Solidaritate globală, pentru o alimentație sănătoasă

Editorial: Ce spun specialiștii despre necesitatea diversificării culturilor

În fiecare an, la 16 octombrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO-ONU), sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației, aceasta fiind ziua înființării FAO în 1945, la Quebec, în Canada. În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de țări, pentru a avertiza asupra importanței hranei și pentru a întări ideea de solidaritate în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.

Deși, potrivit analizelor de specialitate, anual, aproximativ o treime din consumul de alimente se risipește, peste 14 milioane de decese fiind cauzate de o alimentație incorectă și dezechilibrată, pe Terra, în aceste timpuri, încă se moare de foame. „Conform unui studiu la nivel european realizat în anul 2017, aproximativ 88 milioane de tone de alimente sunt risipite anual. Aceasta înseamnă o risipă de 173 kg alimente/locuitor/an, în UE 28. Raportat la producție, reiese o risipă totală de 20% din alimentele obținute în Uniunea Europeană. În timp ce unii oameni irosesc ori aleg defectuos alimentele, creându-și singuri grave probleme de sănătate, pentru alții a crescut alarmant nivelul de subalimentare.

La nivel planetar,potrivit datelor FAO-ONU, peste 2 miliarde de oameni nu au acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente. Conform unor estimări recente, ar urma ca populația globală să ajungă la aproape 10 miliarde până în 2050. În contextul noii lovituri globale date de pandemia COVID-19, experții FAO-ONU sunt alarmați de efectele dezastruoase resimțite, deja, în multe părți ale lumii”, sublinia prof.univ.dr. Benone Păsărin, cadru didactic la UȘAMV Iași și membru al Organizației Mondiale pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO-ONU.

Consolidarea sistemelor alimentare devine tot mai necesară

Actuala criză sanitară aduce noi îngrijorări legate de șansele populației Terrei de a avea acces la hrană, specialiștii FAO-ONU arătând că, la cele aproape 690 de milioane de oameni care astăzi sunt înfometați, în creștere cu 10 milioane din 2019, pandemia COVID-19 ar putea adăuga între 83-132 de milioane de persoane înfometate, în funcție de scenariul de creștere economică din fiecare parte a lumii.

În aceste condiții de creștere constantă a foametei, asociate unui fenomen de accentuare a supraponderalității și a obezității, din cauza practicării unei alimentații umane defectuoase și a unui stil de viață incorect, se impune necesitatea accelerării și extinderii acțiunilor de consolidare a sistemelor alimentare și de protejare a mijloacelor de trai ale oamenilor.

În ceea ce privește activitatea de producție agricolă, specialiștii Organizației pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite atrag atenția inclusiv asupra necesității diversificării structurii de culturi. Aceștia subliniază faptul că, astăzi, 66% din producția vegetală totală este constituită din doar 9 specii, deși există cel puțin 30 000 de tipuri de plante comestibile.

Trebuie să cultivăm o varietate largă de plante și să producem o gamă diversă de alimente, pentru a hrăni oamenii și pentru a susține planeta. Viitoarele noastre sisteme alimentare trebuie să ofere diete accesibile și sănătoase pentru toți și mijloace de trai decente pentru lucrătorii din sistemul alimentar, păstrând în același timp resursele naturale și biodiversitatea și reușind să depășească provocări precum cele legate de schimbările climatice”, notau specialiștii FAO-ONU.

Ziua Mondială a Alimentației 2020 a marcat cea de-a 75-a aniversare a FAO, într-un moment deosebit de delicat, când întreaga lume se confruntă cu efectele pe scară largă ale pandemiei globale COVID-19, mesajul comun fiind acela că trebuie să analizăm în mod lucid viitorul, pe care este necesar să îl construim împreună.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus