BNR avertizează: Scumpirea legumelor și fructelor, apărută pe fondul secetei, a tras în sus majoritatea prețurilor la nivel național

EDITORIAL Creșterea eficienței producției, măsură împotriva creșterii prețurilor

Specialiștii de la Banca Națională a României sunt de regulă reținuți când își revizuiesc prognozele, rareori existând schimbări semnificative în acest sens. Nu a fost însă cazul la ultima revizuire a prognozei inflației pentru finalul acestui an: de la 3%, estimare dată în februarie, la 4,2%.

O revizuire drastică, în sus, o raritate în rapoartele BNR. Iar una din cauzele principale apare clar, tot în raport: scumpirea legumelor și fructelor. Mai mult de atât, BNR arată și cauza – seceta din toamna anului trecut. Practic, după aproape 30 de ani de la Revoluție, agricultura românească este încă foarte dependentă de ploi, în lipsa unui sistem de irigații eficient. Mai grav este, însă, că lipsa unui sistem de irigații bun și a unei organizări comparabile cu țările din Centrul Europei ajunge să afecteze întreaga economie, cum se poate observa acum.

O revizuire nu tocmai surprinzătoare

Încă din ianuarie, Institutul Național de Statistică a transmis date îngrijorătoare legate de scumpirea legumelor și fructelor. Astfel, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase la 4,03%.

Un exemplu edificator îl reprezintă cartofii: aceștia s-au scumpit cu 32,33% în perioada ianuarie-aprilie. De aceea, aproape toată lumea așteptat din partea BNR o revizuire în sus, dar puțini se așteptau la una atât de drastică. Desigur, a existat și un context favorabil inflației, în care mai mulți factori, inclusiv externi, au pus presiune.

Printre acestea amintesc creșterea prețului petrolului și deprecierea leului. Astfel, petrolul a urcat de la sub 60 de dolari pe baril la începutul anului, la peste 70 de dolari în luna mai. În plus, în ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul, ceea ce a contribuit din plin la scumpirea importurilor.

Seceta, vinovatul principal. Sau lipsa sistemelor de irigații?

Specialiștii au atras din nou atenția asupra secetei din august-octombrie 2018, care a generat deficite de ofertă în cazul cartofilor și al altor legume peste medie, iar acest deficit a fost acoperit din importuri (cum altfel?). Peste asta, s-a adăugat deprecierea monedei naționale. Ori, când ai o creștere a importurilor și o monedă tot mai slabă, ai o dublă presiune pe prețuri.

Din nou, lipsa unui sistem eficient de irigații pe plan intern, care ar fi redus mult din efectele secetei, s-a văzut foarte clar. Un sistem eficient ar fi păstrat producția la un nivel ridicat, iar cererea ar fi fost acoperită fără problemă.

În aceste condiții, prețurile ar fi rămas stabile, iar importurile nu ar fi crescut atât de mult și nu ar fi pus presiune inclusiv pe deficitul de cont curent. Practic, un efect în lanț, generat de o slabă organizare și o eficiență scăzută a producției.

Ce va fi în acest an?

BNR estimează că exporturile României vor continua să crească în acest an, existând și o influență favorabilă din partea livrărilor de materii prime agricole, pe fondul producției crescute la culturile de porumb și floarea-soarelui. Rămâne însă problematică creșterea prețurilor, în contextul în care dinamica anuală a prețurilor producției agricole pe piața internă a urcat ușor în intervalul ianuarie-februarie 2019.

Totodată, pe segmentul produselor vegetale, prețurile au avansat cu 14%, dar specialiștii cred că este probabilă o atenuare în lunile următoare, în linie cu mișcările recente observate pe piețele externe. La produsele de origine animală, prețurile au depășit nivelurile înregistrate în anul precedent. Experții avertizează că traiectoria prețurilor volatile ale alimentelor prevede o creștere de 11% la finele anului curent.

Astfel, este cert că, atâta timp cât nu va exista o bună organizare a fermierilor, o eficiență crescută a producției, o utilizare ca la carte a produselor de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor și un sistem de irigații, agricultura românească va rămâne vulnerabilă în fața oricărui șoc atât intern, cât și extern.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital.

În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus