Tulpinile de rapiță au crăpături? Soluția este foarte simplă!

Contrar credinței populare, nu înghețul provoacă aceste crăpături. Ce rezolvare a găsit Lucian Buzdugan

Din ce în ce mai mulți fermieri se plâng în acest an de apariția crăpăturilor în tulpinile plantelor de rapiță. Acestea pot cauza pierderi importante de recoltă. Înghețul a fost considerat o bună vreme cauza principală a acestui fenomen, dar iarna blândă a dovedit că temperaturile negative sunt cel mult un factor favorizant al apariției de leziuni ale tulpinii de rapiță. ”Cauza este cu totul alta”, spune Lucian Buzdugan, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România.


Domnul Buzdugan este unul dintre cei mai apreciați specialiști ai culturii de rapiță. Doctor în agricultură, este și autorul singurei cărți românești de specialitate, dedicată rapiței de toamnă. Autoritatea în domeniu îi este întărită și de faptul că face parte din consiliul de administrație al Agricost. Cu 57.000 de hectare lucrate, compania din Insula Mare a Brăilei operează cea mai mare exploatație agricolă din Uniunea Europeană.


Domnule Buzdugan, sunteți unul dintre cei mai experimentați fermieri. Cum vedeți cultura de rapiță anul acesta?


Cei care au semănat-o prea devreme, au avut de suferit. Rapița a crescut puternic și primele înghețuri au afectat-o. În prima parte a iernii, la unele culturi care erau prea dezvoltate, au fost distruse o parte din tijele florifere formate. Dar, datorită iernii blânde care a urmat, în multe locuri, planta a format lăstari noi. Aceștia au repornit în vegetație ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Ceea ce este un lucru bun.


O situație mai proastă există în partea centrală și de nord a Moldovei. Din cauza secetei, înălțimea plantelor de rapiță astăzi nu este suficient de mare, lăstărirea aceasta nu s-a produs în proporție suficientă și acolo se prognozează o producție mai mică. Cu toate acestea putem spune că iarna pe care am avut-o a fost favorabilă culturii de rapiță.

Mulți fermieri s-au plâns de apariția unor crăpături inexplicabile pe tulpinile plantelor de rapiță. Cunoașteți problema?


Da. Se constată apariția unor crăpături pe tulpini, care, în ultimii ani, au provocat destul de multe pierderi. Înțeleg că și anul acesta mulți fermieri se confruntă cu aceste crăpături pe tulpina rapiței. Din experiența mea, vă pot spune exact care este cauza fenomenului. Lipsa borului duce la crăparea tulpinii rapiței.


Cu ceva timp în urmă m-am documentat și am aflat că aceste crăpături ale tijei la rapiță pot fi puse pe seama lipsei borului și al insuficienței azotului. În anii când am tratat plantele cu bor, acest fenomen a fost minim, s-a manifestat foarte, foarte puțin, până la maximum 1%, sau chiar sub 1% din cultura de rapiță în Insula Mare a Brăilei.


Ce se întâmplă, mai exact?


Noi știm că plantele consumă macroelemente și microelemente. Borul este unul dintre microelementele importante. Pentru a suplini această lipsă ar trebui aplicate toamna 1,7 kg/ha pe solurile cu un pH < 6,5. Aceste alte microelemente ca magneziul, cuprul, molibdenul, etc., pot fi asigurate și printr-un tratament foliar, care să completeze cantitatea necesară plantelor. Unele îngrășăminte foliare pot conține bor în amestec cu alte 3-4 macroelemente foliare, în care Borul nu trebuie să depășească 0,3 kg/ha. Atunci poți împușca doi iepuri: fertilizarea și asigurarea necesarului de bor pentru rapiță. Borul poate fi aplicat în 3-4 tratamente până la înflorit, când nu trebuie să depășească o concentrație de 0,15 % (Borlan, 1992).


Lipsa borului poate fi compensată cel mai bine cu un tratament care ar trebui administrat primăvara, la pornirea în vegetație. Aceste crăpături apar odată cu alungirea tijei principale sau a lăstarilor produși în cultura de rapiță.

Și cum ați aflat cauza?


Mulți dintre colegii noștri pun crăpăturile din tulpinile rapiței pe seama înghețului. Tija sau lăstarul respectiv ar îngheța la temperaturi mai mici de -2°C. Atunci, tulpina îngheață, se fisurează. Dar asta e o presupunere. Este adevărat că fenomenul de apariție a crăpăturilor la rapiță se manifestă foarte puternic și când apare înghețul, dar eu am cunoscut la rapiță situații când nu au fost temperaturi sub -2° și tulpinile tot au crăpat.


Vezi cum asiguri protecția culturii de rapiță în perioada înfloritului


Am luat legătura cu câțiva cercetători din Franța. Eu le explicam că ne îngheață tulpinile și apoi crapă, iar ei mi-au spus: ”Posibil să înghețe tulpinile dar, crapă din lipsă de bor. Fă un tratament cu bor!” Deși eu eram sigur că e de la îngheț. Și dacă ați întreba fermierii, cred că cel puțin jumătate din ei v-ar spune același lucru, dar uite că nu e adevărat!


Dar a cam trecut momentul tratamentului de primăvară. Ce ar putea face fermierii acum?


Da, tratamentul cu bor nu mai poate intra în discuție acum. Tratamentul cu Bor se poate face până la înflorire și este un tratament de prevenție. Aș recomanda fermierilor care se confruntă cu astfel de situații să intervină cu un tratament de cicatrizare și mai mult de blocare a penetrării unor agenți patogeni prin aceste răni deschise. Pentru că acestea sunt de fapt niște ferestre apărute în tulpina plantei și care permit pătrunderea unor agenți patogeni care ar putea duce la compromiterea totală a culturii respective sau a unor părți din plantă.


În concluzie, rapid ar trebui făcut un tratament cu un fungicid precum Pictor® , pe care l-am testat în Insula Mare a Brăilei alături de alte fungicide. Mereu fac teste și aleg produsul care poate asigura cel mai mare spor de producție. Și vă pot garanta că Pictor® poate ajuta rapița afectată de problema crăpăturilor tulpinii.


Ce poate face mai exact fungicidul Pictor® pentru a proteja rapița afectată de aceste crăpături?


Va face exact ce trebuie!


Fungicidul Pictor® este unul dintre produsele care ar preveni pătrunderea agenților patogeni în tulpină, prin aceste crăpături. Chiar recomand fungicidul Pictor® de la BASF . Îl recomand, pentru că îi cunosc exact efectele benefice, de blocare a penetrării bolilor prin leziunile rapiței. Pentru că acesta este un fenomen real cu care ne confruntăm. Este vorba despre o manifestare secundară nedorită a plantelor de rapiță la lipsa de bor.

Mergi sus