Editorial: Performanță în fermă, doar cu tehnologii performante!

Din cauza vremii, fermierii privesc cu emoție evoluția culturilor de toamnă. Care sunt pericolele și cum pot fi ele evitate

În agricultură nu poți fi cel mai bun dacă nu ții cont de ceea ce este mai bun pentru respectarea tehnologiei fiecărei culturi. Adesea am auzit această afirmație, însă este important de spus că numai de la fermierii care, chiar în condiții climatice dificile, tocmai pe baza investițiilor în tehnologie au realizat producții bune. Este vorba despre acei agricultori care abordează activitatea ca pe o afacere cu ținte înalte, pentru atingerea cărora se bazează pe știință și pe investiții. Sunt, în fapt, modelele demne de avut în atenție și de urmat, pe specificul propriu.

Anul agricol 2015-2016, a fost un mare examen pentru fermierii din cea mai mare parte a zonei Moldovei.

După o toamnă destul de secetoasă, a urmat o primăvară cu precipitații bogate. Ploile au adus bune speranțe, dar și nevoia de a interveni pentru protecția plantelor împotriva bolilor și a dăunătorilor. ”Provocarea anului 2016 a fost aceea că atacul de boli și dăunători s-a manifestat mai devreme și nu a fost permisă întârzierea intervenției, fiindcă aceasta s-ar fi soldat cu diminuarea producției și, implicit, cu pierderi financiare. Cât privește calitatea tratamentelor fitosanitare, aceasta este dată atât de produse, cât și de tehnică. Se și spune că, atunci când nu intervii prompt, chiar preventiv, iar semnele bolii devin vizibile cu ochiul liber, deja aproximativ 5% din cultură prezintă atac la nivel foliar, iar o parte din producție este pierdută”, mărturisesc specialiștii.

A urmat, apoi, o vară deosebit de secetoasă - timp de peste 2 luni nu a căzut nicio picătură de apă, iar temperaturile au fost deosebit de ridicate, ceea ce a pus din nou la încercare puterea fermierilor de a ajuta pământul și plantele. Din păcate, la capitolul irigații, sunt mari rămâneri în urmă. Imposibilitatea de a iriga a făcut ca seceta să dijmuiască recoltele pe suprafețe extinse.

Chiar și în asemenea condiții, unii dintre fermieri au reușit să obțină producții medii de 6 tone/ha la grâu și 3,5 tone/ha la rapiță. Aceasta, datorită respectării constante, ani la rând, a tuturor verigilor tehnologice. ”În agricultură, ai două variante: cheltui bani și faci bani ori nu cheltui / cheltui puțin și nu faci bani. Vrei, nu vrei, în fiecare an, tu ca fermier ești creditat pentru înființarea culturilor, fie de către furnizori, fie (și) de către bancă. Ulterior, trebuie să restitui ceea ce ai primit. Ca urmare, ești obligat să obții producții suficiente ca să plătești datoriile, arenda și să rămâi cu un mic profit. Ei bine, spre a atinge aceste obiective, nu ai voie să investești puțin sau să nu investești constant, suficient și potrivit”, explica ing Gheorghe Cenușă, președinte al Societății Agricole ”3 Sate”, din comuna Ion Creangă, județul Neamț – 1.400 ha teren, agricol și livadă.

Start cu emoții pentru sănătatea noilor culturi. Tehnologiile pot ajuta.

Toamna 2016 a venit cu specificul și cu obligațiile sale. Abia către mijlocul lunii octombrie, au apărut adevăratele și așteptatele ploi. Numai că, acestea au devenit excesive și au fost însoțite de o răcire accentuată a vremii, deja la jumătatea lunii noiembrie semnalându-se ninsori, viscol și îngheț. Pe acest fond, au fost întârziate eliberarea terenurilor și semănatul din toamnă.

În plus, au apărut mari neliniști cu privire la evoluția culturilor pe care fermierii, totuși, au reușit să le înființeze, valorificând scurtele ferestre de vreme prielnică. ”În județul Neamț, până la data de 10 noiembrie 2016, cerealele au fost semănate pe doar 61% din suprafața planificată, respectiv pe 13.950 ha din cele 22.865 ha programate. Din păcate, nici recoltarea porumbului și eliberarea terenului nu s-au realizat decât pe 70% din suprafață. Problema mare, legată de următoarele recolte, este aceea că plantele sunt destul de slab dezvoltate. Sunt foarte reduse suprafețele pe care plantele vor intra în sezonul rece în faza de înfrățire, fază care le-ar asigura rezistența. La anul, nu știu ce va fi cu grâul. S-ar putea să avem probleme, mai ales din cauza vulnerabilității sale în fața atacului de boli”, atrăgea atenția ing Marcel Tălmăcel, directorul Direcției Agricole Neamț.

În contextul dezvoltării slabe a plantelor, specialiștii subliniază faptul că, de exemplu, la grâu există pericolul bolilor foliare. Septoriozele sunt cele care se pot instala destul de devreme, în special pe plantele tinere și sensibile. Septorioza (Septoria spp.) se manifestă în tot timpul anului și pe toate organele, ascosporii fiind purtați destul de departe de vânturile puternice. Simptomele pot fi observate de timpuriu, petele apoase de pe frunzele de la bază fiind semnale importante, vizibile din toamnă și chiar din iarnă.

”E-adevărat, alegerea soluției tehnice este esențială, ca să nu cheltuim degeaba un an de zile. Substanțele pentru protecția plantelor nu sunt ieftine și nu e lipsit de importanță dacă faci 2 sau 4 sau 6 tratamente. Veriga ca atare este crucială și trebuie să judeci bine, înainte de a alege. Sunt tehnologii cu doar 2 tratamente, necesare și suficiente, împotriva septoriozei. Nu poți să te joci cu plantele, cu banii și cu munca ta, alegând substanțe neverificate ori chiar nepotrivite. Dacă vrei să fii performant, trebuie să mergi alături de performerii din domeniu și să ții cont de sfaturile lor. Dacă nu folosești ceva calitativ, ești nevoit să mai încerci o dată și, poate, încă o dată și încă o dată. Dar, pe cheltuiala proprie și, de fapt, ajungi la a majora costul pe tona de produs, reducând câștigul”, menționau specialiștii de la TCE 3 Brazi, județul Neamț.

Așadar, încă un an agricol cu un start dificil și în care, deja, se impune vigilența fermierilor, cerându-se știință, atitudine și acțiune de profesioniști în agricultură, spre a nu rata viitoarele recolte. Iar, cine vrea să fie cel mai bun în agricultură, va trebui să aleagă ce-i mai bun pentru plante și pentru pământ.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 22 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus