Viitorul va aduce o mare provocare pentru agricultura europeană

EDITORIAL: Ce se poate face pentru creșterea sustenabilității și atragerea tinerilor in domeniu

Respectarea și economisirea resurselor mediului înconjurător va deveni, dacă nu este deja, o mare provocare pentru agricultura europeană. În fiecare an, resursele puse la dispoziție de natură se termină tot mai repede, iar eroziunea solului și seceta sunt deja probleme importante. La nivel european, se vorbește tot mai des despre necesitatea utilizării tot mai reduse a resurselor existente, existând o clară conștiință a faptului că acestea sunt tot mai puține, de la un an la altul.

Strâns legată de această problemă este situația tinerilor fermieri. Tinerii, în general, au o mai mare apetență de a se preocupa de viitor, de problemele complexe care ar putea apărea în 10-20-30 de ani. Drept urmare, au o mai mare deschidere către soluții, către noile tehnologii care ar putea reprezenta cheia în fața provocărilor ce vor veni. Pe de altă parte, numărul tinerilor interesați să intre în agricultură este mai mic față de cei care se retrag.

Noul acord ecologic european

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, în decembrie 2019, European Green Deal, noul acord ecologic european. Acest pact stabilește măsuri ce ar transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Costurile sunt estimate la 1 trilion de euro, astfel că miza acestui acord este una imensă.

Prin acest acord, UE vrea să crească economiile statelor membre, dar în condițiile în care calitatea vieții va crește, iar mediul înconjurător va fi protejat. Cel mai important obiectiv al acestui plan este de a obține o Europă neutră din punct de vedere al influenței negative asupra mediului. Astfel, UE își propune, ca până în 2050, să ajungă la zero emisii nete de gaze cu efect de seră.

Însă, pentru a atinge acest obiectiv, este necesară creșterea obiectivelor Europei privind reducerea emisiilor până în 2030, obiective care ridică deja probleme pentru unele state membre. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul UE din 2018.

În plus, investițiile necesare pentru întregul plan, până în 2050, estimate la un trilion de euro, ar putea ridica obiecții din partea anumitor state. Planul este cu atât mai ambițios cu cât își propune să obțină, în același timp, să protejeze sănătatea mediului, fauna și flora sălbatică, dar și să crească economiile statelor, să creeze noi oportunități economice și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.

Atragerea tinerilor în agricultură, esențială

În contextul în care problemele viitorului se anunță dificile pentru fermieri, atragerea tinerilor în acest domeniu este esențială. Iar asta reprezintă o altă problemă, în condițiile în care numai 6 % din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană (UE) sunt gestionate de fermieri mai tineri de 35 de ani. Tinerii se lasă greu convinși să devină agricultori, fiind mai atrași de alte domenii precum IT, dar vârsta medie a fermierilor europeni este tot mai mare. UE își intensifică eforturile de a-i atrage pe tineri în acest sector și a conceput un plan în acest sens: granturi pentru start-up-uri, sprijin pentru venit, formare etc.

Mai mult de atât, și programele de dezvoltare rurală oferă măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tinerii fermieri la început de drum. Acest sprijin poate fi reprezentat de subvenții, împrumuturi sau garanții menite să contribuie la dezvoltarea firmelor active în mediul rural. Aceste măsuri de dezvoltare rurală sunt sprijinite, de asemenea, prin inițiativa „Tineri fermieri”, care reunește măsurile disponibile prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și expertiza Băncii Europene de Investiții (BEI). În total, sprijinul ajunge la 1 miliard euro.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus