Pregătește-ți terenul pentru Revyluție!

Culturi curate de cereale, încă din toamnă. Care este alegerea potrivită pentru erbicidarea postemergentă de toamnă

Cerealele păioase ocupă peste 2,6 milioane hectare în România, și deși mulți ani erau considerate doar culturi fără de care nu poți face un asolament corespunzător, în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice cerealele păioase au devenit printre cele mai profitabile culturi din fermele românilor. Astfel grija pentru cereale a devenit mai mare și una dintre cele mai importante lucrări de îngrijire a cerealelor, și anume, combaterea buruienilor, a început să fie efectuată și în toamnă pentru a oferi cerealelor startul curat de care au nevoie pentru a își putea atinge potențialul de producție.

Toamna, cerealele sunt foarte sensibile la îmburuienare deoarece spațiul dintre plante este mare până începe procesul de înfrățire astfel că răsare un număr mare de buruieni care concurează plantele de cereale pentru apă și elemente nutritive. Buruienile răsar în aceeași perioadă cu cerealele și consumă apa și elementele nutritive din stratul superficial al solului, adică din același loc de unde consumă și cerealele. Din cauza numeroaselor buruieni răsărite odată cu cerealele încă din toamnă, potențialul de producție al cerealelor este mult diminuat.

Iată mai jos câteva exemple de buruieni care răsar toamna și produc pagube semnificative culturilor de cereale:

Rocoina (Stellaria media): este o buruiană dicotiledonată, anuală, efemeră, cu rădăcini mici ce consumă elementele nutritive din stratul superificial al solului. Tulpinile sunt subțiri și rotunde de circa 40 cm înălțime. Frunzele sunt ovale, iar florile sunt albe. Preferă solurile fertile, lutoase, umede și bogate în azot. Germinează și răsare pe o lungă perioadă de timp, din martie și până în octombrie.

Șopârlița sau doritoarea (Veronica spp.): buruiană dicotiledonată anuală, efemeră, cu rădăcini subțiri, iar tulpinile de circa 10 – 30 cm fiind abundent ramificată la bază. Frunzele sunt lung pețiolate, iar florile au culoarea albastru-deschis, violet sau roz, foarte rar albe. Germinează și răsare în lunile septembrie – octombrie, dar și în martie.

Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris): buruiană dicotiledonată anuală din familia Crucifere. Semințele germinează toamna, uneori și primăvara foarte devreme. Este o buruiană care poate rezista peste iarnă. Tulpina este erectă și poate ajunge la 50 – 60 cm înălțime. Frunzele de la bază sunt pețiolate și sunt dispuse în rozetă. Florile sunt albe și grupate în racem.

Mușețelul (Matricaria inodora): buruiană dicotiledonată anuală frecvent întâlnită în culturile agricole și considerată buruiană problemă. Semințele germinează atât toamna cât și primăvara, o plantă producând până la 5.000 de semințe. Când germinează toamna, buruiana iernează sub formă de rozetă și înflorește primăvara devreme. Are rădăcină pivotantă, iar tulpina poate ajunge la 50 – 100 cm. Pe lângă pagubele directe, această buruiană poate crea probleme și prin îngreunarea recoltării.

Buruienile descrise mai sus nu sunt singurele buruieni care apar toamna în culturile de cereale, de aceea este necesară o erbicidare din toamnă pentru a combate buruienile și pentru a evita pierderile de producție cauzate de aceastea.

Combaterea buruienilor se poate face încă din toamnă

Soluția BASF pentru combaterea eficientă încă din toamnă a unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale și perene este erbicidul Biathlon® 4D. Este un produs extrem de eficient, cu dublă acțiune, dată de cele două substanțe active de top din componența sa:

  • tritosulfuron, cu acțiune sistemică și la sol
  • florasulam, ce stopează creșterea buruienilor sensibile în numai câteva ore de la aplicare.

Se poate aplica începând cu faza de 3 frunze și pe întreaga perioadă a toamnei, dar și primăvara până la apariția frunzei stindard.

Independența față de condițiile meteo face din Biathlon® 4D un erbicid versatil, deoarece poate fi aplicat atunci când temperaturile sunt de minim 5ºC, dar și atunci când vremea este instabilă iar ploile survin la o oră de la aplicare, eficacitatea erbicidului nefiind afectată. Biathlon 4D oferă cel mai larg spectru de combatere împotriva buruienilor cu frunză lată, controlând foarte eficient peste 80 de specii de buruieni dicotiledonate anuale și perene, inclusiv buruieni problemă precum turița, volbura, rocoina, macul, mușețelul, Veronica spp. sau traista ciobanului.

Cercetările BASF au relevat faptul că acest produs oferă nu doar o selectivitate excelentă, ci și siguranță maximă pentru culturile de grâu, orz, ovăz, triticale sau secară, fiind recomandat pentru o utilizare sigură în asolament. În plus, cele două substanțe active se descompun rapid în sol, ceea ce oferă siguranță sporită pentru culturile ce urmează în rotație. Astfel, indiferent de metoda de cultivare, după cultura de cereale puteți înființa toate culturile în asolament.

Avantajele erbicidului pentru fermieri:

  • Flexibilitate mare în aplicare: fereastra largă de aplicare permite optimizarea activității în câmp.
  • Independent față de condițiile meteo: permite aplicarea la temperaturi reduse fără ca eficacitatea sa să fie influențată în cazul căderii de precipitații la numai o oră după aplicare.
  • Compatibilitate excelentă: permite o mare libertate în alegerea produselor partenere, cu care se poate amesteca în rezervor.
  • Spectru larg de combatere: asigură performanța recoltelor, grație acțiunii puternice și fiabile împotriva buruienilor cu frunza lată.

Pentru mai multe detalii despre produsul Biathlon® 4D contactează reprezentantul de vânzări BASF din regiunea ta .

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus