Agricultura regenerativă, o posibilă soluție pentru problemele unui viitor tot mai nesigur

EDITORIAL Fenomenele climaterice extreme și eroziunea solului, probleme majore pentru viitorul agriculturii

Seceta, vântul foarte puternic, căderile de grindină și celelalte fenomene extreme au afectat mii de hectare, la nivel național, în această vară. Și este doar o mică parte dintr-un tablou destul de sumbru la nivel global. Ba chiar, am putea spune, că fermierii noștri au scăpat ușor, în comparație cu cei din alte țări.

Fenomenele meteo extreme ridică tot mai multe probleme, iar specialiștii avertizează că acestea nu vor scădea în viitor, dimpotrivă. Soluții? Sunt multe propuse, dintre care agricultura regenerativă și reîmpădurirea masivă sunt tot mai des menționate.

Prima dintre ele, agricultura regenerativă, este o soluție veche, dar repusă constant pe tapet. Pe scurt, agricultura regenerativă cuprinde un set de măsuri de sustenabilitate, prin care solul este protejat și ajutat să se regenereze constant, cu accent pe creșterea biodiversității, pe eficientizarea circulației apei și pe capturarea gazelor cu efect de seră.

Agricultura regenerativă, pe val

În prezent, se investesc tot mai mulți bani în această zonă, considerată una dintre cele mai eficiente soluții, pe termen lung, mai ales în cazul problemelor legate de eroziunea solului și capturarea gazelor cu efect de seră. În această vară, au fost lansate mai multe inițiative, la nivel global, pentru a susține fermierii în tranziția către acest tip de agricultură.

Numai în Statele Unite, în prezent, există circa 70 de investiții strategice, în valoare de peste 47 de miliarde de dolari, care vizează și dezvoltarea în zona agriculturii regenerative. În plus, acolo s-au format o serie de fonduri dedicate pe acest tip de agricultură. Motivul e simplu: tot mai mulți investitori sunt interesați să susțină soluții în fața problemelor tot mai mari ridicate de schimbările climatice, în condițiile în care tehnologiile și serviciile necesare pentru combaterea încălzirii globale prezintă potențial de câștiguri financiare.

Acest tip de agricultură are marea capacitate de a capta gazele cu efect de seră, în special dioxidul de carbon. Este un mare avantaj, mai ales în contextul în care industria se chinuie să implementeze măsuri în acest sens, la nivel global. Stocarea dioxidului de carbon va preîntâmpina, în viitor, marea problemă a încălzirii globale. Desigur, investitorii se uită și la profiturile potențiale care ar urma să vină din acest sector, estimate a fi de câteva ori mai mari decât sumele investite.

Reîmpădurirea masivă, o soluție eficientă

O altă soluție, mai veche, dar readusă în discuție tot mai des, este cea a reîmpăduririlor masive. Și când spun ”masive”, nu exagerez deloc: se vorbește despre 350 milioane hectare, o suprafață mai mare decât a Indiei. Cel puțin așa sună planul anunțat, în primăvara acestui an, de Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru următorii 10 ani.

Pădurile masive pot avea un rol crucial în stoparea fenomenului de încălzire globală, în îmbunătățirea circuitului apei în natură, în purificarea apelor și în reducerea poluării aerului.

Tot mai mulți factori de decizie, printre care și politicieni, redescoperă această soluție simplă (cel puțin în teorie) și veche, despre care se vorbește de mult timp, dar nu se face aproape nimic. Pădurile tropicale, care acopereau în trecut circa 14% din suprafața planetei, mai reprezintă acum 6%.

Acum, când fenomenele meteo extreme devin tot mai dese și amenință stabilitatea ecosistemului, tot mai mulți decidenți parcă s-au ”trezit” brusc din somn. India a anunțat că vrea să planteze 13 milioane de hectare până în 2020, America Latină – circa 20 milioane hectare, iar țările africane aproximativ 100 milioane hectare până în 2030. Semne bune, care arată că liderii planetei percep tot mai clar problemele viitorului.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus