Totul despre răsaduri legume: semănat, condiții de plantare, fertilizare și tratamente

Cultivarea legumelor prin răsad asigură producții timpurii și de calitate, iar producerea răsadurilor sănătoase este o activitate esențială pentru legumicultori. Află cum poți obține răsaduri de legume la standarde înalte de calitate și când se face plantarea răsadurilor de legume.

De ce să produci răsadurile de legume?

Cultivarea legumelor se poate face atât prin însămânțarea directă în sol a semințelor, cât și prin răsaduri, care presupun înființarea unei culturi prin plantare răsaduri de plante tinere (40-85 de zile), crescute anterior în răsadnițe.

Răsadurile contribuie la obținerea unor producții timpurii, dar și a unor culturi uniforme care se pot dezvolta ulterior în condiții optime. Folosirea plantelor crescute în răsadnițe asigură un randament crescut de prindere a plantei de sol și grăbirea vegetației și fructificării, oferind și producții timpurii. În sere și solarii, culturile de legume se pot face numai prin plantare răsaduri de plante tinere, cu rădăcini bine dezvoltate.

Prin răsaduri putem cultiva o varietate largă de legume: tomate, ardei (gras, iute, capia), vinete, varză albă, varză roșie, conopidă, salată verde, pepene galben pentru sere, ceapă de apă, sparanghel, țelină de rădăcină etc.

Producerea de răsaduri legume

Producerea răsadurilor de legume în sistem gospodăresc sau intensiv se realizează într-un spațiu suficient de mare, special amenajat. Acesta trebuie să fie protejat, curat, dezinfectat și luminos. Spațiul destinat producerii răsadurilor trebuie să permită un bun control al microclimatului - al temperaturii, umidității și ventilației.

Pentru culturile din sere, solarii și pentru culturile timpurii din câmp, răsadurile se produc în sere înmulțitor încălzite sau în răsadnițe, iar pentru culturile de vară și toamnă, în solarii încălzite sau parțial neîncălzite, în răsadnițe semicalde sau pe straturi, în aer liber.

Când se face semănatul semințelor pentru plantare răsaduri?

Pentru că răsadurile cresc în spații controlate, ele depind de perioada estimată pentru plantarea în grădină. Majoritatea legumelor sunt plantate în grădină când temperatura depășește 12 grade Celsius - sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai - astfel încât în funcție de acest aspect începem și însămânțarea. De pildă, dacă producem răsaduri pentru o cultură cu obiectiv principal de plantare răsaduri în grădină la circa 60 de zile de la semănat, calculăm în funcție de acest aspect momentul de însămânțare, care în acest caz ar fi finalul lui februarie - începutul lui martie.

Semănatul în răsaduri se face la o temperatură a solului de 22-26 grade Celsius, pentru plantele care au nevoie de căldură (ardei, vinete, tomate), iar pentru cele mai rezistente la temperaturi mai mici (varza de toate soiurile, salata verde etc.) să fie în jur de 18-20 grade Celsius. Doar așa semințele vor germina și vor fi gata de plantare în grădină în primăvară. Instalarea răsadnițelor calde începe în luna ianuarie, se continuă în februarie și martie. Răsadnițele reci utilizează doar căldura solară și sunt destinate în special producerii de răsaduri pentru culturile târzii de legume.

Etapele semănatului

Semănarea în răsadnițe nu este o operațiune complicată, însă pentru obținerea unor plante viguroase și sănătoase, este esențial să ținem cont de câteva aspecte.

Pentru plantare răsaduri rezistente și de calitate se aleg semințe certificate și dezinfectate, respectând norma caracteristică fiecărei culturi. Utilizarea unor semințe de înaltă calitate se reflectă direct în performanța și randamentul culturii.

Semănatul se face în substrat afânat și bine nivelat. Se seamănă manual, prin împrăștiere, dacă răsadul urmează să fie repicat sau în răsaduri marcate în prealabil cu marcatoare de lemn, la distanțe de 8-12 cm, dacă răsadul nu se repică.

Semințele se plasează în răsadnițe și se acoperă cu un strat de pământ de aproximativ 2-3 cm, se tasează ușor și se udă. După semănare și până la răsărire, răsadurile se acoperă cu o folie de polietilenă, care are rolul de a menține căldura optimă pentru germinare. La 3-4 zile de la semănat, foliile se înlătură timp de 5-6 ore în perioadele mai călduroase ale zilei, iar spre seară se acoperă din nou răsadurile.

Ce recipiente folosim pentru răsaduri?

Pentru răsaduri folosim răsadnițe din lemn, plastic, uneori din beton sau cărămizi. În general, prin răsadnițe înțelegem spații special amenajate, încălzite, cu expunere la lumină. Pentru producerea răsadurilor se pot folosi și cuburi nutritive, ghivece din materiale plastice, dar și paletele sau plăcile alveolare.

Cum se pregătește pământul pentru răsaduri?

Pământul propice pentru răsadnițe este, de fapt, un amestec dintre mai multe tipuri de pământ. Fiecare cultură are cerințe specifice în ceea ce privește tipul de pământ pe care se dezvoltă cel mai bine. Sursa de încălzire a răsadnițelor este formată din materiale organice care, în procesul de fermentare și descompunere, eliberează căldură. Este vorba despre biocombustibil. Principalul material folosit ca biocombustibil este gunoiul de grajd de cabaline, bovine, ovine și porcine.

Totodată, pământul care urmează să fie așezat în răsadniță trebuie dezinfectat chimic pentru prevenirea apariției bolilor.

Ce tip de pământ trebuie să folosim pentru răsaduri

Pentru răsadnițe se folosesc diverse amestecuri de pământ - pământ de țelină (obținut din stratul superficial al solului), pământ de grădină, mraniță, pământ de frunze, compost.

Omogenizarea pământului

La pregătirea amestecurilor de pământ folosite în răsadnițe se mai utilizează și nisipul de râu și diverse forme de compost. Amestecurile diferă în funcție de cultură. Astfel, pentru tomate, la semănat, pământul ideal de răsadnițe este format din 50% mraniță, 25% pământ de țelină și 25% nisip.

La pregătirea amestecurilor de pământ se adaugă 3 kg azotat de amoniu, 5 kg de superfosfat și 1 kg sare potasică la fiecare metru cub de amestec. În răsadnițe se așază pământ:

  • 5 cm în răsadnițe pentru ghivece nutritive;
  • 12 -15 cm în răsadnițe pentru semănat des;
  • 15-18 cm în răsadnițele în care se repică sau în care plantele rămân până la plantare la locul definitiv.

Răsaduri de legume: operațiuni de îngrijire

După semănare urmează îngrijirea răsadurilor astfel încât să obținem plante sănătoase, care să ne ofere legume de calitate. Pentru a asigura condiții optime pentru plantare răsaduri, udatul, temperatura, umiditatea și fertilizarea sunt factori importanți.

Udarea

Pentru udat se folosește apă curată la temperatura pământului (18-20 grade C). Cantitatea de apă folosită pentru udare depinde de caracteristicile amestecului de pământ și de vârsta răsadului.

În prima faza de creștere este nevoie de o cantitate mai mică de apă: este suficientă o udare o dată sau de două ori pe săptămână cu cantități de apă cuprinse între 2 și 5 l/m2. Udatul se face în orele mai călduroase ale zilei. Mai târziu, cerințele lor față de apă sunt mai ridicate și este nevoie de cantități mai mari de apă, 8-10 l/m2, și de udări mai frecvente.

Temperatura și umiditatea

Temperatura și umiditatea necesare pentru dezvoltarea plantelor depind de fiecare cultură în parte. Spre exemplu, pentru tomate, temperatura de la semănat la răsărire ar trebui să fie cuprinsă între 23 și 25 de grade Celsius, temperatura după săptămâna I după răsărit ar trebui să fie cuprinsă între 12 și 14 grade Celsius, iar cea de la repicat până la călire de 14-16 grade Celsius. În ceea ce privește umiditatea, la tomate valoarea ideală este de 50-60%.

Ca regulă generală, temperatura trebuie să fie mai ridicată în perioada dintre semănat și răsărit, iar umiditatea trebuie să fie mai mare la legumele cu un conținut ridicat de apă - castraveți, de exemplu, care au nevoie de o umiditate de 80-90%.

Fertilizarea răsadurilor

Fertilizarea răsadurilor se face de 1-2 ori, folosind îngrășăminte la sol sau foliare. În ceea ce privește necesarul de minerale, răsadurile au nevoie de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu (NPK). Pentru plantare, se folosesc doar răsaduri de calitate, bine dezvoltate, care să reprezinte un start bun pentru o plantă puternică și sănătoasă. Cu 4-5 zile înainte de plantare se recomandă o fertilizare de „start” cu azotat de calciu, care asigură o rezervă de substanțe minerale în plantă, după plantare.

Repicarea răsadurilor

Răsadul repicat se obține prin transplantare, la distanțe mai mari, pentru a le asigura un spațiu mai mare de nutriție răsadurilor. Transplantarea are loc atunci când răsadurile prezintă un sistem radicular bine format, iar plantele sunt viguroase și au dimensiunea ideală pentru plantare răsaduri.

La repicat, plantele bolnave și slab dezvoltate se înlătură, iar ruperea vârfului rădăcinii (pivotante) determină o ramificare mai puternică. Repicatul prelungește perioada de producere a răsadurilor, ceea ce impune necesitatea semănatului mai devreme, cu 7-10 zile față de metoda producerii răsadului nerepicat. Această metodă se pretează mai ales pentru tomate, ardei, vinete, varză și conopidă timpurie. Este important de menționat că dacă răsadurile sunt crescute în plăci alveolare din EPS, nu mai este nevoie să se efectueze lucrările de repicat, respectiv semănat.

Când se face repicarea?

Momentul optim pentru repicat este atunci când plantele au format 1-2 frunze. Repicatul este indicat să se facă pe timp noros și nu prea rece. Pe timp însorit răsadurile se umbresc timp de 1-2 zile, pentru a asigura o bună prindere. După 3-4 zile de la repicat se controlează prinderea și se completează golurile.

Cum se face repicarea?

Răsadnițele folosite pentru repicare se aleg în funcție de temperatura mediului și pot fi calde, semicalde sau reci. Pentru culturile din sere și solarii, răsadurile se repică în ghivece sau cuburi nutritive, în timp ce răsadurile destinate culturilor din câmp se repică în cuburi așezate pe solul din solarul încălzit, direct în stratul de pământ pregătit în acest scop sau în răsadnițe calde.

În ceea ce privește distanțele de repicat și dimensiunile cuburilor sau ghivecelor în care se repică, acestea diferă de la o legumă la alta. La culturile forțate se folosesc cuburi sau ghivece cu latura de 10-12 cm, pentru culturile din solarii, 5-7 cm, iar pentru culturile timpurii din câmp, 5 cm. Pentru vărzoasele timpurii, ardei, salată, distanțele de repicat sunt de 5/5-6/6 cm, iar pentru tomate și vinete 7/7-10/10 cm.

Adâncimea de repicat este pentru cele mai multe dintre legume cu 0,5-1 cm mai mare decât adâncimea la care plantele au stat în semănătură și doar salata, țelina și gulia se repică la aceeași adâncime.

Răsadul se udă din abundență în prealabil, pentru a putea fi scos mai ușor din semănătură. Plantele se sortează și se păstrează doar exemplarele viguroase și sănătoase.

Tratamente fitosanitare la răsaduri legume

Prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor, când vine vorba despre răsadnițe, include, pe lângă măsurile generale de igienă și îngrijirea răsadurilor – dezinfecția solului, a spațiilor și uneltelor de lucru, administrarea unor tratamente periodice, la intervale de 7-10 zile, cu fungicide.

Noul fungicid polivalent Dagonis® de la BASF asigură o eficacitate excelentă la legumele solanacee. Poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume și asigură o protecție îndelungată împotriva unor agenți patogeni importanți: făinarea și pătarea brună a castraveților, tomatelor, antracnoza și putregaiul alb la mazăre, făinarea, putregaiul alb și alternarioza frunzelor și a rădăcinilor la morcov, pătrunjel de rădăcină, sfeclă roșie, țelină, hrean, topinambur, păstârnac, ridichi, salsifi – barba caprei, rădăcini de Valeriană, rădăcini de Ginseng, condimente și alte rădăcinoase și tuberculifere, cu excepția sfeclei de zahăr.

Dagonis® simplifică activitatea în fermă și este un aliat de nădejde al legumicultorilor în culturi precum: tomate, castraveți, mazăre, morcov, salată, praz, ceapă , broccoli, conopidă, varză, vinete, ardei, pătrunjel de rădăcină, sfeclă roșie etc.

Cu o zi înainte de plantarea răsadurilor se pot aplica tratamente fitosanitare, iar cu 24 de ore înainte de plantare se aplică o udare până la saturație, care va ușura scoaterea răsadurilor. Totodată, răsadurile se plivesc sau sunt tratate cu erbicide. Pentru combaterea buruienilor, o soluție eficientă este produsul Stomp® Aqua, un erbicid pelicular care se aplică înainte de transplantarea răsadurilor în câmp. Se poate aplica la culturile de tomate, ardei, vinete, ceapă, usturoi etc.

Erbicid pentru răsaduri legume

Vrei să scapi de buruienile graminee anuale, perene și de costreiului din seminţe? Stratos® Ultra este un alt erbicid pentru răsaduri de legume cu aplicare în postemergenţă, pe perioada de vegetație la fasole de câmp, sfeclă de zahăr, tomate, cartofi, dar și la alte culturi.

Dacă vrei să combați eficient mana, dar și alte boli care afectează culturile de legume, Novicure® este un instrument excelent pentru managementul bolilor. Produsul acționează preventiv și inhibă germinația sporilor, blocând dezvoltarea miceliului în plantă. Asigură o eficacitate sporită contra fungilor și bacteriilor pentru majoritatea culturilor horticole.

Ține departe dăunătorii din ardei, cartofi, tomate și vinete și aplică un tratament care oferă un mod nou de acțiune împotriva gândacului din Colorado, omizii fructelor și moliei miniere a frunzelor de tomate. Noua substanță activă, metaflumizon, din produsul Alverde® acționează rapid și cu performanțe deosebite, chiar și în perioadele foarte calde, contribuind decisiv la stoparea pagubelor produse de dăunători.

Plantare răsaduri legume

Legumele destinate a fi consumate toamna - varza, conopida, gulia - se plantează la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, iar salata se plantează atât primăvara, cât și vara.

Când se face plantarea răsadurilor de legume?

Înainte de plantare răsaduri legume, trebuie să te asiguri că răsadurile nu prezintă simptome de boli, sunt puternice și au rădăcini întregi. Vârsta corespunzătoare pentru plantare răsaduri variază în funcție de cultură, (ex. 50-60 zile tomate, 60-65 zile ardei). Totodată, se urmărește și gradul de dezvoltare al plantei. Răsadul este pregătit de plantare când are o înălțime minimă de 15 cm, are mai multe frunze (cel puțin 3 la castraveți și 8-12 la ardei).

Răsadul este pregătit de plantare dacă este viguros, gros și cu internodii scurte, are sistem radicular bine dezvoltat, are boboci formați la prima inflorescență (tomate, ardei, vinete).

De ce trebuie să ținem cont înainte de plantare?

Plantarea răsadurilor în câmp trebuie făcută în zilele liniștite, fără vânt, dar și fără soare puternic. Distanța dintre plante variază, unele legume au nevoie de mai mult spațiu de dezvoltare, însă, în general, distanța dintre plante este cuprinsă între 50 și 70/80 de cm realizându-se densități de 50.000 - 120.000 de plante la hectar. Ținem, totodată, cont și de adâncimea de plantare în funcție de cultură. Plantarea se face în gropi realizate manual și imediat după aceea se execută o udare.

Plantare răsaduri roșii

În vederea obţinerii răsadurilor, semănatul se face în perioada 10-15 februarie, folosind 200-250 g sămânţă, iar repicatul are loc la apariţia primei frunze. Dacă se optează pentru cultura în seră sau solar, sămânţa trebuie să aparţină cultivarelor hibride recomandate pentru cultura în solarii.

Plantarea răsadurilor de tomate se poate face în câmp, dar și în spații protejate, precum sere și solarii, prin răsad repicat în ghivece nutritive sau cuburi nutritive, cu vârsta de 55-65 de zile. Pentru plantare răsaduri în câmp, este important să ții cont de condițiile meteorologice. Înființarea culturii de tomate în câmp poate începe când în sol se menţine, timp de 5-6 zile, o temperatură de circa 10-12 grade Celsius. Calendaristic, aceste condiții se întrunesc în jurul datei de 15-25 aprilie, în zonele sudice, şi cu 15-20 zile mai târziu, în celelalte zone.

Epoca de plantare răsaduri tomate durează 7-10 zile. Plantarea răsadurilor produse la cuburi sau ghivece nutritive se efectuează manual sau mecanizat. Răsadurile sunt pregătite anterior prin aplicarea unui tratament fitosanitar.

La ce distanță se plantează roșiile în solar?

Distanța între rânduri variază între 60 cm și 90 cm, în funcție de cât de îndepărtate sunt rândurile. Pe un singur rând, distanța între răsadurile de tomate trebuie să fie de aproximativ 30-40 cm.

Tehnologia de protecție a culturii de tomate

Principalele boli care afectează cultura de tomate sunt: mana, pătarea cafenie, făinarea, putregaiul cenușiu, alternarioza tomatelor. Combaterea eficientă a acestor boli poate fi făcută doar prin aplicarea unei scheme de tratament răsaduri, folosind produse inovatoare care au un mod complex de acțiune.

Fungicidul Scala® cu formulare lichidă, pe bază de 400 g/l pirimetanil, are o formulare superioară, care permite o acțiune rapidă. Este ideal pentru combaterea eficientă a următorilor agenți patogeni:

  • Putregai cenușiu (castraveți, dovlecei, tomate, vinete, ardei, salată);
  • Alternarioză (morcovi).

Asigură o protecție completă și o eficacitate excelentă în combaterea putregaiului cenușiu la legume! Signum® este un fungicid de nouă generație, care combate putregaiul cenușiu la numeroase culturi de legume. Oferă recolte bogate și producții de o calitate îmbunătățită, grație tehnologiei AgCelence®.

Producerea răsadurilor sănătoase este o etapă fundamentală pentru a asigura condițiile optime de înființare a culturilor de legume. Respectarea condițiilor de plantare răsaduri legume garantează fermierilor o productivitate excelentă și un randament îmbunătățit al culturii.

Dagonis®, produs nou. Mod de acțiune.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii
Mergi sus