temperaturile cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius, precipitații pe perioade prelungite și umiditate ridicată. Odată ce a avut loc infectarea viței de vie, primele semne vor apărea în decurs de trei sau patru săptămâni, pe frunze.

Infectarea ciorchinelui are loc în perioada primăverii, dar și vara, în luna iunie, când încep să apară pe frunzele tinere numeroase puncte negre. La scurt timp după înflorit, sunt infectate boabele de struguri.

Organele afectate de către ciupercă sunt lăstarii, frunzele, boabele și mugurii. Ciuperca are un miceliu septat și se dezvoltă în interiorul și între celulele țesuturilor afectate.

Cauzele care favorizează apariția bolii

Apariția bolii este favorizată de următorii factori:

  • Umiditate ridicată - ciuperca se dezvoltă rapid în condiții de umiditate ridicată, de peste 80%;
  • Temperatura - germinarea are loc la temperaturi cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius;
  • Precipitații - perioadele prelungite cu precipitații sporesc șansele de apariție a bolii.

Pagubele însemnate sunt înregistrate în toamnele ploioase și călduroase. Infectarea viței de vie este accelerată în condiții de umiditate ridicată, precipitații timp de aproape 12 ore și o temperatură de 22 de grade Celsius.

Simptomele atacului excoriozei viței de vie

Excorioza viței de vie atacă lăstarii, frunzele, boabele, rahisul, coardele și mugurii. Principalele semne ale atacului se manifestă astfel:

  • Frunze - pe frunzele afectate încep să apară pete ovale, de culoare verde-deschis sau necrozate în centru, cu un diametru de 1-8 mm. Uneori, pe frunzele atacate poate să apară un aspect de ciuruire din cauza desprinderii țesutului. În cazul soiurilor de struguri negri, petele au margini roșiatice, respectiv galbene, în cazul soiurilor pentru struguri albi. Pe suprafața frunzelor apar picnidii pustulare negre, iar frunzele afectate se încrețesc de-a lungul nervurilor.
  • Lăstari - lăstarii care se dezvoltă din mugurii afectați au internoduri scurte, iar în anul următor nu rodesc sau se usucă.
  • Lăstarii tineri - semnele atacului se manifestă prin apariția unor pete eliptice pe internodurile aflate în apropiere de bază. Petele devin apoi neregulate, capătă o nuanță brun-negricioasă, încep să crească în dimensiuni și să se unească între ele. Lăstarii încep să crape și să se exfolieze.
  • Mugurii bazali - odată afectați, mugurii bazali nu mai pornesc în vegetație și, de cele mai multe ori, mor.
  • Inflorescențele tinere - semnele atacului pot fi observate prin faptul că inflorescențele tinere încep să se brunifice și apoi se usucă și cad.
  • Rahisul ciorchinilor - în această zonă încep să apară leziuni ovale, de culoare brun-roșiatică. Ulterior, rahisul se usucă parțial sau în întregime.
  • Boabe - boabele sunt atacate de ciupercă încă de la formare, când sunt verzi. Inițial apar pete mici, de culoare brun-închis. Petele încep să se mărească și capătă o formă circulară, cu un punct albicios catifelat în centru. Boabele putrezesc și se stafidesc.
  • Coarde - la baza acestora apar pete brune, iar odată afectate, coardele se rup cu ușurință și se produc ștrangularea coardelor și excoriații ale scoarței.

Modalitățile de transmitere

Agentul patogen se transmite de la un an la altul, motiv pentru care este esențială aplicarea unui tratament eficient. Transmiterea are loc prin intermediul picnidiilor de pe coarde și al miceliului de la nivelul boabelor de struguri. Excorioza vitei de vie se poate transmite chiar și la câțiva ani de la apariția picnidiilor pe coarde.

Agentul patogen se poate transmite și de la o cultură la alta prin picnospori și prin materiale infectate transportate de insecte și vânt.

Prevenirea și combaterea excoriozei viței de vie

Deoarece agentul patogen este rezistent, iar boala poate afecta semnificativ cultura viței de vie, se recomandă prevenirea apariției și combaterea bolii prin aplicarea tratamentului corespunzător.

Prevenire

Ca metode de prevenire, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • Tăierea coardelor afectate de agentul patogen și apoi distrugerea lor prin ardere;
  • Efectuarea corectă și la timp a lucrărilor de întreținere (legatul și tăierea viței de vie , copilit, prășit, combaterea buruienilor);
  • Asigurarea unei densități optime pentru a permite buna circulație a aerului printre plante;
  • Tăierea lăstarilor atacați și distrugerea lor prin ardere;
  • Distrugerea prin ardere a tuturor resturilor rămase după tăierea viței de vie;
  • Efectuarea primei stropiri imediat după înmugurire;
  • Înființarea plantației cu materiale certificate, fără agenți fitopatogeni.

Tratamente eficiente

Soluția recomandată BASF pentru prevenirea excoriozei viței de vie este aplicarea fungicidului Cabrio® Top . Acesta conține două substanţe active (55% metiram și 5% piraclostrobin).

Tratamentul se poate aplica pe toată perioada de sensibilitate a viței de vie față de excorioză.

Dozele recomandate pentru combaterea excoriozei viței de vie sunt de 1,5-2 kg/ha. Intervalul dintre tratamente este de 14 zile și este recomandat să fie redus la 10-12 zile în cazul în care nivelul de infecţie este ridicat.

Cabrio® Top este un fungicid cu acțiune preventivă puternică, prin inhibarea mobilității și germinării zoosporilor. Produsul este rezistent la spălare și asigură protecția viței de vie pe o durată îndelungată.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus