BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Subventii APIA. Când se reiau plățile către fermieri

13 feb. 2017

Ce spun autoritățile și ce spun liderii din agricultură despre banii pentru fermieri

Odată cu aprobarea bugetului de stat, plățile pentru subventiile APIA ar trebui să fie, teoretic, deblocate. Conform oficialilor APIA, procedura de verificare a cererilor unice pentru campania 2016 ar putea fi finalizată în martie. Tot atunci, APIA ar putea începe și sesiunea de primire a cererilor pentru anul 2017. Data de începere este 1 martie.


În practică, lucrurile nu stau atât de bine pentru crescătorii de animale. Aceștia trebuie să aștepte o decizie a Comisiei Europene, referitoare la sprijinul cuplat din zootehnie. Comisia va lua o decizie după data de 16 februarie, când este programată întâlnirea bilaterală de la Bruxelles. ”Banii pentru plăți sunt blocați la Comisia Europeană. Până în martie nu se mai poate face nicio plată”, acuză Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.


Se deschid trei submăsuri pentru fermierii care investesc în ITI Delta Dunării


Vești mai bune vin însă de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. AFIR va deschide pe 13 februarie sesiunea de depunere a proiectelor de investiții pentru zona ITI Delta Dunării (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării). Acestea vor fi finanțate prin PNDR 2014-2020. Cererile pot fi depuse pentru investiții în procesarea produselor agricole (submăsura 4.2), a produselor pomicole (submăsura 4.2a) sau pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1). Sesiunea rămâne deschisă până la data de 12 noiembrie.


AFIR pune la dispoziție 19 milioane de euro în total, pentru cele trei submăsuri. Tinerii fermieri pot accesa cei mai mulți bani, 10 milioane de euro, reprezentând submăsura 6.1. Beneficiarii pot primi un sprijin de până la 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO. Pentru a fi eligibili, beneficiarii din zona Deltei Dunării trebuie să aibă cel mult 40 de ani, să fie înregistrați ca PFA, sau asociați ai unor SRL-uri și să se angajeze că vor deveni fermieri activi. Cel puțin 50% din plantație trebuie să fie amplasată în teritoriul ITI Delta Dunării.


Pentru submăsura 4.2, sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul agricol, autoritățile alocă 8.5 milioane de euro fermierilor din zona Deltei. Beneficiarii pot fi PFA-uri, societăți comerciale sau cooperative care fac investiții pe teritoriul ITI Delta Dunării. Aceștia pot obține până la 2,5 milioane de euro pentru un proiect. Dacă operațiunile sunt sprijinite în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare, intensitatea sprijinului nerambursabil poate crește cu 20%. Beneficiarii pot folosi acești bani pentru construcția, extinderea, dotarea sau modernizarea clădirilor pentru procesare, pentru cumpărarea de noi utilaje, instalații sau echipamente, precum și pentru îmbunătățirea controlului intern al calității.


Submăsura 4.2a – procesarea produselor pomicole beneficiază de o alocare totală de 800.000 de euro. Beneficiarii eligibili sunt întreprinderi individuale sau familiale, PFA, societăți comerciale, grupuri de producători care fac investiții corporale și necorporale pe teritoriul ITI Delta Dunării, pentru procesarea și marketingul produselor agricole. Sprijinul nerambursabil este de 50% pentru IMM-uri și asociații, respectiv 40% pentru întreprinderile mari. Beneficiarii pot primi cu 20% mai multe puncte procentuale dacă operațiunile sprijinite sunt în cadrul PEI. Banii pot fi folosiți pentru construcția, extinderea sau modernizarea unităților care colectează sau procesează produsele pomicole, inclusiv pentru producerea de alcool, pentru a cumpăra instalații sau echipamente, precum și pentru a achiziționa tehnologii, licențe software sau alte elemente necesare pentru a implementa sisteme de management al calității.

Mergi sus