Avertizare fitosanitară de făinare și rapăn la măr și monilioză la sâmburoase

Ce tratamente preventive se pot face

Autoritatea națională fitosanitară a emis miercuri mai multe buletine de avertizare pentru pomicultori, cu privire la făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), monilioză (Monilia laxa) și gărgărița florilor de măr, păr (Anhtonomus pomorum).

Tratamente fungicide recomandate

Specialiștii BASF recomandă ca în faza de dezmugurire să se utilizeze produsul Kumulus® pentru a combate făinarea la măr, dar și a produsului Delan® Pro pentru a preveni atacul de rapăn. Pentru prevenirea apariției moniliozei se pot aplica preventiv tratamente cu produsul Signum®.

Kumulus® DF - fungicid pe bază de sulf (80%), se aplică în doza de 0,3% (4,5 kg/ha), la începutul perioadei de vegetație

Delan® Pro – fungicid cu 561 g/l fosfonați de potasiu și 125 g/l Ditianon. Se aplică în doza de 2,5 l/ha, în maxim 6 tratamente pe an, de la faza de înmugurire până la începutul coacerii fructelor.

Signum® - fungicid cu 6,7% Piraclostrobin și 26,7% Boscalid. Se aplică la speciile de sâmburoase în doza de 0,5 kg/ha, în perioada înfloritului și/sau la intrarea în pârgă a fructelor.

Cum se recunoaște făinarea mărului

Făinarea atacă mai ales frunzele și lăstarii tineri, dar pot fi afectate și florile sau fructele tinere. Organele atacate se acoperă cu o pulbere albicioasă, care își schimbă treptat culoarea în gălbui.

Lăstarii atacați pot căpăta o culoare maronie, în timp ce vârfurile lor se îndoaie precum un cârlig. Frunzele atacate de făinare își îndoaie vârfurile și marginile înspre partea superioară și se usucă.

Dacă făinarea atacă florile, acestea se deformează și se usucă. Fructele pot fi atacate dacă soiul este sensibil și infecția este puternică; în acest caz, creșterea lor este oprită. După un timp, acestea vor cădea.

Cum se recunoaște rapănul mărului

Rapănul tinde să atace toate organele tinere ale pomului. Primele semne apar la baza frunzelor, sub forma unor mici pete cenușii. Odată ce petele se măresc, frunzele capătă o culoare maronie și cad. Atacul la flori se recunoaște după aceleași pete gri-măsliniu. La fel și fructele, cu mențiunea că petele capătă ulterior o crustă, putându-se extinde pe fructele care se vor deforma, usca și crăpa.

Cum se recunoaște monilioza

Atacul moniliozei ar putea fi ușor confundat cu daunele produse de îngheț. În cazul lăstarilor, zonele afectate se brunifică, fără ca asta să ducă la ruperea lăstarilor. Doar cei tineri se pot ofili, dar simptomele sunt ușor de recunoscut, pentru că vârful acestora se îndoaie și se usucă. Frunzele tinere afectate de monilioză se desprind de pe ramuri. Florile și fructele afectate de monilioza se ofilesc, se brunifică, dar rămân prinse de pom. Fructele atacate de monilioza (putregaiul brun şi mumifierea fructelor la sâmburoase şi seminţoase) se acoperă cu un puf cenușiu-albicios și putrezesc.

Pentru mai multe detalii despre produsele recomandate de compania noastră vă rugăm să contactați reprezentantul dvs local BASF .

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus