Surse de răspândire a poluării apelor

Este important să cunoaștem care sunt procesele și sursele care pot genera poluarea apelor și cum putem evita răspândirea nedorită a pesticidelor.

Driftul la pulverizare

Acesta poate deveni o problemă atunci când, în timpul pulverizării, pesticidele pot fi transportate la sursele de apă din apropiere sau la zonele sensibile de către drift și pot concentra cantități ridicate de produse pentru protecția plantelor în apă.

Factorii care influențează driftul de pulverizare sunt: viteza vântului și a tractorului, direcția vântului, distanța până la apă/zone sensibile, cultura, umiditatea aerului, dimensiunea picăturilor, influența aerului și distanța de pulverizare până la țintă.

Driftul se poate minimiza prin utilizarea duzelor cu reducere, mai ales în capetele și marginile solelor, prin reglarea echipamentului, prin adaptarea vitezei tractorului și prin planificarea lucrărilor conform condițiilor meteo.

Scurgerile

După aplicare, pesticidele pot ajunge în apă din solele tratate, prin particulele erodate de sol. Apa contaminată poate ajunge în sursele de apă, conducând pe termen scurt sau mediu la concentrații relativ mari de produse pentru protecția plantelor în apă.

Factorii care influențează scurgerile către cursurile de apă sunt: condițiile precipitațiilor, permeabilitatea solului, umiditatea solului, viteza de scurgere a apei și distanța până la apă.

Scurgerile pot fi evitate prin adaptarea lucrărilor solului pentru a maximiza infiltrarea apei, utilizarea lucrărilor de conservare, a sistemului de arătură și cultivare în contur, alternarea culturilor și plantarea de perdele vii.

Drenajul

După aplicare, pesticidele pot fi transportate cu apa care se infiltrează în sol în sistemul de drenaj. Apa contaminată intră apoi în apele de suprafață, conducând pe termen scurt și mediu la concentrații semnificative de pesticide în cursurile de apă.

Riscurile pot fi reduse prin evitarea aplicării pesticidelor în timpul sezonului de drenare și înainte de venirea ploilor torențiale. Dacă se poate, este recomandată izolarea și păstrarea apei drenate într-o zonă de colectare artificială. De asemenea, pe câmpurile drenate, cu crăpături sau cu soluri foarte uscate nu trebuie aplicate pesticide, pentru a diminua riscul de contaminare.

Levigarea

După aplicarea tratamentului, unele pesticide pot fi transportate în subsol și apoi în apele subterane prin infiltrarea în sol. Acolo, rezultă concentrații scăzute pe termen mediu și lung, care uneori pot încălca limitele foarte mici pentru apele potabile în UE.

Riscul de levigare poate fi diminuat prin restricționarea utilizării pesticidelor în zonele identificate ca fiind vulnerabile, precum: soluri cu conținut scăzut de materie organică, soluri superficiale, soluri cu apă freatică la suprafață sau soluri nisipoase.

Prin respectarea acestor măsuri, putem evita răspândirea poluării și, astfel, viitorul va fi mereu curat și roditor.

Vezi care sunt procesele și sursele care pot genera poluarea apelor și cum putem evita răspândirea nedorită a pesticidelor.

Participă la campania de colectare a ambalajelor provenite de la produsele de protecție a plantelor și ajută la protejarea naturii, îndeplinind în același timp obligațiile legale.

Mergi sus