BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Se anunță precipitații abundente în următoarele trei luni

30 mar. 2016

Vezi care este prognoza meteo pentru aprilie, mai și iunie

Meteorologii anunță o vreme capricioasă în următoarele trei luni, în majoritatea zonelor țării. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, ploile vor fi excedentare, peste normalul climatologic, iar vremea se va încălzi în lunile aprilie, mai și iunie.


Fermierii care vor să știe dacă timpul este potrivit pentru a planifica sau aplica tratamente la culturile înființate, pot consulta totodată și secțiunea Vremea de pe site-ul BASF . Prognoza detaliată oferită de BASF cuprinde atât prognoza pe zonele geografice din următoarele opt zile, cât și avertizări de vreme rea sau grafice pentru a vedea cum evoluează vremea. Agricultorii pot vedea și recomandările de aplicare a produselor pentru protecția plantelor , în funcție de momentul optim al zilei și condițiile meteo, pe intervale orare.


Cum va fi vremea în aprilie


Temperaturile medii vor atinge valori între 8-10°C în zona de sud și vest. Va fi puțin mai frig în Transilvania și în centrul și nordul Moldovei. În Maramureș și în depresiunile intramontane, temperaturile medii vor fi de doar 6-8°C.


Luna aprilie va veni și cu cantități însemnate de precipitații, uneori sub formă de averse însoțite de descărcări electrice. Va ploua cel mai mult în vestul României, unde se vor atinge cantități de 60-80 l/m2. În Oltenia, Banat sau Crișana, precipitațiile vor avea valori mai scăzute, între 40-60 l/m2, în vreme ce Dobrogea, Muntenia și local în Moldova, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale.


Cum va fi vremea în luna mai


Precipitațiile vor fi excedentare și în luna mai, în aproape toate zonele țării, cu excepția sudului și estului. În Muntenia și Maramureș se vor înregistra cele mai mari cantități de precipitații (până la 86 l/m2, respectiv 89 l/m2), urmate de Crișana, Banat și Oltenia, unde cantitățile vor putea depăși 83 l/m2.


Temperatura medie lunară în mai va fi apropiată de valorile normale. Excepție vor face zonele de nord și centru, unde valorile termice se vor situa sub media de 15°C. Va fi mai frig în Moldova (temperaturi medii între 10-17°C), în vreme ce temperaturile din Muntenia, Oltenia și Banat se vor situa peste media climatologică.


Cum va fi vremea în iunie


Prima lună de vară va aduce o vreme destul de capricioasă în Muntenia, Oltenia, Transilvania, Crișana, Moldova și Banat, cu ploi care pot depăși chiar și 100 l/m2. În Dobrogea, precipitațiile vor fi deficitare, cu valori între 27-60 l/m2, conform estimărilor ANM. În restul țării, precipitațiile vor fi apropiate de mediile normale, de aproximativ 84,5 l/m2. În ceea ce privește temperaturile medii, acestea vor fi cuprinse în intervalul 16-22°C în Muntenia și Oltenia, 15-19°C în Transilvania, respectiv 13-21°C în Moldova.


Pentru lunile de vară, meteorologii nu au vești foarte bune pentru fermieri. Specialiștii ANM estimează că am putea avea parte de o vară secetoasă , la fel ca cea de anul trecut, când fermierii și-au văzut culturile afectate serios. În acest sens Ministerul Mediului avertizează fermierii să se informeze și să ia din timp măsurile necesare.

Mergi sus