Lucrări de sezon înainte de intrarea în iarnă: etape de urmat

Pregătirea corectă a culturilor pentru iernat te pot scăpa de grija întoarcerii culturii. Ce trebuie să ai în vedere

Află, în cele ce urmează, care sunt etapele pentru pregătirea solului și ce presupune întreținerea culturilor de câmp înființate toamna, dar și a celor din grădina de legume și din solar.

  • Lucrări de întreținere pentru culturile de câmp înființate toamna
  • Pregătirile pentru culturile de primăvară
  • Lucrări de toamnă la culturile de legume
  • Întreținerea livezii cu pomi fructiferi iarna

Lucrări de întreținere pentru culturile de câmp înființate toamna

Fertilizarea culturilor se efectuează pentru a crește nivelul de producție al culturii. Alte lucrări importante de întreținere pentru culturile înființate la finalul verii sau toamna sunt aplicarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor, dar și aplicarea fungicidelor și insecticidelor, pentru a proteja plantele de boli și dăunători. Apoi, poți aplica regulatori de creștere , care au rolul de a spori rezistența culturii la temperaturile scăzute din timpul iernii. Totodată, este indicat să folosești la semănat hibrizi sau soiuri rezistente.

Printre culturile care pot fi înființate toamna se numără rapița sau cerealele de toamnă, precum secară, orz, grâu, orzoaică sau triticale.

Întreținerea culturii de rapiță

Printre principalele lucrări de întreținere la rapiță se află irigarea. Prima irigare se va efectua imediat după răsărire, mai ales dacă este vorba de o toamnă secetoasă. Norma de udare este cuprinsă între 300 și 400 m3/ha, iar aspersoarele trebuie situate cât mai aproape de sol.

Trebuie evitată irigarea în exces deoarece umiditatea ridicată poate compromite cultura de rapiță înființată toamna.

Totuși, dacă deficitul de apă în sol este mare, mai ales în perioada de creștere intensă și de fructificare a rapiței, se vor aplica două udări cu o cantitate de apă de 400-500 m3/ha. Prima udare se va aplica în perioada de creștere, alungire și ramificare, iar a doua în momentul umplerii bobului.

Fertilizarea de bază de toamnă de va face la semănare, iar următoarea este fertilizarea foliară de toamnă, la stadiul de 6-8 frunze. Orientativ, dozele necesare de îngrășăminte sunt 80-180 kg azot, 50 - 80 kg fosfor și 60-80 kg potasiu. În ceea ce privește sulful, doza optimă pentru rapiță este de 20-30 kg/ha. Este important de reținut faptul că raportul dintre sulf și azot trebuie să fie de 1/7.

Regulatorii de creștere pentru rapiță se pot aplica atunci când plantele au 4-6 frunze, maxim 8. Aceștia vor ajuta la îmbunătățirea rezistenței la iernare și pentru un start mai bun al plantelor în primăvară. Regulatorii de creștere se mai pot aplica și primăvara devreme de la începutul alungirii tijei florale până la faza de buton galben (BBCH 21-59) pentru combaterea bolilor și îmbunătățirea arhitecturii tufei.

Bineînțeles, vor trebuie aplicate tratamentele necesare pentru combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot afecta cultura de rapiță.

Întreținerea culturilor de cereale

În cazul culturilor de cereale înființate toamna, una dintre cele mai importante lucrări de întreținere este fertilizarea. Aceasta determină o producție crescută.

Grâul are mare nevoie de o cantitate ridicată de substanțe nutritive în sol, cu atât mai mult în toamnă și iarnă, când plantele vegetează în condiții de ger. Aceasta este perioada de formare a sistemului radicular, de înfrățire a plantelor și de acumulare a rezervelor de glucide pentru iarnă. Pot fi aplicate îngrășăminte pe bază de azot și fosfor pentru grâul de toamnă, mai ales dacă solul este sărac în azot, dacă a fost cultivat în zone umede sau dacă este vorba de un an ploios.

Pentru cultura de triticale se va face fertilizarea de bază, în funcție de gradul de fertilitate al solului. Se vor aplica potasiu și fosfor și o parte din doza de azot, urmând ca cealaltă doză să fie aplicată în primăvară, după alungirea paiului.

Secara absoarbe o cantitate ridicată de substanțe nutritive din sol, așa că fertilizarea de toamnă se va aplica în faza de înfrățire, când începe să se ramifice. Este recomandată aplicarea de îngrășăminte pe bază de azot și fosfor. Azotul crește rezistența la frig, ajută la înfrățirea plantei și asigură dezvoltarea armonioasă a ei. Fosforul potențează efectele benefice ale azotului, protejând cultura.

Cultura orzului se aseamănă cu cea a grâului în ceea ce privește lucrările de întreținere din toamnă. Substanțele nutritive pe care le consumă sunt asemănătoare cu cele ale grâului, având nevoie de îngrășăminte pe bază de azot, fosfor și potasiu. O parte din azot (¼) poate fi aplicată toamna, în timp ce următoarea parte se va aplica primăvara.

Pe lângă fertilizare, culturile de cereale înființate toamna vor avea nevoie de tratamente care să ajute la combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Pregătiri pentru culturile de primăvară

Reușita unei culturi de primăvară depinde în mare măsură de modul în care pregătești terenul încă din toamna. Solul va trebui curățat de resturile vegetale, fertilizat și arat cu scopul de a fi pregătit pentru însămânțările de primăvară.

Una dintre principalele lucrări este aratul solului. Bineînțeles, buruienile trebuie distruse pentru ca acestea să nu scadă nivelul de substanțe nutritive din sol.

Arătura adâncă trebuie executată imediat ce terenul a fost eliberat de resturile culturii premergătoare. Adâncimea trebuie reglată în funcție de tipul solului. Adâncimea arăturii poate fi de 20-25 cm în cazul solurilor ușoare și de 30-35 cm pentru cele profunde.

De asemenea, trebuie efectuată fertilizarea de bază. Tipul și cantitatea de îngrășăminte aplicate depind de plantele care vor fi cultivate în primăvară, de calitatea solului şi de rotaţia culturilor leguminoase cele mai importante.

În general, toamna se va realiza fertilizarea de bază cu fosfor și potasiu cu o cantitate cuprinsă între 40 și 60 kg/ha, în funcție de specificul solului și al culturii.

Lucrări de toamnă la culturile de legume

Toamna pot fi înființate culturi noi de legume în solarii, cu perioadă scurtă de vegetație, precum ceapă, salată sau ridichi.

Inițial, trebuie să recoltezi legumele plantate anterior, apoi vei trece la desființarea culturilor și eliberarea terenului. Pot exista culturi de legume târzii, precum cartofi sau morcovi, pe care le poți recolta în această perioadă.

Toate rădăcinoasele trebuie scoase din sol, iar plantele anuale trebuie tăiate de la baza tulpinii. Apoi, terenul trebuie curățat de resturile vegetale, pentru a împiedica iernarea în sol a agenților patogeni. Resturile vegetale trebuie strânse și distruse. Nu uita nici de combaterea buruienilor, care poate fi făcută prin lucrări mecanice sau prin folosirea unor erbicide omologate.

Următoarea lucrare este săpatul la adâncime, la 25-30 de cm, pentru a permite aerarea solului. Apoi, solul trebuie fertilizat, pentru a spori producția de legume.

Întreținerea livezii cu pomi fructiferi iarna

Noile plantații de pomi fructiferi pot fi înființate toamna, înainte de lăsarea gerului sau primăvara devreme. Astfel, este necesar să începi prin a îndepărta și aduna toate frunzele uscate, fructele căzute pe sol și crengile uscate, care se pot transforma într-o sursă de boli primăvara.

Înainte de plantarea pomilor, vei marca distanțele de plantare și vei săpa gropile. Totodată, este important să scurtezi rădăcinile înainte de plantare, mai exact, cu 30 de cm pe cele principale și cu 9 cm pe cele secundare, dar și să le îndepărtezi pe cele uscate, putrezite sau bolnave. Este important sa se aplice îngrășăminte. Aplicarea îngrășămintelor va asigura substanțele nutritive necesare pentru o recoltă bogată.

Protejarea și pregătirea culturilor de iernat presupun realizarea unor lucrări specifice toamnei. Acestea vor asigura rezistența plantelor și pomilor pe perioada iernii, dar și o recoltă calitativă și cantitativă în anul următor.

Mergi sus