Mana cepei: cauzele apariției, simptome, tratament

Mana este una dintre cele mai periculoase boli ale culturii de ceapă. În lipsa unor măsuri de prevenire sau a unui tratament corect, recolta poate fi compromisă. Iată cauzele care favorizează apariția manei cepei, și simptomele acestei boli

Cultura de ceapă face parte din grupul culturilor de legume bulboase, alături de praz și usturoi. În România există suprafețe întinse cultivate cu ceapă, deoarece aceasta prezintă avantajul de a fi rezistentă la temperaturi mai scăzute. Pentru a avea o recoltă cât mai bogată și mai sănătoasă, este important să protejezi cultura împotriva bolilor, a dăunătorilor și buruienilor.

  • Informații generale despre mana cepei
  • Cauze și condiții de apariție a manei cepei
  • Cum se transmite mana cepei
  • Care sunt simptomele bolii
  • Cum prevenim apariția bolii și tratamente

Informații generale despre mana cepei

Mana cepei este cauzată de o ciupercă microscopică - Peronospora destructor - și este periculoasă atât pentru culturile de ceapă pentru consum, cât și pentru cele semincere și de arpagic. Aceasta atacă frunzele, tijele florale, pedunculii florali și bulbii de ceapă, putând compromite până la 60% din recoltă în anii ploioși.

În lipsa aplicării unor fungicide potrivite care să prevină sau să combată boala, plantele pot fi afectate în proporție de 50-100%, iar bulbii de ceapă, în proporție de 15%. Boala împiedică dezvoltarea plantei, iar bulbii rămân la dimensiuni reduse. Din acest motiv, aceștia se pot altera și în timpul păstrării, putrezind.

Cauze și condiții de apariție a manei cepei

Mana cepei apare cu precădere în situația în care plantele se află pentru o perioadă lungă de timp - 2-4 ore - într-un mediu cu un nivel de umiditate ridicat și dacă temperatura este de 10-12 grade Celsius, acestea fiind condițiile care favorizează declanșarea infecției.

La cultura de ceapă , apariția infecției cu mană, Peronospora destructor, poate favoriza și apariția altor boli, cum ar fi alternarioza.

Cum se transmite mana cepei

Există două căi de transmitere de la un an la altul a ciupercii care cauzează mana cepei: prin sporii de rezistență și prin bulbii infectați.

Transmiterea prin sporii de rezistență

Sporii de rezistență care rămân în resturile vegetale germinează primăvara, dacă umiditatea atmosferică persistă pentru un interval de timp mai mare de 10 ore. Prin germinare, este asigurată declanșarea infecțiilor primare și, în timpul perioadei de vegetație, sporii răspândesc mai departe ciuperca. Vântul îi transportă spre culturile de ceapă sau pe cele de alte legume bulboase și, astfel, apar infecțiile repetate.

Transmiterea prin bulbii infectați

Transmiterea manei cepei de la un an la altul poate avea loc și prin bulbii depozitați care au fost infectați.

Care sunt simptomele bolii

Mana se poate declanșa în orice stadiu de dezvoltare a plantei, atacând frunzele, tijele florale și bulbul.

Frunzele

Primele atacate sunt frunzele, pe care apar pete concentrice de culoare verde-deschis, care, ulterior, devin galbene. Treptat, ca urmare a umezelii, aceste pete se acoperă cu un puf cenușiu-violaceu, care este format din sporangioforii și sporangii ciupercii care au cauzat boala. Frunzele afectate se înmoaie și putrezesc, deoarece țesuturile din zona petelor necrozează.

Tijele florale

Simptomele bolii în ceea ce privește tijele florale sunt asemănătoare cu cele care apar în cazul frunzelor. Diferența este că petele care apar pe tije au dimensiuni mai mari și sunt mai evidente. Țesuturile tijelor afectate sunt necrozate, astfel că, de cele mai multe ori, acestea se rup cu ușurință, chiar și la adierile slabe ale vântului.

Bulbul

Avansarea bolii poate duce la trecerea miceliului ciupercii din frunze la bulb, care este ultimul organ afectat. Miceliul se poziționează în partea apicală a bulbului, provocând, în timp, putrezirea sa. Prin secționarea unui bulb afectat, se vor observa tunicile de culoare cenușie și faptul că acestea au un aspect ca de „ceapă fiartă”.

Când mana cepei atacă puternic, crește riscul apariției unor suprainfecții cu ciuperci saprofite. Acestea cauzează înnegrirea părților plantei și emanarea unui miros neplăcut.

Cum prevenim apariția bolii și tratamente

Pentru a favoriza obținerea unei recolte de ceapă la un nivel ridicat de calitate, este necesară aplicarea unor măsuri de prevenire a bolii. În cazul în care aceasta atacă, totuși, planta, este nevoie de folosirea tratamentului corect pentru a o combate, astfel încât recolta să fie salvată.

Prevenire

Pentru a preveni apariția manei în culturile de ceapă, se pot aplica următoarele măsuri:

  • distrugerea, prin ardere, a resturilor vegetale din cultura anterioară, pentru a împiedica transmiterea ciupercii;
  • distrugerea buruienilor din culturi;
  • depozitarea bulbilor de ceapă doar după uscarea completă a acestora;
  • folosirea pentru însămânțare doar a bulbilor sănătoși sau dezinfectați;
  • rotația culturilor - ceapa nu trebuie cultivată, pentru cel puțin 2 ani, pe același teren.

Tratament preventiv

În scopul prevenirii apariției manei cepei, este indicată folosirea unor tratamente. Polyram® DF , de exemplu, este un fungicid cu acțiune multi-site pe bază de metiram și are avantajul de a avea un risc foarte scăzut de apariție a rezistenței. Acțiunea sa este de contact și împiedică sporii ciupercilor să germineze. Poate fi folosit nu doar în cazul culturii de ceapă, dar și în cea de cartof, castraveți, tomate, măr, păr sau viță de vie.

Tratament preventiv și curativ

Pentru a combate mana cepei, tratamentul trebuie folosit în perioada de vegetație a plantei, astfel încât să împiedice răspândirea bolii. O soluție eficientă este Acrobat® MZ 69 WG - un fungicid care are la bază dimetomorf și care poate fi folosit cu succes pentru a combate nu numai mana cepei, ci și mana cartofului, a castraveților și a roșiilor. Acesta are un mod dublu de acțiune - sistemic și de contact, iar substanțele sale active împiedică formarea pereților celulari ai ciupercii dăunătoare.

Cunoașterea cauzelor care declanșează mana cepei și a simptomelor bolii este foarte importantă pentru a preveni apariția acesteia, dar și pentru a putea aplica tratamentul potrivit la timp. De aceea, este recomandată supravegherea cu atenție a culturilor, astfel încât măsurile de prevenție și combatere să poată salva recolta.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus