Ce spun producătorii de tomate despre produsele BASF
11.02.2022
Interviu: Care au fost provocările cu care s-a confruntat anul trecut fermierul Teodor Rizea, în Cezieni, județul Olt
Fermierii se confruntă cu o mulțime de provocări. De la cereale, la culturi legumicole, viță de vie sau pomi fructiferi, orice tip de producție agricolă necesită îngrijiri atente, tratamente corecte aplicate la timp și mult timp și dedicare. La BASF oferim fermierilor toate soluțiile de care au nevoie, prin produsele noastre cu substanțe active care combat bolile și dăunătorii, astfel încât recoltele să fie sănătoase.
Colegul nostru, Victor Holban, reprezentant vânzări culturi speciale pentru zona de sud-vest, a vizitat ferma din Cezieni, județul Olt și a stat de vorbă cu Teodor Rizea, fermier la Cereal D&O Agricultura Cezieni. Printre tonele de tomate, din care a și gustat și ne promite că sunt absolut delicioase, a aflat și povestea unui fermier profesionist, foarte atent la culturile sale, care consideră că un tratament la timpul lui poate salva recolta. Teodor Rizea ne-a povestit o mulțime de lucruri despre ferma sa de legume, despre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul timpului și produsele pe care le folosește pentru a avea o producție sănătoasă, cu legume frumoase și gustoase.
Pentru început, ce suprafață de legume aveți dumneavoastră plantată?
Ne aflăm în câmpurile de la Cezieni Olt. Am o fermă legumicolă de 55ha, în care domină tomatele, vinetele, pepenii, ceapa și usturoiul. Acum suntem în faza de recoltare în plin, coacere deplină, cred că mai există circa 15% roșii care trebuie să mai ajungă la maturitate. Recoltăm atât pentru fabrica de conserve din Caracal, cât și pentru populație.
Cum a fost anul 2021 pentru culturile de legume?
Au fost condiții de temperatură cu fluctuații fantastice. De la 2°C dimineața, la 20°C ziua. Aceste fluctuații de temperatură au produs destul de multe nereguli la plante, în special la culturile de legume . În prima fază, de o lună, până a început inflorescența, s-au comportat foarte bine. După aceea au venit niște ploi exagerate, multe ploi, care ne-au dat peste cap. Așa că a trebuit să intervenim cu produse de la BASF, să putem să stăvilim bolile și dăunătorii care apăreau la momentul respectiv.
Am plantat în condiții de 2°C, mi se pare un fenomen nelalocul lui. În sensul că plantezi la 2°C și peste o lună ai o cultură fantastică. Cred că aici au intervenit și aminoacizii pe care i-am folosit, iar plantele s-au comportat destul de bine. Intervenind și cu tratamentele respective, n-am avut probleme decât în momentul în care au venit 120 l/mp de precipitații, într-o singură oră. Atunci efectele negative s-au văzut.
Cu ce boli vă confruntați dumneavoastră?
În prima fază am avut o cultură curată. Dacă mă credeți, chiar și la ora actuală am 4 tratamente făcute. in cauza vremii care ne-a dat peste cap, noi, legumicultorii, trebuie să aplicăm preventiv tratamentele. M-am bazat pe Dagonis®, pe Alverde® și pe Signum®, pentru putregaiul care începe să își facă apariția, cu toate că eu zic că e stopat momentan.
Cu Tuta absoluta (molia tomatelor) aveți probleme în plantație?
În câmp n-am avut probleme. Tratamentele le fac preventiv pentru pentru Tuta absoluta. Am avut odată în niște solarii, dar nu mă confrunt cu molia tomatelor acum. Eu încerc cât se poate, ca asolamentul să îl păstrez cel puțin la 3 ani, dacă nu la 4. Insecticidul Alverde® nu combate doar tuta absoluta. Combate și molia, și gândacul de Colorado și mai multe. Eficiența a fost destul de bună. Ca să fac o remarcă, investiția va fi la anul mai mare în insecticidul Alverde® decât în alte produse.
Ce s-ar întâmpla dacă ați avea probleme în cultură? Care ar fi cauzele deprecierii fructelor?
Dacă nu aplici tratamentul care trebuie, vor fi probleme. Și așa, prețurile sunt mici, iar producția observăm că este destul de bună. Deci trebuie aplicate tratamentele potrivite.
Ce produse intenționați să păstrați în planul dvs de tratamente pentru 2022?
Eu folosesc Dagonis®, Alverde®, Signum®, Cabrio® Top, dar aș vrea mai multe.
Ați folosit cumva și erbicidul Stomp® Aqua?
Da, folosesc produsul Stomp® Aqua la toate erbicidările, îl recomand tuturor. Ai o reveneală bună a solului, dacă e reavăn și e un pic de umezeală, reușita este de 99,1%, să nu zic chiar și un procent mai mare.
Din ce fenofaze ați început aplicarea fungicidelor?
O lună de zile nu m-am apropiat cu niciun tratament. Pentru că am folosit o tehnologie de fertilizare cu aminoacizi și planta a rezistat foarte bine. După înflorit când au început să lege un pic, atunci m-am apucat să fac tratamentele. Numai că după fiecare ploaie am aplicat tratamente.
Cum sunt producțiile la tomate?
Producțiile la tomate sunt, după cum observați, extraordinare. Dacă fac calculul, producem 150 de tone. Să dea Dumnezeu să vând 75 tone, mi se pare foarte bine.
V-a afectat în vreun fel pandemia în vânzarea tomatelor?
Este un fenomen pe care eu nu mi-l explic. Cred că este la nivel de țară. Nu-mi explic să nu poți să vinzi roșia la peste 1 leu la ora actuală. O să și tăiem, să vedeți ce gust are. Așa că nu-mi explic de ce nu se vinde. Asta înseamnă că m-a afectat pandemia. E vorba și despre vânătă și despre pepene, despre tot, toate produsele agricole.