BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cultura de ceapă: înființare, condiții optime, întreținere și recoltare

În România, tehnologia cultivării cepei din arpagic este una dintre primele culturi agricole din an care aduc venituri fermierilor. Iată care sunt elementele de care trebuie să ții cont pentru o cultură de ceapă de succes.

Ceapa este una dintre plantele de o importanță majoră la nivel mondial. Este consumată pe toate meridianele, iar bulbii se folosesc pentru consum în diferite feluri, de la consumul proaspăt până la salate, mâncăruri sau conserve. Acest articol prezintă detalii importante ale culturii cepei și metode prin care să o protejezi pentru o recoltă bogată.

 • Informații generale despre cultura cepei
 • Înființarea culturii de ceapă
 • Cerințele specifice culturii de ceapă
 • Protecția culturii de ceapă
 • Recoltarea culturii de ceapă
 • Sfaturi pentru reușita culturii de ceapă

Informații generale despre cultura cepei

Ceapa comuna (Allium cepa) este o specie erbacee bienală originară din Asia Centrală, fiind cultivată încă din Antichitate (cca. 5000-6000 de ani înaintea erei noastre). În țara noastră este o plantă legumicolă de bază, având chiar zone cu tradiție în cultivarea cepei - Turda, Pericei, Vinga, Făgăraș, Târgu-Frumos, Râmnicu-Sărat, Filiași.

Ceapa se cultivă pentru bulbi, frunze și tulpina falsă. Bulbii și ceapa verde se folosesc pentru prepararea hranei și conțin cantități bogate de substanțe nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, vitamine B1 și B2). În același timp, ceapa conține și substanțe volatile cu conținut de sulf, denumite fitoncide, care au acțiune antibacteriană și antifungică.

Înființarea culturii de ceapă

În condițiile climatice din România, soiurile de ceapă de apă sunt bienale, iar soiurile de ceapă de arpagic sunt trienale. În primul an de cultură, ceapa formează la suprafața solului frunzele și o tulpină falsă, iar în sol se formează bulbul. În România, pentru obținerea bulbilor, ceapa se cultivă în câmp. În funcție de modul de înființare, există trei sisteme de cultură:

 • Cultura prin arpagic - are nevoie de o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;
 • Cultura prin semănat direct în câmp (ceaclama) - perioada de vegetație este de 130-150 de zile;
 • Cultura prin răsad (ceapa de apă) - are o perioadă de vegetație de 150 de zile.

1. Cultura cepei prin arpagic

 • se practică intensiv în România, 60-70% din suprafețele cultivate sunt în acest fel;
 • se obțin producții ridicate, de bună calitate;
 • bulbii au o capacitate mare de păstrare peste iarnă.

Semănatul se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat, distanțate la 15 centimetri, folosind 80-100 de kilograme de sămânță pentru 1 hectar, la o adâncime de 1,5-2 centimetri. Procedeul se face cu mașina de semănat semințe mici.

Pregătirea terenului pentru obținerea bulbilor de consum se realizează în două etape: toamna și primăvara. Toamna se face discuitul pentru desființarea culturii anterioare și afânarea solului, nivelarea de întreținere, fertilizarea și erbicidarea.

Plantarea arpagicului este recomandat să se facă din toamnă pentru a avea loc înrădăcinarea, iar plantarea de primăvară se face în perioada 10-20 martie.

2. Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama)

 • permite obținerea bulbilor pentru consum într-un singur an;
 • se realizează cu cheltuieli cu circa 32% mai mici decât în cazul cepei din arpagic;
 • rezultatele optime se înregistrează în regiuni umede.

Înființarea culturii se face toamna târziu sau primăvara devreme. Lucrările de îngrijire constau în măsuri de reținere a zăpezii, precum și evacuarea apei care băltește în zonele joase. O atenție deosebită la acest tip de cultură se acordă distrugerii buruienilor.

3. Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă)

 • se practică pe suprafețe reduse, pentru consumul ei în stare crudă;
 • este un sistem de cultură cu o extindere limitată, datorită tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al forței de muncă. Semănatul se face în martie-aprilie.

Plantarea răsadurilor se face în intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrările de îngrijire sunt aceleași ca în cazul cepei de ceaclama.

Lucrările de îngrijire

În timpul vegetației, lucrările de îngrijire a cepei constau în prașile manuale sau mecanice, erbicidat, fertilizat, irigat și combaterea bolilor și dăunătorilor.

Buruienile împiedică pătrunderea luminii, consumă resursele de apă și hrană și afectează producția de ceapă. Modalitatea de combatere a buruienilor este erbicidarea, iar cea mai eficientă soluție, cu un spectru larg de combatere a buruienilor, este Stomp® Aqua , erbicid pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline.

De asemenea, sunt recomandate două sau trei udări în anii secetoși, folosind norme de udare de 300 de metri cubi pe hectar. O altă recomandare este ca înainte cu două sau trei săptămâni de recoltare, pentru oprirea creșterii frunzelor, să se facă tăvălugirea culturii de ceapă.

Recomandări de culturi premergătoare

Cele mai bune culturi premergătoare recomandate pentru ceapă sunt cele care lasă terenul cât mai curat de buruieni, cum ar fi ardeiul, tomatele, vinetele, varza, castraveții, dovleceii, pepenii. Trebuie să menționăm că mazărea și fasolea nu sunt considerate bune premergătoare pentru cultura de ceapă.

Cerințele specifice culturii de ceapă

Pentru o cultură bogată este importantă respectarea exigențelor ecologice ale acestei plante, respectiv întrunirea cerințelor legate de temperatură, umiditate, lumină și sol.

Temperatura

Ceapa nu este o plantă pretențioasă, însă temperatura are un rol foarte important în procesul de vernalizare și în faza vegetativă. Plantele tinere de ceapă, bine înrădăcinate în sol, pot rezista și la temperaturi reduse de minus 4 sau minus 8 grade Celsius.

Temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, iar cea optimă este de 18-20 de grade Celsius. Formarea, creșterea și maturarea bulbilor au loc la temperaturi optime de 25-30 de grade Celsius. Atenție însă, temperaturile înalte inhibă formarea florilor!

Umiditatea

Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă față de apă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90% în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor, 70-80% în timpul formării și creșterii bulbilor și 60-70% în timpul maturării bulbilor.

Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.

Lumina

Ceapa are pretenții mari față de cantitatea de lumină absorbită de frunze, aceasta având o influență decisivă asupra productivității. Această legumă nu se cultivă în locuri umbroase, deoarece nu va forma bulbi și tulpini florifere. Pentru că este o plantă de zi lungă, pe parcursul formării bulbilor are nevoie de 14-16 ore de lumină. Bulbii formați în condiții optime - zi lungă și temperaturi ridicate (la culturile prin arpagic) -, deși au dimensiuni mai mici, se maturează mai repede și sunt de calitate superioară.

Solul

Cele mai bune soluri pentru cultura de ceapă sunt cele ușoare sau mijlocii, cu textură nisipo-lutoasă, cu o capacitate optimă de reținere a apei. Solul trebuie să fie însorit, fertil și cu reacție neutră, fără să formeze crustă la suprafață; aluviunile, de exemplu, reprezintă solul ideal pentru culturile de ceapă.

Protecția culturii de ceapă

O atenție deosebită trebuie acordată combaterii buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pun în pericol cultura.

Cei mai frecvenți agenți patogeni sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenușiu al cepei etc.

 • Mana cepei este o boală ce afectează atât frunzele, cât și bulbii și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, care duc apoi la uscarea acestora.
 • O soluție eficientă pentru combaterea manei de toate tipurile este Acrobat® MZ 69 WG (fungicid pe bază de dimetomorf, din grupa morfolinelor și mancozeb din grupa ditiocarbamaților) sau Polyram® DF (fungicid cu acțiune multi-site pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaților), cu un risc scăzut de apariție a rezistenței.
 • Rugina este o boală declanșată de o ciupercă ce oprește dezvoltarea plantelor, le deformează și duce la uscarea frunzelor la vârfuri.
 • Alternarioza este o boală agresivă, caracterizată de niște pete cu un aspect umed, care se măresc și apoi capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Odată afectate, plantele se îngălbenesc, li se îndoaie vârfurile și mor.
 • Atât rugina, cât și alternarioza pot fi combătute cu Dagonis® , un fungicid polivalent, ușor de folosit și care se poate aplica la peste 20 de culturi.

Dăunătorii care produc daune mari: nematodul bulbilor, gândacul roșu al cepei, cărăbușul de mai sau musca cepei.

Recoltarea culturii de ceapă

Recoltarea cepei se face treptat, primăvara, pentru consumul de ceapă verde și la sfârșitul verii pentru recoltarea bulbilor, de obicei la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, când frunzele au vârful îngălbenit pe o lungime de 2-3 centimetri, iar gâtul se înmoaie și se lasă pe o parte.

Recoltarea se face manual (prin smulgere), semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat cu mașina de recoltat ceapa sau combine speciale. După recoltare, ceapa se lasă câteva zile la soare pentru a se usca, apoi se curăță de frunze și se depozitează în locuri uscate și răcoroase.

În mod obișnuit, producția este de 20-30 tone/hectar, dar, în condiții de tehnologie avansată și factori climatici favorabili, se pot obține peste 35-40 tone/hectar.

Sfaturi pentru reușita culturii de ceapă

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să obții o cultură de ceapă de calitate superioară:

 • ceapa tânără suportă greu temperaturile ridicate, de aceea recolta de ceapă este foarte slabă în anii în care se întârzie plantarea;
 • straturile de ceapă trebuie să fie mereu curățate de buruieni;
 • ceapa se dezvoltă sănătos în solurile cu umiditate bună; pe timpul secetei se obține o cultură de ceapă slabă, de mici dimensiuni;
 • arpagicul de cea mai bună calitate are diametrul de 1,25 centimetri; dacă este mai mic, se dezvoltă anevoios, iar dacă este mai mare, planta produce sămânță.

Datorită capacității bune de păstrare și a tehnologiei, cultura de ceapă este rentabilă și poate fi realizată cu succes dacă este corect protejată.

Bibliografie: Ruxandra Ciofu, Nistor Stan, Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean, Arsenie Horgoș, Viorel Berar, Fritz Laurer, Karl Fritz Laurer, Nicolae Atanasiu, „Tratat de legumicultură”, Editura Ceres, 2003

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Ei înfruntă zilnic neprevăzutul BASF spune din nou #MulțumimFermierilor

Susținem micii legumicultori și pomicultori români. Le premiem eforturile și le mulțumim pentru ceea ce fac pentru noi. Premii în valoare totală de 10.000 euro

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus