Agricultura trebuie să se reinventeze în următorii 30 de ani

EDITORIAL: Încălzirea globală și creșterea datoriilor, o presiune suplimentară pusă pe umerii agriculturii, pe lângă creșterea globală a populației

Tot mai mulți specialiști avertizează că agricultura va trebui să se schimbe radical în următorii 30 de ani, în condițiile în care populația globului, în prezent aproape 8 miliarde de oameni, este așteptată să ajungă la 10 miliarde în 2050. În actualele condiții, fermierii nu ar putea produce alimente pentru a satisface 10 miliarde de oameni, de aceea, fără inovații și schimbări majore, va exista o presiune suplimentară pe umerii lor.

Mai mult de atât, schimbările climatice vor reprezenta o altă problemă importantă, în condițiile în care, de la an la an, temperatura globală crește, cu consecințe semnificative asupra recoltelor și nu numai. Din fericire, există soluții care ar putea echilibra această balanță. E nevoie doar de voința tuturor actorilor implicați pentru a putea face aceste schimbări la momentul potrivit.

Cooperarea dintre fermieri și jucătorii din industrie, esențială

Fermierii vor fi obligați, pentru a deveni mai eficienți în viitor, să colaboreze strâns cu jucătorii mari din industrie, potrivit unui studiu efectuat de firma de consultanță Roland Berger. Și folosirea instrumentelor digitale este esențială pentru creșterea eficienței, în contextul în care fermierii vor trebui să se lupte cu încălzirea globală, scăderea prețului alimentelor și un nivel tot mai mare al datoriilor la nivelul întregii economii globale.

În plus, consumatorii vor tot mai mult alimente produse în mod sustenabil, ceea ce naște alte provocări pentru acest sector economic. Specialiștii atrag atenția că atât producătorii de echipamente industriale și roboți, cât și cei de produse destinate protecției plantelor, vor trebui să colaboreze strâns cu fermierii pentru a găsi soluții la problemele viitorului.

Digitalizarea, instrument major

În ultimii ani, numeroase startup-uri din IT&Tech au venit cu o serie de soluții și instrumente hardware sau software care să crească eficiența fermelor, reducând în același timp pierderile. Alți producători au abordat tema agriculturii de precizie, ajungându-se până la utilizarea experimentală a roboților inteligenți, capabili să elimine buruienile prin aplicarea erbicidelor individual, pe fiecare plantă nedorită.

Specialiștii atrag atenția că o evoluție va aduce și interacțiuni mai bune între segmente economice aparent diferite, precum managementul flotei, folosirea dronelor inteligente, managementul optimizat al fermei. Acesta din urmă trebuie să acopere toate aspectele care țin de sol, însămânțare, sănătatea plantelor, controlul bolilor și dăunătorilor, logistică și valorificarea recoltelor. Pentru asta, este nevoie de platforme mari, integrate, care să permită interacțiuni rapide între diferite domenii de activitate și luarea unor decizii rapide, adaptate unor probleme tot mai diverse și complexe.

O altă direcție în care se fac pași mici momentan este agricultura urbană sau a culturilor verticale, amenajate în așa fel încât să profite de spațiile libere din orașe în folosul comunităților sau să distribuie culturile stratificat, pe verticală, pentru a putea face față constrângerilor de spațiu.

Noile tehnologii costă. Va fi recuperată investiția în timp util?

Fermierii viitorului vor trebui să se pună la punct cu noile tehnologii, pentru a fi bine informați și conectați cu tot ce înseamnă trendurile viitorului. Desigur, apar noi întrebări legate de aceste noi tehnologii, în special legate de cât de mulți bani ar trebui investiți și cum vor fi recuperate sumele respective. De asemenea, nu tot ce este nou este și bun, va fi nevoie de multe teste și de utilizare în condiții reale pentru a fi confirmată eficiența lor.

Cei care vor adopta primii noile tehnologii își asumă un risc mai mare decât majoritatea târzie, specifică domeniului agricol, însă, așa cum se poate vedea clar în business, asumarea unor astfel de riscuri calculate este cea care asigură avantaje așa-numiților ”early-adopters” și împinge de la spate un domeniu, forțându-l să evolueze.

Soluțiile nu trebuie impuse

În modul în care se va desfășura relația dintre fermieri și furnizorii de soluții, realitatea pieței trebuie să primeze. Astfel, ar fi o greșeală impunerea anumitor soluții tehnologice, iar pe primul plan ar trebui pusă competiția și realitatea pieței. Astfel, soluțiile bune vor fi adoptate treptat de fermierii convinși de utilitatea lor. Iar cei care mizează pe conservatorism vor trebui să se adapteze, altfel riscând să fie eliminați de pe o piață competițională dificilă și tot mai globalizată.

Dar și reversul este valabil. În cazul în care o autoritate ar încerca să impună un instrument nou sau altul, ar putea crea reacția inversă: o atitudine refractară față de noile tehnologii. Însă o atitudine conservatoare nu ar fi interesul nimănui, mai ales în contextul unui viitor tot mai incert și imprevizibil.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus