Se apropie o criză în 2019? Fermierii și traderii trebuie să fie mai atenți ca niciodată la aspectele financiare ale afacerii

EDITORIAL: Cum ar putea fi afectată agricultura de o posibilă criză financiară

Tot mai multe voci au avertizat, în ultimele luni, despre o posibilă criză financiară care ar putea apărea în 2019. Scăderi pe burse, costuri de finanțare tot mai mari, războaie comerciale, Brexit, un sistem bancar cu probleme. Adică tot atâtea motive de discuții și de analize pesimiste.

Va veni în acest an? E puțin probabil să știe cineva exact când va veni. Dar, știm sigur că istoria omenirii este plină de momente de cumpănă și este extrem de greu de crezut că acestea nu vor apărea în viitor, având în vedere ciclicitatea economiei.

Dacă va apărea o criză financiară de proporțiile celei din 2008-2009, nu va fi nimeni iertat, indiferent de domeniul de activitate. Domeniul agriculturii, la fel ca acum 10 ani, ar putea avea de suferit, iar jucătorii prevăzători vor ști ce să facă pentru a atenua efectele și a profita de oportunitățile care vor apărea odată cu scăderea prețurilor.

Agricultura românească, bine integrată în economia globală

Produsele alimentare românești sunt exportate pe multe piețe externe importante, așa cum este firesc pentru o țară membră a Uniunii Europene (UE). În general, trei sferturi din toate exporturile României ajung în țările membre UE. Cât timp economia globală crește, iar cererea rămâne ridicată, bursa agricolă și exporturile nu au de ce să scadă, iar fluxul de bani nu are de ce să sufere.

Însă, dacă marile economii ale planetei încep să sufere, iar banii devin tot mai scumpi, și celelalte state vor avea de suferit. În ultimii 20 de ani, agricultura românească a devenit un sector tot mai influențat de evoluția sectorului financiar și tot mai integrat în fluxul comercial global. Însă, această integrare, care a adus mari avantaje jucătorilor implicați, vine cu unele posibile consecințe negative deloc de neglijat.

Criza lovește prin prețuri

În primul rând, la apariția unei crize financiare globale, prețurile sunt primele lovite. Iar, prin asta, sunt afectate toate sectoarele economiei, inclusiv agricultura. Când cererea scade drastic, fie că este vorba de cantitate, fie de calitate, prețurile nu pot rămâne neschimbate.

Un exemplu în acest sens îl avem la ultima mare criză, cea din 2008-2009. Anterior, în perioada 2006-2007, creșterea importantă a cererii, dar și a costurilor, a pus o mare presiune pe prețurile produselor alimentare. Apoi, în 2008-2009, cererea a scăzut drastic, iar prețurile pentru produsele alimentare au scăzut dramatic, ceea ce a afectat fermieri din aproape toate țările.

În plus, consumatorii au redus inclusiv sumele alocate pentru achiziția de alimente, iar firmele și-au redus bugetele alocate achizițiilor de orice fel, inclusiv de echipamente agricole.

A doua lovitură: comerțul internațional

În cazul în care banii devin brusc mai scumpi, iar prețurile suferă fluctuații mari, și producătorii au de suferit, mai ales cei din piețele emergente, așa cum este România. Iar valul nu poate ocoli comerțul cu produse agricole.

De exemplu, în 2009, comerțul a înregistrat o scădere de circa 12%, la nivel global, în contextul în care oferta de produse a rămas relativ constantă, dar cererea a scăzut brusc. Mai mult, comercianții au mai avut o nouă problemă, cauzată de starea extrem de precară a sistemului financiar global: creșterea bruscă a costului finanțării. Băncile au redus masiv creditarea pentru a păstra rezervele de cash, iar mulți deponenți au ales să-și retragă atunci banii, pe fondul panicii instalate.

Piața interbancară a suferit atunci, în contextul în care băncile aveau mari reticențe în a împrumuta inclusiv către alte bănci. Iar impactul în sectorul agricol a fost major. În Statele Unite, de exemplu, fermierii au înregistrat scăderi ale veniturilor și de 40% în 2009. Crescătorii de animale au fost printre cei mai afectați, în condițiile în care cererea de carne a scăzut dramatic în timpul crizei.

Concluzie: paza bună trece primejdia rea, iar ”cash is king”

Nu cred că poate ști cineva când vine o criză, dar aceasta va veni, la un moment dat. În plus, e suficient ca un jucător de pe piață să fie prins o singură dată descoperit, pentru că va fi afectat pe termen lung, sau chiar permanent.

Criza din 2008-2009 a demonstrat cât de integrat este sectorul agricol în economia globală și cât de importantă este luarea unor măsuri de prevenire. Este bine să fim optimiști, dar să rămânem cu picioarele pe pământ. Cei care vor rămâne realiști, care sunt pregătiți pentru un scenariu pesimist, în care vânzările vor scădea semnificativ, cei ce vor avea cash atunci când prețurile vor scădea dramatic: iată cine va avea de câștigat atunci când va veni următoarea criză.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro.

Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus