E mai ieftin să fii prevăzător: evită pagubele produse de făinarea cerealelor!

Controlul făinării - Asigură-te că dispui de uneltele necesare, chiar din primul moment al apariției

În 2014, atacuri de fainare și septorioza s-au manifestat puternic în România, în special in Transilvania, generând pierderi importante pentru fermieri. Soluția cea mai bună, dar și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor, s-a dovedit a fi folosirea fungicidului CAPALO® , de la BASF.

În ianuarie, fermierii prevăzători care vor să cultive grâu sau orz, aleg să se aprovizioneze și să aplice preventiv fungicide pentru cereale, în loc să aștepte primele semne ale atacului unor boli la cereale, precum fainarea. Această strategie poate reduce la maximum pierderile de producție.

Problema apare în momentul unui atac exploziv al făinării, la fel cum s-a întâmplat în anul 2014, moment în care fermierul are la dispoziție câteva zile pentru a cumpăra fungicidul necesar și a-l aplica pentru eficiență maximă.

Dacă mai punem la socoteală și faptul că primăvara lucrările agricole nu sunt puține, fermierii sunt aglomerați, iar distribuitorii ar putea să nu aibă produsul pe stoc, sau să nu-l poată livra în timp util, apariția unei boli la cereale poate deveni o adevărată bătaie de cap, ducând în cazurile grave de infestare la pierderi de recoltă chiar și de 25%. Când primele simptome ale făinării devin vizibile, este de obicei prea târziu pentru a nu avea pierderi de producție.

Care este cauza atacurilor de făinare?

Boala este generată de Erysiphe graminis, iar apariția agentului patogen este favorizată atât de condițiile meteo, cât și de greșelile de semănare, irigare sau fertilizare (de exemplu, densitatea mare de semănat, fertilizarea cu azot în exces). Creșterea temperaturii în primăvară şi o umiditate ridicată favorizează germinarea sporilor (condițiile optime pentru germinarea sporilor sunt la 15°C și peste 95% umiditate relativă). Totodată, soiuri diferite de cereale manifestă toleranțe diferite la agentul patogen.

Recomandarea BASF in combaterea atacurilor

Aplicarea fungicidului CAPALO® de la BASF, s-a dovedit a fi soluția cea mai bună, dar și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru fermieri..

Combinația de trei substanțe active (conţine cel mai eficient triazol – epoxiconazol, liderul morfolinelor – fenpropimorf și metrafenona - cea mai eficientă în combaterea fainarii) asigură o combatere eficientă a bolilor la cereale (septorioză, făinare, rugină, fuzarioza).

Fungicidul CAPALO® este un produs de protecție a cerealelor cu o formulă de ultimă generație, de tip stick and stay care asigură o aderare excelentă la suprafața frunzei, rezistență la spălare, așadar eficacitate sporită chiar de la început, independent de vreme. Astfel, substanțele active din fungicid sunt preluate şi transportate rapid în plantă și asigură o protecție de lungă durată.

Recomandăm aplicarea preventivă a produsului, putând fi integrat ca prim tratament în tehnologia de protecție a culturii cerealelor, în asociere cu alte produse. În funcție de momentul sau gradul de intensitate al atacului se pot aplica unul sau două tratamente pe sezon.

Utilizarea în siguranță a acestui tip de fungicid pentru cereale este permisă doar fermierilor care dețin autorizații de tip T sau T+.

Mai multe detalii puteți regăsi în broșura de prezentare a fungicidului CAPALO® .

Mergi sus