Lipsa forței de muncă din agricultură, o problemă tot mai acută acum. Creșterea salariilor, singura soluție reală

EDITORIAL Lovită de pandemie, secetă și grindină, agricultura românească are nevoie tot mai mare de angajați calificați

O vorbă din bătrâni spune să-ți faci iarna car și vara sanie. Adică să te pregătești din timp pentru situațiile neprevăzute, dure, care vor veni inevitabil, iar amânarea rezolvării unor probleme nu va face decât să le accentueze atunci când vor veni vremuri grele. În acest mod văd situația forței de muncă în economia românească în general, dar în agricultură în special.

Într-un an în care agricultura este lovită din toate părțile, atât de pandemie, cât și de fenomene meteo extreme, nevoia de oameni care să facă treabă în mod eficient este mai mare ca niciodată. Reîntoarcerea românilor din străinătate, pentru foarte scurt timp, a oferit doar iluzia că deficitul de personal s-a rezolvat.

Mulți au preferat doar să stea să aștepte redresarea situației pe plan european. În plus, la primele semne de revenire, aceștia au luat calea străinătății, unde salariile le permit un trai mai bun. Aici, unde salariile sunt și de 5-6 ori mai mici, fermele se văd nevoite acum să se confrunte cu o problemă majoră.

Cazul ”sparanghel”, de manual

Cazul celor peste 1.000 de români care au plecat, în aprilie, în Germania, la cules de sparanghel, a dat naștere mai multor controverse. Însă, este un caz clasic, care trebuie cu multă seriozitate, dacă vrem să înțelegem de ce suntem unde suntem.

Au fost multe discuții legate de motive și de plecarea lor într-un moment riscant, când pandemia era în toi, dar adevărul este unul simplu și îl regăsim chiar în declarațiilor lor: în România câștigă 400-500 de euro lunar, acolo 3.000. Un salariu de sub 500 de euro nu poate asigura un nivel confortabil de trai, orice s-ar zice.

Acei oameni au considerat că merită să riște pentru un trai mai bun, este decizia lor și trebuie respectată. Întrebarea este alta: de ce nu reușesc să aibă un nivel confortabil al traiului și în România?

Lipsa angajaților, scoasă în evidență de problemele actuale

Într-un context plin de probleme, în care agricultura se luptă atât cu pandemia, cât și cu fenomene meteo extreme, lipsa unor angajați câtărește tot mai greu. Pandemia a blocat economia globală, iar mulți angajați nu s-au mai putut deplasa până la locul de muncă, ceea ce a îngreunat enorm activități economice în multe sectoare, inclusiv în agricultură și industria alimentară.

Unii specialiști susțin că este una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, distrugând aproape 30% din producție la culturile de toamnă și circa 70% la pomii fructiferi timpurii. În plus, aceștia avertizează că există deja zone cu pierderi de 100%. Autoritățile au anunțat că vor aloca bani pentru despăgubirile către fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă printr-o rectificare bugetară care va fi făcută în luna iulie.

Salarii mai mari? De ce nu?

Există un ”lanț al slăbiciunilor” în economia românească, inclusiv în agricultură. Ne plângem că pleacă mulți angajați buni în străinătate. Soluția ar fi, probabil, în cele mai multe cazuri, creșterea salariilor. Aici însă apar voci care spun că nu este posibil așa ceva, pentru că fermele și firmele din străinătate sunt mai mari și au mai mulți bani pentru salarii.

Ceea ce nu este neapărat adevărat: românii muncesc acolo și pentru ferme sau firme mici, afaceri de familie. Care își vând produsele la aceleași prețuri cu cele pe care le vedem în magazinele din România. Cine a intrat într-un supermarket sau o piață din străinătate, mai ales în Estul și Centrul Europei, a văzut prețuri aproape identice cu cele de aici.

Totodată, există în România, mai ales în firmele care exportă produse, salarii comparabile cu cele din Cehia, Polonia, Ungaria. În plus, este greu de crezut că mulți români nu ar alege să lucreze aici pe salarii asemănătoare cu cele din aceste țări, nu neapărat cu cele din Germania.

Și atunci, de ce nu avem salarii comparabile, dar ne plângem de lipsa angajaților? Poate lanțul de producție nu permite comercializarea mai multor produse cu valoare adăugată mai mare? Poate retailerii preferă produsele din import? Ok, atunci de ce produsele românești au mare căutare pe piețele externe? Multe întrebări, puține răspunsuri.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta
Mergi sus