Metoda garantată prin care reduci pierderile de recoltă la floarea soarelui

Mii de fermieri o folosesc în fiecare an, cu rezultate excelente

Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care se înființează culturile de floarea soarelui. Iar anul 2016 nu se anunță deloc prietenos. Dimpotrivă, vremea va fi capricioasă în următoarele luni. Fermierii de succes știu că planificarea îi poate scăpa de multe dureri de cap mai târziu.


De aceea, agricultorii cu experiență își fac calculele cu mult timp înainte de a semăna floarea soarelui. Majoritatea fermierilor iau în calcul condițiile de anul trecut și prognoza meteo în momentul în care achiziționează produse pentru protecția culturii de floarea soarelui.


Pe lângă acestea, există și câteva principii generale pe care fiecare cultivator de floarea soarelui ar trebui să le respecte, de la solul pe care va fi amplasată cultura, alegerea celui mai potrivit hibrid de floare, fertilizarea cu îngrășăminte organice sau chimie și până la aplicarea la momentul optim a dozelor recomandate de erbicide sau fungicide pentru floarea soarelui.


Fermierii care au ales în acest an hibrizi de floarea soarelui de înaltă calitate vor să aibă siguranța că producția se va ridica la nivelul așteptărilor lor. Pentru asta, execută tehnologia ca la carte, aleg mereu produsele capabile să asigure efect garantat, aplică tratamentele preventiv, sau la momentul potrivit, respectă întotdeauna dozele recomandate și rotesc culturile.

Cum alegi fungicidul potrivit pentru floarea soarelui


Unul dintre cele mai apreciate fungicide pentru floarea soarelui este Pictor®, produs de BASF. Fungicidul Pictor® pentru floarea soarelui și rapiță a fost lansat de compania BASF în 2007 și testat de mii de fermieri, în diverse condiții de pe glob. Peste 2,2 milioane de hectare au fost tratate în Europa până acum cu fungicid Pictor®, iar rezultatele arată că acesta oferă eficacitate dovedită împotriva celor mai dificile boli la floarea soarelui și rapiță.


Testele realizate pe loturile experimentale atât de fermierii care au încercat fungicidul Pictor®, cât și de experți, au arătat că se pot reduce astfel pierderile de recoltă. În condiții climatice dificile, bolile care atacă floarea soarelui pot duce la pierderi de producție de până la 60%.


Condițiile climatice prognozate de meteorologi pentru România indică precipitații abundente în următoarele două luni, în majoritatea zonelor țări, urmate de o vară care se anunță aproape la fel de secetoasă ca și cea a anului 2015. În aceste condiții, autoritățile au avertizat fermierii să își ia măsuri de precauție pentru culturile înființate, sau pe care le vor înființa.


Cultura de floarea soarelui este periclitată de un număr mare de buruieni, boli și dăunători. Pentru fermieri, cele mai importante boli la floarea soarelui sunt putregaiul alb (Sclerotinia), Alternarioza (Alternaria), pătarea neagră (Phoma) și pătarea frunzelor (Phomopsis).

Ce spun fermierii despre bolile florii soarelui


Mulți dintre fermieri s-au confruntat cu probleme de la înființarea culturii de floarea soarelui și până la recoltare. ”În Satu Mare am avut o grămadă de corecții de făcut. Am văzut o sensibilitate mai mare la Phoma și Phomopsis și chiar la Sclerotinia”, mărturisește Marian Coneac.


Astfel de boli au apărut și în sud-vestul țării. ”La floarea soarelui am avut probleme cu Botrytis și cu Phoma în anumiți ani”, spune și Liviu Antonescu. Cristian Haim nu a scăpat nici el de aceste boli, chiar dacă practică agricultura în zona de vest României: ”Putregaiul cenușiu și Sclerotinia ne-au făcut probleme în Timiș”, spune acesta.


Nu doar bolile au pus fermierii în dificultate anul trecut. Vremea a avut un cuvânt important de spus în cultura de floarea soarelui. ”Au fost mici impedimente și în Călărași. Primăvara, de exemplu, ne-am trezit cu apele băltind pe ogoare”, își amintește Gheorghe Matei. Lucrurile au stat cu totul altfel pentru Aedin Celzin, în județul Constanța: ”Seceta ne-a afectat practic undeva la 50-70% din producția de floarea soarelui”.


Bolile florii soarelui precum sclerotinia sau alternarioza apar în special în timpul înfloririi și pot duce la pierderi de recoltă de 30%. Din cauza faptului că momentul optim pentru tratamentul cu fungicid la floarea soarelui este greu de stabilit, apare necesitatea folosirii unui produs care să ofere flexibilitate în aplicare. În funcție de tipul de boli care afectează floarea soarelui, fungicidul Pictor® se poate aplica preventiv, începând de la stadiul de 6-8 frunze, până la înflorirea deplină (stadiile BBCH 16-65).


Fermierii pot aplica fungicid Pictor® pentru combaterea bolilor la floarea soarelui intr-unul sau două tratamente în vegetație, în doza recomandată de 0,5 l/ha. Fungicidul Pictor® este eficient îndeosebi împotriva bolilor florii soarelui precum Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb al florii soarelui), Alternaria helianthi (alternarioza florii soarelui), Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu), sau Phomopsis helianthi (pătarea brună și frângerea tulpinilor de floarea soarelui).

Care sunt cele mai păgubitoare boli pentru floarea soarelui


De departe, cea mai păgubitoare boală la floarea soarelui este putregaiul alb. Pentru combaterea putregaiului alb, fermierii trebuie să ia mai multe măsuri chimice și agro-fitotehnice pentru protecția florii soarelui . Simptomele sunt diferite: apariția unor pete brune la baza tulpinii, putrezirea bazei tulpinii și a calatidiului. Dacă beneficiază de condiții favorabile, petele pot să apară și pe frunze. Deseori, leziunile sunt acoperite de un miceliu alb și se extind de la rădăcină spre vârful plantei. Atacul cel mai puternic are loc însă pe calatidiu. Plantele încep să se ofilească, apoi mor rapid.


Alternarioza la floarea soarelui are un efect mai puțin devastator decât Sclerotinia. Chiar și așa, pierderile pot ajunge ușor la 30%, în cazul infestărilor puternice. Agentul patogen este foarte răspândit, iar atacurile au loc în special în anii cu perioade umede și temperaturi ridicate, la fel cum se prognozează că vor fi și următoarele luni 2016 . Simptomele apar sub forma unor puncte maro pe frunze, tulpini și calatidiu. Leziunile se extind apoi sub forma unor dungi înguste, distribuite aleatoriu. Calatidiul nu putrezește, dar leziunile fuzionează în final și duc la ruperea tulpinii.


Vântul este unul din factorii care favorizează răspândirea Phoma la floarea soarelui. Agentul patogen se găsește în toate marile zone de cultură. Odată pătrunsă în frunză, ciuperca se răspândește spre tulpină. Ulterior, apar pete negre, specifice, care se unesc și înconjoară tulpina ca un manșon. Pătarea neagră a tulpinilor de floarea soarelui duce de cele mai multe ori la ruperea tulpinilor afectate, ruperea sau distrugerea calatidiului și uscarea semințelor de floarea soarelui. Pierderile de producție pot atinge în aceste cazuri chiar și 25%.

Putregaiul cenușiu al florii soarelui este un alt patogen întâlnit peste tot. Grav este faptul că Botrytis cinerea atacă o mulțime de culturi, în special cele slăbite sau supuse factorilor de stres (secetă, temperaturi). În funcție de factorii climatici care se manifestă în anul respectiv, atacul Botrytis poate fi amplificat. În special condițiile de umiditate favorizează răspândirea putregaiului cenușiu. Atacul cel mai păgubitor este cel de pe calatidiu, care ajunge să fie acoperit de miceliu, ducând la pierderea semințelor. Dacă atacul are loc devreme, plantele pot putrezi în întregime. Dacă agentul patogen atacă mai târziu, semințele se scutură prematur. Culturile de floarea soarelui se pot proteja împotriva putregaiului cenușiu printr-un tratament cu fungicid până la mijlocul perioadei de înflorire. Aplicarea fungicidului poate preveni și aderarea scleroților la semințe, deci implicit supraviețuirea agentului patogen pentru următorul an.


Pătarea brună-cenușie a tulpinilor de floarea soarelui este altă boală răspândită. Agentul patogen ajuns inițial pe frunze elimină toxine care ajung în nervurile frunzelor și tulpinilor. Acestea determină apariția unor pete de culoare brun închis. Frunzele se pot necroza, iar tulpinile afectate de Phomopsis se pot rupe ușor. Plantele de floarea soarelui se pot usca complet în cazul unor atacuri de intensitate mare. Dacă nu se aplică două tratamente (în stadiul de 8-10 frunze, respectiv la diferențierea calatidiului), pierderile de producție se pot ridica ușor la peste 30%.

Cum acționează fungicidul Pictor®


Produs de BASF, Pictor® este un fungicid sistemic care conține două substanțe active: boscalid și dimoxistrobin. Cele două substanțe au o acțiune sinergică, sistemică și translaminară. Acestea sunt apoi translocate acropetal în plantă. Fungicidul Pictor® acționează preventiv, împiedicând germinarea sporilor, creșterea miceliilor și având efect asupra dezvoltării tuburilor germinative și sporulării.


Conform studiilor efectuate în Europa, între 2010-2015, Pictor® este cel mai eficace fungicid împotriva bolilor la floarea soarelui. Majoritatea produselor folosesc combinații între strobilurine și triazoli. În schimb, fungicidul Pictor® combină strobilurinele cu clasele SDHI, ceea ce duce la performanțe deosebite pentru un spectru larg de boli ale culturilor de floarea soarelui, flexibilitate în aplicare și eficacitate de lungă durată.


Fungicidul Pictor® este compatibil cu insecticide, îngrășăminte foliare și alte fungicide, dar este nevoie să consultați tabelele de compatibilități.


Tratamentul cu Pictor® se poate face preventiv, cu echipamente terestre, prin folosirea unui volum recomandat de soluție între 200-400 k/ha.

Ce înseamnă efectul de înverzire pentru floarea soarelui


Unul dintre efectele fiziologice benefice ale fungicidului Pictor® pentru floarea soarelui este cel de vitalizare a plantei. Pictor® este unul dintre produsele BASF care beneficiază de tehnologia unică AgCelence®. Datorită efectelor acesteia, poți obține sporuri importante de producție, chiar și în situații în care există o presiune de infecție scăzută din partea bolilor.


Testele făcute de fermieri și experții BASF au demonstrat de-a lungul anilor că tratamentele cu Pictor® la floarea soarelui au determinat creșteri ale recoltei, atât în absența bolilor, cât și în cazuri de infestare redusă.


Tehnologia AgCelence® de la BASF asigură capacitatea de a oferi plantelor beneficii suplimentare față de produsele obișnuite. Spre deosebire de regulatorii de creștere, care acționează hormonal, efectul AgCelence acționează asupra întregii fiziologii. Odată stimulat metabolismul, plantele sunt mai eficiente, transpiră mai puțin, fac mai multă fotosinteză și produc mai puțină etilenă (hormonul de stres al plantei).


Rezultatul este că plantele de floarea soarelui sunt astfel mai sănătoase, mai viguroase, tolerante la stres, dau recolte mai mari și de o calitate mai bună. Efectul AgCelence asupra culturilor de floarea soarelui este și unul de vitalizare, de înverzire. Recolta ajunge mai târziu la maturitate, beneficiind astfel de o fotosinteză mai eficientă, spor de producție și semințe cu un conținut ridicat de ulei. Testele efectuate de BASF în România în 2011 au evidențiat faptul că loturile de floarea soarelui tratate cu fungicid Pictor® pot beneficia de o creștere de recoltă și de peste 500 de kg/ha.

Culturi similare

Mergi sus