BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ministrul Agriculturii: Fără pesticide ar dispărea 40% din producția de cereale

6 oct. 2016

Ce spune șeful MADR despre utilizarea biotehnologiilor și a produselor pentru protecția plantelor în agricultură

Ministrul Agriculturii a participat marți la inaugurarea noului sediu al Facultății de Biotehnologii din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Alături de gazdele evenimentului, ministrul a transmis un mesaj referitor la necesitatea folosirii de produse pentru protecția plantelor , în contextul actual al schimbărilor climatice, dar și al utilizării intensive a terenurilor agricole.


”În condițiile în care bolile și dăunătorii devin tot mai rezistenți la produsele clasice, cred că biotehnologiile reprezintă o soluție. Știm foarte bine că, la nivel mondial, 30% din profitul din agricultură se obține din cultivarea plantelor rezultate în urma biotehnologiilor”, a spus șeful MADR. Acesta a reluat importanța dezvoltării cercetării românești în agricultură, aflată aproape de colaps în momentul de față.


Ministrul a mai subliniat totodată și importanța cercetărilor în domeniul biotehnologiei, prin care se pot obține soluții la provocările tot mai dificile cu care agricultorii se confruntă în momentul de față. Achim Irimescu a dat și un exemplu, referitor la decalajul dintre România și țările mai dezvoltate: ”îmi amintesc că la o conferință, un reprezentant al SUA la Bruxelles spunea că noi europenii încă avem un decalaj mare. Dacă nu ne vom trezi la timp, vom rămâne și mai mult în urmă. Cred că e esențial să accelerăm acest proces, pentru a reduce handicapul pe care îl avem. Și nu e vorba doar de România aici, ci de toată Europa”.


Este important de amintit că biotehnologiile nu înseamnă modificări genetice. Biotehnologiile reprezintă un ansamblu de tehnici sau de microorganisme folosite în agricultură sau la producerea hranei. De fapt, omenirea folosește biotehnologiile de aproape o mie de ani. Iar exemplele sunt multe, de la folosirea drojdiei pentru fermentare, până la tehnicile de producere a brânzeturilor sau a vinului, de exemplu. Spre deosebire de acestea, ingineria genetică reprezintă în sine o subramură a științei biotehnologiei și presupune modificarea materialului genetic al plantelor sau bacteriilor pentru a le stimula să atingă anumiți parametri.

Ministrul Irimescu a mai atins și aspectul folosirii pesticidelor în agricultură. ”Cunoaștem cu toții să s-au cam atins limitele la producția pe hectar, la culturile clasice. Aici trebuie să își intre în rol cercetarea. Iar biotehnologiile pot oferi soluții miraculoase. Știți bine câte discuții sunt pe tema reziduurilor. Dar se consideră că la nivel mondial 40% din producția de cereale ar dispărea dacă nu s-ar folosi pesticide”, a mai spus Irimescu, conform Agerpres.


Șeful MADR a amintit, de altfel, de un studiu publicat de Asociația Europeană a Industriei de Protecția Plantelor (ECPA), în cadrul campaniei ”Cu sau fără pesticide?” . Folosind diverse materiale, dar în special fotografii și studii, ECPA a arătat clar diferența semnificativă pe care o fac produsele pentru protecția plantelor, atât în ceea ce privește producția de hrană, disponibilitatea acesteia pe glob, dar și în privința sustenabilității.


Ce puteți face pentru o agricultură sustenabilă:

Mergi sus